Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdil mezi leky,stejneho slozeni

Od: juglans® odpovědí: 11 změna:

dobry den zajimalo by mne konkretne u antidepresiv rozdily mezi leky.Tak treba Zoloft50,obsahuje sertralinum hydrochloridum.dale lek Apo-sertral 50,obsahuje uplne stejnou slozku jako Zoloft.Po kratkodobem vyzkouseni,mam ale pocit,ze mne Apo-sertral pomaha o trosku vice.co muze byt pricinou,kdyz obsahuje to same?Take se nabizi otazka proc je tolik leku s tim samym obsahem.Dekuji za nazory

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

2x

Existuje hodně stejných léků - např. Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Apo-Ibuprofen... Všechno to jsou ibuprofenum, ale v některých dalších složkách se možná liší. Slyšela jsem, že např. ten Apo-Ibuprofen je lepší pro zažívací trakt, že tolik neškodí, jako ostatní.

Možná proto, že složením ostatních látek se ty dva léky trošku liší, máte pocit, že jeden zabírá více než druhý.

Další možností je to, že antidepresiva zabírají třeba až po 3 týdnech. Pokud např. za 14 dní Zoloft "nezabral", a pokračovala jste tím druhým lékem, tak ten druhý už postupem času (3-6 týdnů) zabere. (A vy máte pocit, že zabírá "lépe")...

doplněno 07.10.12 23:07:

Děkuji Usce za doplnění - to jsem zapomněla dopsat - ty různé výrobce. Myslela jsem na to, ale psala jsem rychleji než myslela :)

hodnocení

Dekuji za odpoved.Ale lecebna slozka se nelisi,je tam rozdil ve slozeni spis zpracovani leku,pomocnych latkach znacny.Snad to tedy hraje roli.Lepe nad tim nebadat,hlavne aby pomohlo,ze.

uska*
hodnocení

2x

Další důvod je ten, že lék se stejným složením vyrábějí různé firmy s různými názvy léků.

hodnocení

1x

Existují originální výrobky firem, které prováděly výzkum účinné látky. A až vyprší patentová ochrana, vznikají další léky, tzv. generika. V nich je účinná látka stejného názvu, kvality a účinnosti, ale vyráběná jinou firmou. Jsou levnější, protože firmy do nich nezapočítávají náklady na vývoj.

Pokud existuje terapeutická ekvivalentnost, tedy oficiálně uznaná možnost záměny léků, není důvod je nepoužívat jako léky originální. To, že se vám jeví jiný lék jako méně účinný, je spíš náhoda a spíše subjektivní pocit.

Různé léky se stejným obsahem účinné látky se vyrábí třeba regionálně a pak se dováží. Jako třeba aspirin v SRN a acylpyrin nebo anopyrin u nás, je to stále kyselina acetylsalicylová, jen vyráběná různými firmami v různých zemích.

hodnocení

Dekuji za vysvetleni.je to i mozne,ze je to jen pocit.Tezko nekdy rozlisit.

lidus*
hodnocení

1x

To samé, není nikdy to samé. Stačí jiný výrobce, jiné pojidlo a už to snášíte jinak.

hodnocení

0x

Kdysi mi tvrdil jeden profesor farmakolog, že třeba aspirin a acylpyrin se liší v tom, že oba jsou sice tvořeny kyselinou acetylsalycilovou, ale ten acylpyrin je nestálejší, Takže "za čerstva" jsou více méně ekvivalentní, ale ten acylpyrin se rychleji rozkládá a jeho účinnost klesá.

Jak jsem koupil, tak prodávám.

Teoreticky by to bylo možné, ale schvalování generik je založeno i na tom, jak je účinná látka v tom kterém léku stálá a relativně stejně účinná. Myslím si, že právě u aspirinu-acylpyrinu je kyselina acetylalicylová poměrně stálá. Ale možné to je, i když opravdu téměř neměřitelné.

hodnocení

Take zajimavy nazor.mozn ze je to i tim,ze apo-sestral jsou tvrde tobolky a Zoloft se hned rozpusti a rozlozi se v tele kdekoliv.

jabraka*
hodnocení

0x

Když se podíváte na obsah účinné látky,zjistíte,že v tabletě musí být ještě další látky,které doplní hmotnost do plné tablety.Právě ta neúčinná složka může dělat rozdíl mezi jednotlivými léky.

JABRAKA

hodnocení

Je tam nepatrny rozdil.u zoloftu pisi-Lecivou latkou v tomto pripravku je 55,95mg Sertralini hydrochloridum,coz odpovida 50mg sertralinu v jedne tablete.U Apo-Sertral je to hodnota 56mg sertraliny h..coz odpovida 50mg v jedne tablete.Podle me,je ale vzdycky v jedne tablete stejne mnozstvi lecebne latky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]