Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dělení majetku vs dohady, kdo co platil

Od: knizka* odpovědí: 2 změna:

Jsme s manželem před dělením majetku - jedná se o rodinný dům. Celou hrubou stavbu financoval můj otec a proto se chci zeptat je možné prokázat pomocí dokladů na jeho jméno, že jsme s manželem společně vložili do stavby jen určitou část peněz i když máme SJM. Připadá mi nefér dělit se o peníze, které vydělal můj otec. Je možné vše podložit pomocí zmíněných dokladů na stavební materiál? děkuji za odpovědi knizka

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Já mám podobný případ za sebou. Bylo to strašně zdlouhavé a tím i nákladné. Ovšem pokud otec financoval celou hrubou stavbu, nebude se jednat o zanedbatelnou částku. Ano, musela jsem doložit pokladní doklady, faktury včetně plateb. A že to bylo uhrazeno z peněz rodičů. Tenkrát to ještě nebyly bankovní účty, ale poštovní složenky. Takže doklady byly i na mé jméno, ale musely se časově shodovat s poslanými částkami. Soud přihlížel i ke svědeckým výpovědím příbuzných, kteří si bezvadně vymýšleli. Porovnával i data vynaložených financí se stavebním povolením a odhadem nemovitostí, kde bylo uvedeno, kdy byl třeba pořízen plot, vodovodní přípojka, přístavba apod. U nás se jednalo pouze o opravy a rekonstrukce. Možná budou v současné době posuzovat, zda mohl mít otec takovou částku ve svém majetku. Proto bych doporučovala, zkuste se nejdříve dohodnou. Vyčíslit vložené otcovy finance a pokud to bude seriozně zpracované, třeba na to býv. manžel přistoupí. Ale určitě si to sepiště písemně, aby to nebylo do měsíce jinak. Pevné nervy! *sok*

bobeson*
hodnocení

0x

Nejen že je to nutné podložit doklady. Dobré by bylo mít i případně smlouvu o půjčce.

Jen pozor, aby manžel nevytáhl obdobné doklady .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]