Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat jestli se neco platí při návšteve psychologa. Jak to funguje? Telefonicky objednat? Nebo stačí jit rovnou dovnitř?
Jsou psychologové "na pojišťovnu" a jsou soukromí, u kterých se platí. Musíte se telefonicky objednat a zeptat se, zda konzultaci u něj Vaše pojišťovna zaplatí.
Souhlasím. Pokud se nepletu, u psychologa "na pojišťovnu" se postupuje tak, že si získáte doporuení od praktického lékaře.
a muzu se jeste zeptat co od toho mám očekávat? co semnou udělá?
a scim chodit za psychologem a scim za psychiatrem? diky
Co by s vámi dělal...? Bude s vámi mluvit. Myslím, že návštěvou psychologa není co zkazit, on by vás případně měl na psychiatra nasměrovat.
Dobrý den. Lukášku, hlavní rozdíl mezi psychologem a psychiatrem je v tom, že psycholog nepředepisuje léky, narozdíl od psychiatra. Psycholog probírá s pacientem, co ho trápí a hledá spolu s ním řešení. Je to takový poradce, který dává doporučení a pracuje formou rozhovoru. Psychiatr je lékař a jeho pacientem je člověk, který trpí nějakou duševní poruchou. Ten předepisuje, jak jsem již uvedla, i potřebné léky. Takže pokud Vás čeká návštěva psychologa, není se čeho bát. Čeká Vás pouze rozhovor a probrání s ním Vašich problémů. On Vás vyslechne, sdělí Vám svůj názor, popř. navrhne další kroky...
doplněno 03.10.12 09:02:Psychologa je třeba najít přes VZP, měli by Vám poskytnout kontakty na doktory, s kterými mají smlouvu.
Já jsem měla období, kdy mi bylo opravdu zle. Trápila jsem se velmi moc a taky mě napadl psycholog. Tak jsem se objednala k velice renomované soukromé psycholožce. Objednali mě za měsíc (mě však bylo zle teď) první sezení bylo jen o tom, že jsem brečela a mluvila a brečela a mluvila a smrkala. Druhé sezení za 14 dní bylo o tom, že terapeutaka začala mluvit o mém synovi a já mám dcery, omluvila se mi, že si mě spletla s jinou paní, na kterou se připravila. Za dalších 14 dní jsem přišla a ona se mi omluvila, že musí odejít a objednala mě za 10 dnů, kdy tam byla úplně jiná paní a dělala jsem testy. Za dalších 14 dní se mi omluvily, že testy ještě nejsou vyhodnocené a nějaké blablablabla.
Bylo to strašné a já jsem si jen potvrdila to, že "hledáš-li momocnou ruku, najdeš ji na konci svého ramene". Ale objektivně musím přiznat, že to první vypovídání se, kdy jsem se snažila být objektivní a ne jen ukřivděná a bolavá, někomu, kdo poslouchá, pokládá doplňující otázky, ale neradí a nedoporučuje postup, není pohoršený nebo soucitný, mi pomohlo nejvíce. Nějak se mi to začalo v hlavě srovnávat, zapadat do sebe jako pucle. Ty návštěvy-nenávštěvy, mi pomohly tak, že jsem se bohovsky najedovala a spolehla se jen na sebe. Nakonec, jako vždy!
Od té doby vím, že se musím narovnat, uvědomit si, že nejsem žádný hejhula ani vořežprut a že je to můj život, za který musím zabojovat. Musím jít dál a občas si přeříkat modlidbu sv.Františka: Pane dej mi sílu přijmout to, co nemohu změnit. Odvahu změnit to, co změnit mohu a moudrost odlišit jedno od druhého. Amen
Vám přeju, ať své problémy vyřešíte sám a když už přece jen budete hledat pomoc, ať ji najdete opravdu účinnou.
BabkaZov má pravdu.
Určitě se vykašlete na tzv. "kapacity". Ty mají tolik klientů, že se ji nezvládají věnovat individuálně, "jedou"podle často zastaralých testů, schémat, šablon... Kvalitní psycholog toto vše nepotřebuje. Náhled získá už během prvního sezení, celkový náhled během prvních pár návštěv.
Znám psycholožku (vedle své praxe učí a poskytuje supervizi), která žádné testy nepoužívá, protože jí "lidé vždy vše řeknou sami"...
___ Zpět k platbám u psychologa: Půjdete-li k psychologovi na základě doporučení praktického lékaře, nebudete sice nic platit (hradí pojišťovna), ale nemůžete si jej vybrat. Přitom svobodná volba je podle mne v oblasti psychoterapie ještě důležitější, než v dalších terapeutických oborech...
Budete-li si vybírat psychologa sám, můžete se předem informovat, zda má uzavřenu smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou, a pak praktického lékaře požádat o doporučení k vybranému psychologovi. Pokud by Vás k němu praktický lékař z nějakého důvodu nemohl doporučit (např. kvůli lokalitě), musel byste si sezení hradit sám. Případně byste se mohl pokusit dohodnout s psychologem a se zdravotní pojišťovnou o vhodném postupu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.