Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schválí ÚP rekvalifikaci ŘP E + profesák

Od: solenza* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den všem, chtěl bych se zetat, jestli tady někdo nemá jakoukoliv zkušenost s rekvalifikačními kurzy od úřadu práce. V současné době jsem v evidenci uchazečů o zaměstnání a kamarád mi říkal, že když mám ŘP. sk. B + C, tak že bych mohl mít docela velkou šanci, že by mi úřad práce zajistil školení, abych mohl získat E a průkaz profesní způsobilosti. Na stránkách našeho úřadu práce jsou ale jenom nějaké krzy na počítačové a pečovatelské služby a tak podobně. Proto bych se chtěl zeptat, jestli se musí vybírat jen z těch předpřipravených kurzů, nebo by mohl ÚP zajistit po dohodě i jiná školení. Limit na rekvalifikaci pro každého uchazeče co jsem se dočetl je 50 000. A jde mi tedy o to, zda se musí vybírat jen z těch připravených kurzů, nebo by se dalo domluvit i na něčem jiném. A popřípadě jaké jsou další podmínky, jestli bych například musel mít příslib nějakého budoucího zaměstnavatele. Schůzku mám až v druhé polovině listopadu, tak jesti má cenu takovouto možnost navrhnout, nebo zda ji rovnou zamítnou. Jde mi také o to, že mi možná vyjde odpověď na inzerát ale na práci, která by mě stejně asi nebavila, proto nevím, zda ji případně přijnout, nebo ještě počkat na ÚP aby zajistil E a profesák a pak si mohl najít práci a popřípadě někde jezdit. A omlouvám se za dlouhý dotaz, ale jinak to nešlo, chtěl jsem Vám poskytnou hodně informací, aby jste měli z čeho vycházet.

Na stránkách ÚP se k rekvalifikacím ještě obecně píše:

Žadatel o rekvalifikaci, kterou zajišťuje a hradí úřad práce, musí splnit několik podmínek:
. být v evidenci úřadu práce jako uchazeč nebo zájemce o zaměstnání,
. mít odpovídající vstupní kvalifikační předpoklady pro daný kurz a pro výkon profese, na kterou se rekvalifikuje (např. příslušný stupeň vzdělání, některé dovednosti, znalosti _ záleží na typu rekvalifikace),
. být zdravotně způsobilý pro absolvování rekvalifikačního kurzu a pro výkon nové profese,
. rekvalifikace musí být potřebná _ dosavadní kvalifikace uchazeče neumožňuje získání vhodného pracovního místa,
. po ukončení rekvalifikace je reálná šance získat zaměstnání vzhledem k situaci na trhu práce,
. projednat žádost o rekvalifikaci s odborným pracovníkem rekvalifikací.

Úřad práce ČR, krajská pobočka xxx rekvalifikaci nehradí zejména v těchto případech:
. původní profese má na trhu práce uplatnění a nejedná se o změnu z důvodů zdravotních,
. rekvalifikace byla zahájena bez předchozí písemné dohody s úřadem práce,
. jedná se o některý typ řádného studia, případně jazykových kurzů.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Umožnění rekvalifikace závisí na více okolnostech. Jaká je Vaše profese (co jste vystudoval, čím jste se vyučil)? V jakém oboru jste pracoval před registrací na ÚP? Jak dlouhou máte praxi a v jakých oborech?

doplněno 06.10.12 00:26:

Tak to zkuste. Nevím sice, jak je to právě na Vaší pobočce ÚP, ale myslím, že by se Vám to podařit mohlo. (Na profesi jsem se ptala, protože ÚP nepovoluje rekvalifikace v případě, že má uchazeč profesi, o kterou je zájem i bez ní. Kdybyste byl např. kuchař nebo číšník, asi by Vám tuto rekvalifikaci neschválili.)

solenza*
hodnocení

Na střední škole jsem vystudoval obor silniční doprava, a ještě tady a poté jsem 4 roky studoval na VŠ také se zaměřením na dopravu. Bohužel ale náročnost vysoké školy byla nad moje možnosti a proto jsem již při studiu VŠ hledal zaměstnání. Ale vím, že jít někam do servisu není jen tak, všude chtějí praxi, ani Škodovka teďka moc přijímat nové lidi nechce, protože neví jaký bude odbyt na evropských trzích a kdyby někoho chtěli, tak určitě zkušenějšího a spíše přes agenturu, aby se popřípadě s ním mohli lépe vyvázat. Podobně postupují i jiní velcí zaměstnavaté v oboru. Také jsem zkoušel jít do stavebnictví, ale to je snad ještě horší. Mám možnost jít pracovat do restaurace na pomocné práce, ale tu je skutečně úplně mimo můj obor. Přitom na nástěnce ÚP a nejen tam je docela dost inzerátů, kde hledají řidiče.

Já teda nevím,u nás na vývěsce mají rekvalifikační kurzy : ŘP C+E nebo profesní průkaz na C+E..Já se na to zatím neptal a kolega od jiné firmy ano a bylo mu řečeno ted nwn zda do 30 let věku žadatele či do 35.Jemu je 39 ale dali povolili rekvalifikac,bo má částečný důchod-to mi sdělil tak neví. Ale dodělat E+ zároveň profesák asi nepůjde nikde,spíše si udělejte rovnou profesák!Známý si dělal (sám hradil ,má mimo bus vše) a stálo jej to 4500-kdysy se živil ježděním-na po republice a poté se sypačem atd u "silnic"(před cca10? rokydíky tomu jen 4500)

doplněno 05.10.12 10:48:

pkd myslíš mne tak JH (Jindřichův Hradec).

solenza*
hodnocení

Ještě se zeptám, co je to za pobočku ÚP?

hodnocení

2x

Solenzo,

to vypadá,že jsi studoval v MB jako já:). Zrovna tento týden si mi postěžoval známý (teď nezaměstnaný),že to zkoušel na ÚP,zdali by mu nezařídili (nebo alespoňnějak nepomohli) se získáním průkazu na VZV,ale prý se mu jen vysmáli...

solenza*
hodnocení

Tak to mi ani neříkejte a nestrašte. Každopádně dám vědět, jak jsem dopadnul. V MB jsem nestudoval, ale kousek od HK v jednom docela malém městě.

anonym123456
hodnocení

0x

Rozhodl jsem se přispět svou zkušeností. Podle mě je tu velká šance na schválení. Před měsícem jsem si podal žádost o rekvalifikac C profesní průkaz a dnes telefon ... schváleno.

21 let, 3 roky praxe sk: B, 3 trestné body.

Podle mě záleží na komisi v daném regionu.

Každopádně rada pro všechny co o tuto nebo podobnou rekvalifikaci mají zájem. Nebojte se do kolonky zdůvodnění napsat pohádku ( kontakty s budoucími potencionálními zaměstnavateli, dobrá příležitost budoucího podnikání, dobrodružná povaha a chut procestovat svět apod.) Zřejmě to funguje protože můj profil budoucího profesionálního řidiče není nejlepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]