Nejste přihlášen/a.
Pracuji na poloviční úvazek - dělám jen víkendy, 12h směny. Když je třeba, zaskočím za kolegy i v týdnu. Předpokládala jsem, že počet hodin, které mám odpracovat je dán tím, kolik mají kolegové/2. Pracovní měsíc má při směně po-pá 20 - 23 dní. Po 8h to dělá měsíčně 160-184 hodin. Nyní jsem se divila nad výplatou. Od nadřízené mi bylo sděleno, že jako oni nedělají 160hod., ale 160-184 tak já dělám 4 nebo 5 víkendů, podle toho, kolik jich měsíc má. Jako přesčas mám pak počítaný pouze záskok za kolegy, tedy práci mimo víkend. Mně to ale přijde zvláštní, protože víkendy jsou v měsíci vždy 4 a nebo 5 a tedy odpracuji 96 nebo 120hod. I první číslo překračuje dle mého polovinu úvazku, kteří mají ostatní kolegové, nikdo z nich nedělá 192-240h za standardní mzdu. Pokud je víkendů 5 (třeba září) tak mám v podstatě 3/4 úvazku a 1/4 jsem odpracovala zadarmo. Může to být takto zaměstnavatelem počítáno? A nebo mám právo směnu nad rámec 80hod. odmítnout s tím, že hodinově mám úvazek splněný? Opravdu mi přijde divné odmakat 120hod. za mzdu polovičního úvazku.
Pracovní doba se nestanovuje na měsíc, ale na týden. Týdenní pracovní doba činí maximálně 40 hodin. Při práci s nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou (což je Váš případ) se stává, že v některém týdnu odpracujete hodin více, v jiném zase méně. V průměru však odpracované hodiny musí odpovídat stanovené týdenní/... (zákoník práce, § 79).
Pracovní dobu a rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel. Nařízenou práci musíte vykonat (nemůžete ji odmítnout) a zaměstnavatel Vám za ni musí zaplatit.
Máte-li v pracovní smlouvě sjednán poloviční úvazek, může Vám zaměstnavatel nařídit další práci až do výše stanovené pracovní doby.
V takovém případě ale nejde o práci přesčas (tu Vám zaměstnavatel ani nařídit nesmí). I v tomto případě je totiž prací přesčas až práce nad rámec stanovené týdenní pracovní doby. Odpracujete-li tedy více hodin, než by odpovídalo Vašemu úvazku, máte nárok na mzdu i za hodiny navíc, nemáte však nárok na příplatek za práci přesčas.
___ Práce přesčas
ZP, § 78, odst. 1 písm. i): prací přesčas je práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn. U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit. Prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost
Dobrý den,
moc Vám děkuji za odpověď, ale upřímně se v řeči zákona často spíš ztrácím, než aby mi to bylo jasnější. Rozumím tomu, že hodin "navíc" nemám s přesčasovým příplatkem, ale myslím, že bych je měla mít zaplaceny klasickou hodinovou mzdou. Vyjádření manažerky ale je, že mi je nezaplatí vůbec. Přirovnává to k tomu, že některý pracovní měsíc lidí z kanceláře má 21 dní a některý 23 a tedy já mám někdy 8 směn a někdy 10. Co mě šokovalo je, že mi na výplatnici hodiny seškrtají a napíšou právě ten průměr, který mám mít. Za září tedy bylo 10 dní víkendu, odpracovala jsem 120 hodin, které jsem odevzdala na docházce nadřízené. Na výplatnici mi ale přišlo mzda XXX (částka dle smlouvy) a počet odpracovaných hodin/dní 80/20 - což jsou čísla podle kalendáře za počet prac. dní děleno 2. Těch 40 hodin se někam vypařilo a já si myslím, že bych za ně měla dostat klasickou hodinovou mzdu nebo alespoň volno. Chápu to správně?
Srpen měl 23 dní, tedy počet hodin 184, na výplatnici mám odpracováno 23 dní/92 hodin ale já přitom odpracovala 8 víkendových směn x 12 a tedy 96 hodin. U těchto měsíců, kde jsou 4 dny víkendu bych mávla rukou, liší se to o 4 hodiny, ale když je víkendů 5 dělá to podle mého prostě 40h navíc, což je jeden celý pracovní týden v kanceláři a já prostě nevěřím tomu, že by kdokoliv z kolegů nadělal celý jeden týden zadarmo, natož s polovičním úvazkem.
Ve smlouvě mám napsáno, že prac. doba je rovnoměrně rozvržena na po-pá a přitom dělám jen víkendy.
Pokud mi to firma odmítne zaplatit a odejdu, jak se mohu bránit? Na jaký úřad se mohu obrátit?
Moc děkuji!
Omlouvám se za částečnou nesrozumitelnost předchozí odpovědi, ale v právních otázkách je podle mne lepší se pokud možno držet znění zákona práce nebo příslušného právního předpisu. Bude-li něco nesrozumitelné i v této odpovědi, ptejte se klidně dál.
Máte mzdu sjednánu v pracovní smlouvě nebo ji zaměstnavatel stanovil mzdovým výměrem? Máte sjednánu měsíční mzdu nebo hodinovou? Zaměstnavatel Vám nesmí ve výkazu odpracovaných hodin (máte doufám kopie?!) nic měnit, nesmí nic seškrtávat ani průměrovat. Zaměstnavatel je povinen přesně evidovat odpracované hodiny. Vyplácí Vám zaměstnavatel příplatky (minimálně 10 % průměrného výdělku) za práci v sobotu a neděli?
Udělejte si kopie docházky za celou dobu trvání pracovního poměru (alespoň 4x nebo 5x). Potom zaměstnavatele písemně vyzvěte (opravdu vyzvěte, nežádejte!) k doplacení dlužné mzdy a ke zjednání nápravy do budoucna. Zároveň zaměstnavatele vyzvěte k přidělování práce ve sjednaném rozsahu.
Odpracované hodiny přesně vyčíslete, uveďte, kolik jich bylo zaplaceno, a za kolik Vám zaměstnavatel dluží mzdu. Dluží-li Vám zaměstnavatel příplatky za práci o víkendu, uveďte je také. Stanovte rozumný termín k doplacení v hotovosti nebo převedení na účet (datum zvolte cca 3 týdny ode dne odeslání výzvy).
Můžete (ale nemusíte) zaměstnavatele informovat, že se v případě nutnosti obrátíte na příslušné orgány, a že se svého nároku budete domáhat soudně. Vše zašlete doporučeným dopisem s dodejkou zaměstnavateli. Adresujte vedení firmy nebo alespoň nadřízenému Vaší "managerky" (v uvozovkách, neboť takto kvalitní manager nepracuje a nejedná).
___ Další možností by bylo okamžité zrušení pracovního poměru pro nevyplacení mzdy nebo její části podle § 56 zákoníku práce. V takovém případě byste vedle dlužné mzdy měla nárok na náhradu mzdy (ve výši průměrného výdělku) za chybějící výpovědní dobu.
___ Obráti se můžete na inspektorát práce, ale zatím bych s tím počkala. Často už písemná výzva stačí k nápravě.
Ivet (odhaduji správně jméno?), Vy se nemáte vůbec za co omlouvat, naopak, já jsem vděčná za jakoukoliv pomoc, jen jsem v těchto pracovně-právních věcech poněkud "natvrdlá" a zákoník mě často spíš splete
Pokud tedy správně rozumím, tak změstnavatel se dopouští chyby, že mi nevpisuje do výplatnice skutečný počet odpracovaných hodin, ale pouze počet vypočtený na základě domněnky, že budu pracovat 4h denně každý pracovní den.? Docházku mám na svém mailu, pracuji s účetním programem kde samozřejmě jsou zápisy o mé práci, s mým loginem, ca 50 kolegů ví, že já prostě dělám každý víkend, tak to by snad jako důkaz mohlo stačit...
Ráda bych se ještě ujistila, jak se tedy stanovuje můj hodinový fond? Ve smlouvě mám napsáno, že mám poloviční úvazek a pracovní doba se stanovuje rovnoměrně od pondělí do pátku. Dle mého je můj pracovní fond tedy počet prac. dní x 4h. Za září tedy 20dní x 4 hod. a cokoliv nad tento rámec je práce navíc, která by měla být proplacena nad rámec mzdy? Pokud se tedy stanovuje týdně, tak 5x8hod, já mám polovinu, takže 20hod a když dělám za víkend 24 tak ty 4 hoďky by měli připlatit (klasikou mzdou bez příplatku za přesčas).
O příplatku za víkendy nemám ve smlouvě ani ťuk, ale pakliže dělám jen víkend, náleží mi tedy 10%? To by předpokládám bylo vidět na výplatnici? V minulém zaměstnání jsem vždy měla mzdu a pod tím - přesčas 25%, víkend 50% ... Tak nějak? Nic takového na pásce nemám, jen jedno číslo a podle částky ani nic navíc nedostávám. Mám tedy na to ze zákona nárok?
Mzdu mám stanovenou mzdovým výměrem jako měsíční částku.
Chápu tedy správně, že je skutečně hloupost, aby vedoucí argumentovala tím, že mám mzdu prostě danou na všechny víkendy v měsíci a je jedno kolik jich bude? Právě mi to přijde i v rozporu s tím, že prac. dobu mám rovnoměrně po-pá
Pokud budu chtít zrušit PP okamžitě, domnívám se, že termín pro vyplacení mzdy za srpen je posledního září a poté ještě 15 dní. Tedy k 16/10 mohu ukončit PP okamžitě? Nemusím předem nijak vyzývat zaměstnavatele k uhrazení, prostě zruším PP s tím, že mi dluží peníze za špatně spočítanou mzdu? Předpokládám, že lze použít i důvod nevyplacení oněch 10% za práci o víkendu?
Děkuji! K.
doplněno 05.10.12 21:22:Ještě jsem se teď dočetla, že od r. 2012 může být příplatek za práci o víkendu nižší, než oněch 10% - pakliže jej ve smlouvě nemám stanovený, je to oněch 10%? Nemůže to mít zaměstnavatel někde ve vnitropodnikových směrnicích, prostě v něčem, u čeho nemá potvrzeno mým podpisem že jsem to četla a byla s tím seznámena?
Nenazvala bych to chybou, nýbrž podvodem a poškozováním zaměstnance ze strany zaměstnavatele. Zaměstnavatel je povinen evidovat skutečně odpracovanou dobu (průměry se sice používají, ale pro jiné účely). Zaměstnavatel Vám musí odpracované hodiny zaplatit.
(2) Fond Žádný "hodinový fond"neexistuje. Veškeré plánovací kalendáře, "fondy pracovní doby"apod. jsou jenom pracovními pomůckami, nikoliv závaznou normou. Závazná je pouze týdenní pracovní doba stanovená zákoníkem práce (max. 40 hodin týdně).
Chce-li zaměstnavatel zmíněné pracovní pomůcky používat, musí je upravit tak, aby nedocházelo k poškození zaměstnanců.
Září 2012 - 19 pracovních dnů plus jeden státní svátek: Při skutečně rovnoměrně rozložené pracovní době od pondělka do pátku byste měla odpracovat 76 pracovních hodin a za 4 hodiny byste měla obdržet náhradu mzdy za státní svátek.
Vy jste však odpracovala 5 víkendů, tedy 10 pracovních směn po 11,5 hodinách (přestávka, kterou Vám zaměstnavatel musí ze zákona poskytnout, se do pracovní doby nezapočítává). Za září jste odpracovala 115 hodin, za něž Vám náleží mzda. (Náhrada mzdy za svátek Vám nenáleží, protože jste na den svátku neměla naplánovánu pracovní směnu.)
Srpen 2012 - 23 pracovních dnů: Podle smlouvy byste byla měla odpracovat 23 pracovních směn po 4 hodinách, tedy 92 pracovních hodin. Ve skutečnosti jste odpracovala 8 pracovních směn po 11,5 hodinách, tedy 92 pracovních hodin. [V srpnu, který měl více pracovních dní tedy počet pracovních hodin odpovídá.]
V obou případech Vám ke mzdě za odpracované hodiny náleží příplatek za prác/... ve výši minimálně 10 %.
Od 1. 1. 2012 lze skutečně sjednat jinou výši příplatku. Ovšem zaměstnavatel by ji s Vámi musel předem sjednat. Protože nesjednal nic, máte nárok na zmíněných 10 %.
Zdůrazňuji, že je zaměstnavatel povinen evidovat skutečně odpracovanou dobu, a to včetně dat (včetně víkendů). Zaměstnavatel nesmí dobu, kterou odpracujete o víkendu, rozepisovat do pracovních dnů (myslím si, že to dělá právě kvůli těm příplatkům).
Argument Vaší vedoucí se vztahuje k plnému pracovnímu úvazku s měsíční mzdou. Vy odpracujete poměrnou část pracovního úvazku a tomu se musí přizpůsobit i mzda. Vaše mzda je sjednána na poloviční úvazek. Co odpracujete nad jeho rámec, Vám zaměstnavatel musí zaplatit.
(3) Zrušení pracovníh/... (ZP, par. 56, odst. 1 písm.b) Ano, pracovní poměr lze okamžitě zrušit i pro nevyplacení příplatků za soboty a neděle. ___ Jak to vypadalo v červenci?
Doufám, že je to srozumitelné. Když tak se ptejte dál.
Ivana /ivzez
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.