Nejste přihlášen/a.
Dobrý den Vám všem přeji. Jsem matkou samozivitelkou s pětiletou dcerkou. Má dcerka má od mala vrozenou oční vadu a po poslední kontrole očního dětského lékaře, mě bylo panem doktorem sděleno, že se moje dcerka bude zřejmě muset podrobit oční operaci, při které by johance měli srovnat oční pohybový sval, aby nešilhala. Ještě před touto operací navrhl každe pondělí od 13hod. cvičení u doktora, po dobu šesti týdnů s tím, že pokud by toto cvičení bylo neúspěšné, tak bude dcerka tuto oční operaci muset podstoupit. Moje pracovní doba je od púl osmé - do 16.00hodin. Toto jsem sdělila své nadřízené vrchní sestře, která mi řekla, že každé pondělí až skončí cvičení, si toto musím nadělat a pracovat až do 19hodiny! Jsem sama a nikoho nemám. Matka s otcem žijí mimo Prahu( 120km). Mám sice přítele, ale s námi ve společné domácnosti - nežije. Vím, že kdybych přítele požádala o hlídání, tak mi vyhoví, protože jsem dala souhlas, že může vyzvedávat Johanku ze školky. Chtěla bych Vás všechny tady, dnes, i tímto prostřednictvím poprosit o radu, popřípadě i Vaši pomoc, na co mám jako zaměstnanec ze zákona nárok, a hlavně to, jestli moje nadřízená postupuje v této mé události v souladu se zákonem. Za vše Vám předem moc děkuji. Děkuji za každou radu i pomoc od Vás všech na tomto dobrém webu. Veronika
Dobrý den. Veroniko, doprovod dítěte k lékaři upravuje nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci. Podle nařízení máte nárok na pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu k doprovodu dítěte k lékaři na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, a to byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu. Nařízení nestanoví žádné věkové omezení a podle zákona se za dítě považuje osoba mladší 18 let. Viz. Příslušné ustanovení:
8. Doprovod
a) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu.
1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu
Jednání Vaší nadřízené nením dle mého soudu, tedy v souladu se zákonem.
Doprovod dcery k lékaři je důležitou osobní překážkou na straně zaměstnance, na niž Vám zaměstnavatel musí poskytnout na nezbytně nutnou dobu omluvené volno s náhradou mzdy. Překážky v práci vyjmenovává příloha k Nařízení vlády č. 590/2006 Sb. Nařízení vlády je závazné, zaměstnavatel si je nesmí samovolně upravovat.
___ Zkuste se dohodnout s přímou nadřízenou (odkažte ji na níže uvedený odkaz), nebude-li to možné, obraťte se písemně na jejího nadřízeného.
___ PS: Doufám, že Johance cvičení pomůže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.