Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kouření na ZŠ - mám mít strach?

Od: break* odpovědí: 13 změna:

Ahoj. Kamarádce je stejně jako mě 13, ale ona kouří. Ve třídě (jsme sedmačky) je už dokonce taková partička, která se domlouvá na tom, kde se sejdou, kdo obstará cigarety, atd. Fakt se mi tím hnusí, někdy mám chuť ji střískat jako vlastní děcko a pěkně od plic ji vysvětlit, že krom smradu z huby jí cigarety nic nedají. Já nikdy nekouřila a otevřeně lidmi, kteří kouří, pohrdám, vlastně kolem nich procházím se zdvihnutou hlavou, s některými se ani nebavím. Prostě jsou pro mě tabu. A tak to bylo, je a zůstane. Bojím se, že moje nechuť k tomu zápachu, co nahradil její květinovou vůni, přeroste tak, že jí dám "adios" a tečka, kámoško. Samozřejmě nejde jen o zápach, jistě mě chápete.

Nebo přestoupí na něco tvrdšího - drogy. To bych se už asi nebála jen o ni, ale i o sebe.

Co mám dělat? Mě už štve, že mi dá před ksicht pracky a nevinně pronese, jestli "je to hodně cítit"... *plac*

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ahoj. Break, z Tvého příspěvku nečiší ani tak strach, jako pohrdání. Co Ti brání najít si jinou kamarádku tedy? Chápu, že tento zlozvyk odsuzuješ, ale je to každého věc a v případě kamarádky, i věc jejích rodičů. Jak můžeš kamarádit s někým, kdo se Ti hnusí? Ptáš se, co máš dělat. Neřeš věci, které se Tě netýkají a do kterých Ti nic není. Pokud Ti cokoliv na kamarádech vadí, nikdo tě přece nenutí kamarádit s nimi. Najdi si takové, na kterých Ti nebude nic vadit a na kterých Tě nebude nic štvát. Zakázat to kamarádce nemůžeš, můžeš s ní o tom jen přátelsky promluvit a pokud jí za to opravdu tolik odsuzuješ, přestat se s ní tedy kamarádit. Ona si sama musí přijít na to, že si škodí...

hodnocení

2x

Ahoj, moc se mi líbí, že "nejdeš s davem" a že nekouříš. Doufám, že Ti to vydrží! Co se týče Tvé kamarádky, tak se myslím, že zatím asi kouřit nepřestane, protože se cítí "cool" no a taky už má určitý návyk. Když jí to budeš vyčítat, ničeho nedosáhneš, ona si bude rovněž trvat na svém. Třeba na to přijde časem, že "moderní je nekouřit", nebo přestane kouřit až pozná nějakého kluka, o kterého bude stát a jemu to bude hodně vadit.Jediné co mě napadá, co bys mohla udělat,je koupit ji třeba k vánocům nějakou voňavku a vymyslet nějaké vtipné věnování ve smyslu Za ruce voňavější... Mnoho zdaru ve Tvém protikuřáckém tažení!

break*
hodnocení

Děkuju, to udělám! :) Krásná rada, opravdu děkuju :)

dery*
hodnocení

0x

My jsme ve 13 letech taky kouřili (teď hulí na ulici každej malej smrad, my jsme to dělali ještě tajně :-D). Byly jsme čtyři, co jsme se scházely u cigaret, teď jsme nekuřačky, protože nás to zase po pár měsících přešlo, byla to jen frajeřina.

doplněno 05.10.12 07:36:

Tím jsem chtěla říct, že bych to asi nijak zvlášť neřešila, třeba ji to s věkem přejde taky...

gita65
hodnocení

0x

Mám 3 děti. Dva synové také zkoušeli kouřit. Ale jen několikrát. Pak přestali a již nikdy nekouřili a nekouří. Nikdy nezkoušeli ani drogy a nepijí ani žádný alkohol. Na Silvestra si připíjíme džusem. Jediný, kdo u nás kouřil, byl můj otec. A jaký to byl hodný, slušný a obětavý táta. Nedovedu si představit, že bych ho nenáviděla a jim pohrdala. Mám i přátelé, kteří kouří, ale nikdy si nezapálí u mne doma. A jsou to moc fajn přátelé, na které je spolehnutí ve všem. Jsou lepší, než nafoukanci, kteří si myslí, že jsou lepší, než druzí. Neříkám, abyste jí v kouření podporovala, ale tak si to spolu vyříkejte a klidně ji dejte vale. Najděte si lepší kamarádku, která nekouří. Její rodiče stejně to zjistí, že kouří. Zápach jen tak neutají. Pak bude záležet, jaké stanovisko zaujmou k tomu rodiče a jak to budou řešit. A čím více budou dělat zle, tím více bude kamarádka tajně kouřit. Ona ví, že Vám to vadí, tak Vám dává k nosu prsty, provokuje Vás. Pokuste se ji nějak od té party odpoutat, jestli ji chcete nějak pomoci. Aby našla jinou činnost. Sport, kroužky atd..

Může se stát, že jednou Vaše děti, také budou zkoušet kouřit. Tomu nezabráníte, at budete dělat cokoliv. Jak se k nim postavíte? Budete je nenávidět, pohrdat? Ne! Budete se snažit jim to vysvětlit a ukázat jim jiný směr. Ale když budou chtít kouřit v dospělosti, tak stejně budou. Budete se od dětí distancovat? Jak se říká " zakázané ovoce, nejlíp chutná". Není řešení se na kamarádku vybodnout, ale pomoci ji. Je tolik možností, jak ji od špatné party odtrhnout. Ale hlavně musí chtít sama.

figurek*
hodnocení

0x

Ahoj. Na konci ZŠ jsme hulili prakticky všichni, protože jsme si připadali staří a zkušení a dnes jsme většinou nekuřáci. Vidím kolem sebe, že zas tak moc se nezměnilo. Jestli tě štve, že tvé kámošce smrdí pracky, pak ji dej kolík na prádlo, ať tu cigáru drží v kolíku a ne v prstech. To je stará, dobrá a osvědčená metoda.

Názor že kuřáci časem přesedlají na něco tvrdšího, myslím nebude zase tak docela správný a s kouřením cigaret zase tak úplně nesouvisí. Připadá mi to stejné, jako by někdo zakazoval děckám jezdit na kole, protože všichni motocykloví piráti začínali na kole a kdo nikdy nejel na kole, ten pochopitelně nejezdí ani na motorce. Jasná věc. :)

iz*
hodnocení

0x

Tedy tolik arogance se ve 13 letech moc často nevidí. Kdo jsi, a coˇs dokázala, abys mohla chodit s nosem nahoru a pohrdat lidmi? A netvrď mi, že ti jde o kamarádku. Prostě se jenom "předvádíš v lepším světle".

Podle mne je horší "kamarádka", která za svou kamarádkou nedokáže stát, a jenom se nad ni povyšuje. Takže by podle mne byl na místě spíše krok zmíněné kamarádky - měla by si najít kvalitnější kamarádku - takovou, na kterou by se mohla spolehnout, které by mohla věřit, ...

doplněno 06.10.12 01:25:

Mikycz, souhlasím, kouření se hnusí hodně lidem. Ale buď jde o dobré kamarádky, pak bude tazatelka opravdu hledat pro kamarádku pomoc, nebo se jí pokusí nějak poradit. Nebo se jí kouření hnusí natolik, že se bude povyšovat i nad kamarádku.

Jak už tu někdo zmínil výše, i já znám spoustu kuřáků, kteří leccos dokázali, s nimiž si rozumím...

Prostě si myslím, že u lidí jsou důležitější jejich vlastnosti, než to, jestli zrovna kouří.

A chodit "s nosem nahoru"? To se zase hnusí mně.

mikycz*

Kamarádce se to evidentně hnusí. Sám mámpodobnou zkušenost... Kdo sledovali ví. Ale k tématu, napiš jí sms, nebo jí řekni, něco jako, že ti do toho nic není, ale že o ní máš strach. atd..

break*
hodnocení

No, rozhodně jsem toho dokázala víc, než si myslíte, protože si nepotřebuju živit ego pomocí cigaret - takže lidmi, co kouří (v tomhle věku), prostě pohrdám. Kamarádkou ale nepohrdám - té chci nějak pomoc, nebo prostě s ní něco udělat, protože skvěle tančí, je docela chytrá, hezká... ona tohle nemá zapotřebí. A ještě jsem zapomněla zmínit, že se už neobejde ani den bez cigarety. V rodině nemám ani jednoho kuřáka. Z toho hnusu mi někdy i slzí oči.

Jo,a ještě něco - je úžasné, jak z jednoho příspěvku dokážete vyčíst, jak moc jsem arogantní. Fíha, tomu se říká talent. Ale to je jedno, nemám zájem o hádky. Důležité je, že mám zdravé sebevědomí - to ano - ale vím, kým pohrdat nemohu a kým mohu. Ona je totiž strašná frajeřina - tím ale nepoukazuji na kamarádku, nýbrž na jisté existence z mé třídy - zapálit si před školou, dát si na kebuli kapuci a mluvit jak zedník, ačkoliv kolem prochází lidé. To ano...

itan71*
hodnocení

0x

Ty se tady chceš něco dozvědět o kamarádce co kouří co máš dělat,tak se s ní přestaň bavit a nemusíš to tady psát 04.10.12 - 23:09 což jako 13letá by jsi měla spát když máš ráno jít do školy

break*
hodnocení

Já jen poskytla vysvětlení (teď ale nevím, jestli narážíte na mou otázku, nebo ten komentář). A je moje věc, kdy jdu do postele. Do toho mi nemluví ani mamka, tak snad nemusíte ani vy. Nehledě na to, že jsem to psala, protože jsem nemohla usnout, jinak bych to odložila na den následující.

dnes je sobota a včera byl pátek, ani v jednom případě se následující ráno do školy nevstává, jen tak mimo téma ;)

itan71*

@mikihans aha já zapoměl teď mají děti jen střední školy to zn.chodí jen ve středu a 4.10 byl čtvrtek já si to neuvědomil tak se omlouvám

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]