Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
tato otázka je spíše zaměřená pro ty co ví něco o vlastnictví lesa. Zajímá mne především možné výdaje na udržování, zisky z těžení a jestli se v dnešní době vyplatí si les udržovat či jej spíše prodat. Určitě bude důležitá i velikost pozemku, ta mi zatím nebyla upřesněna.
Děkuji za odpovědi.
Ono je na tom těžení nejdúležitější to, jestli si dřevo vytaháte sám, nebo si na to najmete těžařskou firmu, která od Vás i dřevo vykoupí.
Musel bych najmout firmu. Taky mne hodně zajíma, jaký z toho bývá obrat tzn. pokud si nechám od firmy vytěžit a vykoupit dřevo, tak se poté musí i nasadit (např. 1m3). Takže pokud se započítají všechny práce v jakém bych měl být cca plusu?
Prodat
Les je práce, práce a zase práce. Není to jen o vykácení (nebo probrání), ale také o obnovování. Vysazování, ochraně proti zvěři a hmyzu, odstraňování náletu... a pak je tu riziko, že Vám ten les najednou někdo vykácí (nebo si tam někdo udělá táboráček) a budete jen zírat na paseku. Les nebrat!
Dobrá pokud by měl ještě někdo doplňující info budu rád. Jinak bych také uvítal kdyby co nejvíce lidí využilo ankety (hlasujte podle vlastní zkušenosti a né ze srandy)
V ankete se neda poradne hlasovat.
Zda prodat ci udrzovat a tezit, to zalezi na tvych preferencich, a hlavne na tom, jaka je skladba lesa. Na naletech a borovicich nevydelas nikdy nic.
Na mladych smrkach take ne, pac vse vrazis do nove vysatby s udrzby. Na modrinech, jedlich, stoletych smrkach a stoletych dubech uz se vydelat necha. Vytezena plocha ale musi byt dostatecne velka, pac naklady na vysatbu a udrzbu nerostou s velikosti plochy tak rychle.
S tezbou dreva, na ktere se da vydelat je to jako se zlatem. Jde o dlouhodobou investici.
Jeden za mlada koupi mlady les nebo pozemek, ktery osazi, stara se o nej, zdedi ho jeho syn, ktery se o nej opet stara a nejdrive jeho syn v pokrocilem veku ho s (nejsitym) vydelkem vytezi.
Pokud les neni primo predmetemTveho hlavniho podnikani, kdy mas doopravdy velke mnozstvi pozemku a lidi, kteri se Ti o lesy staraji, pak je to hlavne drina.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.