Nejste přihlášen/a.
Zdravím, zajímalo by mě, jak funguje ten proces schvalování půjčky či úvěru, když je potřeba doložení příjmů. Vyplním jim papír o příjmech se svým zaměstnavatelem, odevzdám, a pak? Kontrolují to? Zavolají mému zaměstnavateli? A co mu řeknou? Nepotřebuju aby můj zaměstnavatel věděl že si chci půjčit (je totiž z rodiny..). Případně nevíte někdo o jakékoli půjčce bez doložení příjmu a zástavy čehokoliv? Nejsem v registrech a ani v exekuci, jedná se o mou první půjčku. Předem děkuji za odpovědi.
V bance předložíš papír vyplněný a podepsaný tvou mzdovou účetní, úřednice jej zkoukne a vyhodnotí tvou schopnost půjčku splácet a buď ti banka půjčí, nebo ne...
Pokud se ale úřednici banky nebude na potvrzení něco pozdávat, může zavolat té mzdové účetní pro ověření. A pokud se jí bude potvrzení zdát ještě podivnější, může v ověřování pokračovat až na FÚ - v bankách se nevyplácí podvádět...
Půjčkybez doložení čehokoli poskytují obvykle jen nebankovní subjekty a na ty pozor - taky se jim někdy říká podvodníci či lichváři...
Jestli máte na mysli, že byste si to potvrzení "vyrobil" sám, pak to není dobrý nápad. Pokud by vám na to přišli, pak by to byl trestný čin úvěrového podvodu, přičemž byste ve vězení mohl strávit 6 měsíců až 12 let (podle finančního objemu).
Půjčku / úvěr bez doložení příjmů a zástavy vám poskytne kdejaký "lichvář". Úroková sazba bývá o něco vyšší než v bance (často sto a více % p.a.).
Dnes to telefonicky neověřuje nikdo. Účetní by mu po telefonu stejně nic neřekla, ale potvrzení zaměstnavatele potřebuješ. Lichváře a zástavu bych osobně neriskoval, to bys taky mohl dopadnout přímo exekutorsky. Ty se s tím nemažou.
Dobře,takže když dodám potvrzení,tak se to můj zaměstnavatel nemusí dozvědět,že si chci půjčit? Velký úroky,RPSN atd mi nevadí,klidně bych vrátil dvojnásobek.Chci pomoci rozjet jeden podnik, nakoupit stroje atp.
..."Chci pomoci rozjet jeden podnik, nakoupit stroje"...
No - asi by sis měl rozmyslet, co vlastně chceš (příp. kdo co po tobě chce) - protože mám pocit, že mícháš dohromady hrušky s jabkama a a semotamo do díže upadne "švestička ze zahrádky"...
Vím moc dobře co chci - chci půjčku na 200 - 250 tisíc (200 je minimum,250 optimální).Úroky mě nezajímají, splácet budu cokoliv, hlavně když seženu někoho ochotného kdo mi půjčí
roboot a lada. nemáte pravdu. Banky si toto u zaměstnavatele ověřují. A na co se ptají? Je u Vás zaměstnán Lojza Mrkvička? Banka se NESMÍ zeptat, kolik vydělává, od kdy je zaměstnán apod. Toto může pouze přečíst z potvrzení, které předal žadatel o půjčku a zeptat se, zda je to pravda Je jen na zaměstnavateli, zda se vůbec s bankou bude bavit. Ono když se nad tím zamyslíme, tak proč bych PO TELEFONU měla někomu něco vykládat, že ano?
Tu poslední větu jsem chtěl jakoby naznačit. Přesto a právě proto si stojím na tom, že tohle neověřují. To by pak museli u mě dělat vyjimku. Psal jsem vlastní zkušenost.
Mají potvrzené potvrzení, tak co ještě ověřovat. Navíc, jak píšeš, nebude-li to předem domluvené s ověřením, správná účetní do telefonu řekne, že tyto informace jsou vnitropodnikové (jak výše platu, tak to, je-li tam někdo zaměstnán), protože si nikdy nebude jistá jakej darebák je na druhém konci drátu. TELEFONICKY TO NELZE OVĚŘIT.
Vyplněné potvrzení si ověřují. Odmítla jsem se s bankou bavit a následně za mnou přišel zaměstnanec, že mi banka ještě bude volat a jestli bych s ní nemohla komunikovat, jinak mu půjčku neschválí. Nechala jsem si to od něj dát písemně a s bankou tedy komunikovala. Paní zřejmě měla v ruce potvrzení, předčítala z něj a chtěla vědět, zda to je pravda (tedy - zda jsem to vyplňovala opravdu já nebo jestli si to zaměstnanec vyplnil sám).
Dobře, takže se to ověřuje, a na co se zeptají? Jde mi o to aby se můj zaměstnavatel - příbuzný nedozvěděl že si chci půjčit.
No, neříkají, že si chcete vzít půjčku. Ale představí se, že volá např. Česká spořitelna...No a to je snad už každému jasné, že chcete půjčku
Při ověřování se zeptají na jméno pracovníka, který potvrzení o příjmu vystavil. Dále chtějí vědět IČO zaměstnavatele, ověřují si trvání pracovního poměru na dobu určitou-neurčitou, začátek pracovního poměru, případné jednání o rozvázání pracovního poměru. Ptají se i na existenci jiných závazků, exekucí. Na výši příjmu se neptají, žádná účetní by po telefonu na tento dotaz neodpověděla. V poslední době stoupá počet těchto dotazů na ověřování potvrzení o příjmu.
Tak ta moje úřednice se ptala i na výši příjmu - resp. četla z potvvrzení sumy a chtěla odsouhlasit, že tomu tak opravdu je.
Tak pokud to potvrzení musí vyplnit zaměstnavatel, tak se to přece musí dozvědět, ne? Už při vyplňování žádosti. Jinak mě se úřednice ptala na věci z potvrzení, četla, co je v něm vyplněné a chtěla ode mne slyšet "ano, to je pravda".
Jinak pokud banka nepotřebuje potřebuje potvrzení od zaměstnavatele (stačí jí třeba ukázat výplatní pásky z posledního období a pravidelný příjem od zaměstnavatele na účet v jejich bance), tak by si ani u zaměstnavatele nic ověřovat neměli, myslím.
Začínám se v tom ztrácet, takže si to shrneme: Ty chceš rozjet podnikání, na které potřebuješ 200.000kč - 250.000kč. Nechceš, aby o tom věděl Tvůj příbuzný, u kterého děláš (pravděpodobně mu polezeš do zelí, viď, filuto? ) A máš strach, že by se to profláklo, kdyby volala ženská z banky a řekla něco ve smyslu - dělá u vás ten a ten? On chce půjčku na stroj a blablabla... takže by se to prozradilo.
Tak co potom nějaká ta Americká hypotéka? Ta je na všechno a holt Ty jsi chtěl vždycky motorku, to Ti tady na poradně všichni dosvědčíme Teď vážně - Americká hypotéka není vázána. Něco si vymyslíš, proč ji potřebuješ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.