Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaplatit poštovné za nevyzvednutou zásilku?

Od: ellin* odpovědí: 13 změna:

Ahoj všem,

moje příbuzná narazila na stránku s "léky na úpravu poprsí" a pilulky si objednala, já jako skeptik jsem ihned co jsem se to dozvěděla dala do vyhledávače ony pilulky a vyjela mi stránka, která je označovala za podvod, což jsem si myslela od začátku, protože mi to bylo divné. Řekla jsem jí, ať balíček nepřebírá. Nyní po měsíci jí přišel e-mail, že musí zaplatit 120 Kč na jejich účet za poštovné, protože balíček nevyzvedla. Proto se chci zeptat, zda to tak skutečně je a ty peníze musí zaplatit, nebo je to jen zastrašující mail, jak vymámit z člověka alespoň nějaké peníze. Co když ty peníze nezaplatí? Díky za odpovědi

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

Přečti si obchodní podmínky toho e-shopu. S těmi souhlasila, když si zboží objednala.

ellin*
hodnocení

Přečtu, díky... ;) Na druhou stranu, s obchodními podmínkami, že jim přijde ono zboží, souhlasili i ostatní nakupující a prý jim přišla prázdná krabička za cca 500 Kč.

ellin*
hodnocení

Ještě jsem našla tohle: spotrebitele.info/... a podle toho je jasné, že žádné poštovné platit nemusí, jestli jsem to dobře pochopila. Škoda, že jsem to nenašla dřív, nemusela jsem sem dávat tuhle otázku a otravovat. Omlouvám se... :) Každopádně díky... ;)

No já bych si to ještě nějak ověřil či nechal vysvětlit. Já bych tomu totiž rozuměl tak, že když mi zboží přijde, já ho převezmu a následně do 14 dnů vrátím (odstoupení od smlouvy), mohu požadovat vrácení ceny včetně poštovného, které jsem platil při převzetí, nicméně poštovné, které jsem zaplatil za to vrácené, mi neuhradí niodo. Tohle je ale trochu jiný případ, kdy jsem zásilku vůbec nepřevzal. Raději bych se ujistil.

Ahoj Elin. Já jsem z toho odkazu nedošla k závěru, že žádné poštovné, v případě nevydzvednutí zásilky, není nutné uhradit. Jak říká Ládin, je třeba přečíst si obchodní podmínky daného e-shopu. Pokud je tam napsáno, že v případě nepřevzetí objednaného zboží je zákazník povinen vynaložené poštovné uhradit (a někde to mívají takto ošetřeno), pak bych doporučila poštovné uhradit. Aby pak ze 120,- Kč nenarostla dlužná částka na mnohem více. Na druhou stranu, pokud by se takto k prodejci zachovali všichni, kam by přišel?

doplněno 04.10.12 09:25:

Léky na úpravu poprsí jsou opravdu kravina. Kdyby to fungovalo, pak by plastičtí chirurgové byli asi bez práce...Ale lidé jsou stále hodně důvěřiví a dají se snadno zlákat...

buss

Podmínky nějaké nemusí být jak tady známe v souladu se zákonem, a zřejmě tam není uvedeno, že je to upraveno odchylně... tudiž...

buss
hodnocení

0x

Nenmusím vyhledávat na intu, že je to ptákovina, kravina. To by byla prsa, muži ptáky, co? Bylo-li to do 14 dnů a objednáno způsobem jak říká zákon, tedy dle OZ, tam si to najít. Zvýší se právní vědomí. Proč jsou lidi naivní?

ladaadal*
hodnocení

0x

Nebudu komentovat, že jste to příbuzné vysvětlila dobře, ať si koupí pěknou podprsenku a nevěří každému blábolu, ale k dotazu: osobně bych prostě nereagoval. Pokud by jednali v souladu se zákonem, pošlou po pár dnech upozornění a to doporučeně. Myslím, že je to blbost, že se nic platit nemusí, ale jist si nejsem. Ale vím, že když mi nedorazí něco doporučeně (a už vůbec ne mailem), tak jako by nepřišlo vůbec. Jak vám dokážou, že jste vůbec věděli, že to na poštu dorazilo? V krajním případě stačí tvrdit, že jste o ničem nevěděli, žádný lístek o zásilce nedostali a tudíž nabyli dojmu, že se na vás vyprdli. Takhle bych to řešil já. Ani bych do zákoníku nekoukal.

ellin*
hodnocení

Taky bych to tak řešila, protože to by pak mohl kdokoliv na její adresu objednat cokoliv bez jejího vědomí a ona by mohla to poštovné platit každý měsíc (trochu nadneseně řečeno). Navíc smlouva bez podpisu jako by nebyla, ne? A hlavně když si něco nevyzvednu, tak jako bych odstoupila od transakce... Zkusím ještě zapátrat na netu, abych měla jistotu. Každopádně všem děkuju za rady... ;)

iz*
hodnocení

0x

Mně takové jednání přijde nekorektní. Vaše kamarádka si objednala zboží, pak si to rozmyslela a zboží nepřevzala. Na to má jistě právo a v tom nic nekorektního nevidím.

Jinak tomu však je s náklady, jež v souvislosti s objednávkou e-shopu vznikly. Ty by Vaše kamarádka měla uhradit (kdyby si zboží neobjednala, nemusel by e-shop nic balit ani posílat).

Smlouvu dnes lze uzavřít i na dálku a obchodní podmínky jsou pro kamarádku závazné (svůj souhlas s nimi potvrdila odesláním elektronické objednávky).

Všichni bychom rádi, aby s námi ostatní (zaměstnavatelé, operátoři, e-shopy, kamenné obchody, dodavatelé energií, ...) jednali korektně. Neměli bychom začít u sebe?

doplněno 05.10.12 03:13:

Jedná-li údajně (ověřeno to nemáte) nekorektně někdo jiný, neopravňuje to nikoho k témuž.

ellin*
hodnocení

Jistě, tohle všechno chápu, ale z různých recenzí jsem se dozvěděla, že je to podvodný a falešný obchod a "prodejce" posílá prázdné krabičky, tohle není nekorektní? Jsem si jistá, že pokud by se jednalo o normální obchod, který by poslal balíček a ona by si ho nevyzvedla, že by poštovné zaplatila, protože si to rozmyslela. Ona není podvodnice a nechce nikomu způsobit záměrně ztrátu, ale skutečnost je taková, že kdyby převzala balíček nebo zaplatila poštovné za NIC, že by si ztrátu způsobila sama.

iz*

Vaše příbuzná uzavřela prostřednictvím internetu smlouvu, která ji k něčemu zavazuje [obchodní a dodávací podmínky si měla pročíst (nebo ještě lépe si je uložit do PC) před odesláním objednávky]. Neví, co jí e-shop poslal, takže nemůže (ostatně ani Vy) tvrdit, že ji chtěl provozovatel e-shopu okrást.

Vaše příbuzná není podvodnice a nechtěla nikomu způsobit škodu. Proč ji tedy působí?

Rozmyslet si nákup a neodebrat zboží je její právo. Způsobit někomu škodu ne.

stirecek*
hodnocení

0x
Já když někomu něco posílám, tak chci už vždy peníze předem alespoň za postovne, protože takových lidí, co si rozmyslí převzetí balíku na poslední chvíli je dnes dost a za větší balík se dnes platí i 500kč. No přece nejsem dojna kráva a ten kdo si něco objedná, at si službu zaplatí. Anebo nakupuje v číně, tam má postovne zadara

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]