Nejste přihlášen/a.
Já jsem pro rychlé hubnutí, jelikož si myslím, že viditelný úspěch velmi podpoří motivaci. Když člověk hubne pomalu, přestane jej to brzo "bavit". Při rychlém hubnutí je ale nutné mít připravenou zbraň pro číhající jojo efekt. Zkoušela jsem i dole popsanou metodu "půstu obden"s tou obměnou, že jsem každý druhý den, kdy se jedlo, jedla normálně (tedy se nepřejídala). Ale to se mi nepodařilo držet delší dobu. To spíš zvládnu držet 30 denní půst v kuse. Jo, s jídlem roste chuť, jak se čokoláda dotkne jazyka, celý svět je ztracen ).. Vícedenní půsty držím i z jiných důvodů, než že díky ním zhubnu. Jsou pro zdravé tělo, duši i lepší váhu. Samozřejmě je všeobecně známé, že se má hubnout pomalu právě kvůli hrozícímu jojo efektu, ale já si myslím, že toto pravidlo nemusí platit pro každého. Co vy na to a jak vidíte vy následující metodu?:
-
Adama Khana přesvědčil výzkum na myších provedený Markem Mattsonem a jeho týmem v the National Institute on Aging. Mattson myším každý druhý den nedával nažrat. Ve zbývajících dnech mohly žrát, kolik chtěly, a také toho využívaly a cpaly se, seč mohly. Žraly téměř dvojnásobek toho, co myši s každodenním příjmem potravy. Přesto díky tomuto půstu obden žily mnohem déle a zdravěji. Výzkumníci tomu zpočátku nerozuměli. Mattson přichází s vysvětlením: " Myslíme, že zde dochází k tomu, že stav bez jídla vytváří mírný tlak na buňky, a buňky reagují tím, že zvyšují svou schopnost poradit si i s větším tlakem.Jedná se o určitou analogii k fyzickým účinkům cvičení na svalové buňky."Mattson sdělil, že již dřívější studie objevily, že myši, které se postily každý druhý den, si prodloužily délku života. Nový experiment došel k závěru, že myši rovněž prokazovaly lepší výsledky ve faktorech, které ovlivňují cukrovku a nervové poškození mozku podobné Alzheimerově chorobě.Myši, které byly podrobeny každodenní dietě a spotřebovaly o 40 % méně jídla než normálně žeroucí myši, ztratily během experimentu téměř polovinu své tělesné váhy (49 %), zatímco postící se myši vážily jen o něco méně než normálně žeroucí myši. Na konci experimentu byl všem třem skupinám myší aplikován toxin, který poškozuje buňky v části mozku zvané hippocampus. U lidí dochází k buněčnému poškození mozku při Alzheimerově chorobě. Při pozdější analýze myších mozků vědci zjistili, že mozky postících se myší byly vůči poškození odolnější než mozky zbývajících dvou skupin."Přejídání se je velkým problémem ... Obzvláště je znepokojující, že spousta dětí trpí nadváhou. A přitom stále neznáme dobrý způsob, jak přimět lidi, aby jedli méně," naznačuje Mattson možné využití výsledků výzkumů, " jednou z možností je být obden bez jídla. Naše studie naznačuje, že vynechávání jídla pro nás vůbec není špatné."
Rychlé zhubnout chce, myslím, každý, proto je trh zaplaven "zaručenými" a "zázračnými" produkty na rychlé zhubnutí, ať jsou to různé potravinové doplňky, čaje, koktejly atd.atd, mimochodem velmi dobrý byznys! No a kdyby všechny tyto věci fungovaly, myslíte, že by např. v USA byl už téměř každý druhý člověk obézní? Vemte to logicky: jak dlouho trvá, než člověk "nabere" to zatracené sádlo navíc: ne dny, ani týdny, ale měsíce. A tudíž je minimálně stejného času zapotřebí, aby člověk opět zhubnul. Neustále se o tom mluví, že to chce POMALU, ALE JISTĚ, nicméně lidi jsou nepoučitelní, a neustále věří na zázraky... Co se týče půstu, tak např. na nov nebo o úplňku mi přijde půst vhodný, ovšem takový, že se nenechá organismus vyloženě hladovět, ale že se pijí očistné šťávy, čaje a v malém množství se jí jeden druh potravy (např. jen jablka, nebo jen rýže...) Co se týče Vašeho příspěvku, souhlasím naprosto s posledními třemi řádky: ano, přejídání je nebezpečné, hlavně si myslím, že lidstvo "zblblo" (možná právě proto, co jí) a doslova se přežírá přesolenou, přeslazenou, přeáčkovanou stravou. Jsem tedy především pro návrat k přirozené stravě. Všeho s mírou!
Lehce mi to leželo v hlavě, tak jsem se vrátila a přečetla si to znovu a pomaleji. Nechci s názory pana vědce polemizovat, protože ztrátovost faktů v překladech a popularizaci je obrovská. Vůbec bych se nedivila, kdyby to bral jen jako úvahu a dvěma třemi přepisy se z toho stalo doporučení... Chyba je samozřejmě už v základu: je v tom ta MYŠ! Myši jsou samozřejmě skvělé, vyloučí se díky nim řada věcí, ale pak nastane fáze dvě a tam se až příliš trousí zprávy typu "výzkum nadějné vakcíny byl zastaven / pozdržen, protože přes nadějné výsledky na laboratorních krysách se ukázalo, že pro lidi je toxický". Myši prostě nejsou lidi. Kdo ví, jestli jim neprospívala "přiměřená dávka stresu", protože co je známo s jistotou je fakt, že příliš poklidný a příliš stresující život škodí a chce to tak akorát. A nebo bylo to jídlo v laborce takový humáč, že takhle lépe stačily vyloučit škodliviny
A z druhé strany: hladovky a jídlo ob den mohou praktikovat jen lidé, kteří nejsou příliš fyzicky výkonní. Dávat extrémní příklad chlapů v dolech je asi zbytečné, ale... Musím přiznat, že mi fantazie dotáhla do konce úžasnou vizi, jak ve školách jí v sudé dny jenom dívky, v liché jenom chlapci, světový hladomor je zažehnán a porce navíc jsou k dispozici oproti lékařskému potvrzení o extrémní zátěži, těhotenství a chronickým chorobám
Váš nick, "mající nadváhu" napovídá, že byste možná místo experimentů s hladověním možná mohla konečně zkusit nějakou nudnější, pracnější, ale osvědčenější metodu průběžné sebekázně, ne té občas vybičované do krajnosti. Hladovky jsou omamné, člověk je v lehké euforii, jak se to jednou "naučíte", jde to snadno. Hlídat se neustále není tak lehké a pokud má člověk sklony k nadváze a musí se hlídat nonstop, je to neuvěřitelně úmorné a otravné. Ale život je otázka priorit - stojí mi tahle větší porce za ten pocit zklamání zítra na váze? A nedopnutých kalhot, špatného pocitu, horší pleti a vědomí prohry? Na jedné straně jídlo, na druhé dlouhá řada benefitů, pokud člověk odolá. Je to jen otázka postoje - dokud to bude boj, budete prohrávat. Jak nad tím jednou mávnete rukou a jídlo bude pouhým prostředkem (nejlépe k pobavení), půjde to mnohem líp.
Rychlé hubnutí je zrádné, jak ve zmiňovaném jo-jo efektu, tak hlavně v tom, že tělo postupně začíná nenápadně strádat. Pokud je pro Vás těžké při pomalém hubnutí sledovat, že kila jdou dolů pomalu, tak pak váhu zahoďte a raději se začněte měřit - přes pas, prsa, boky... Tyhle výsledky Vás nezradí a hlavně jsou pravdivé. Také jsem bojovala, dala jsem si rozumné cíle a žádná muka, nejtěžší bylo složit během dne potraviny tak, aby tělo mělo to, co mít má a nemělo, co nemá. Samozřejmě pohyb nemusím připomínat, byť i půlhodinový.
Pro přísné diety rozhodně nejsem, ona Vás ta chuť stejně dohoní, dříve či později. A hlavně, co je v tom dobrého, rychle shodit deset kilo, rozhodit organismus a za čas je nabýt opět zpět.
To jen můj postřeh, hubnutí zdar
Sorry, ani jsem to nečetl. Dietu kategoricky pomalou, denně 5 - 6 x jíst malé dávky. Jsem diabetik, takže tuhle dietu mám stále. Zatím jsem zhubnul o 12 kg. Pocit hladu slabý, trávení naprosto Ok, žádný stres (tedy pokud se nepodívám na TV zprávy ). Nedělejte žádné experimenty, hladovky ... cesta do pekel
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.