Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny.
Mám dva dotazy, jeden spíše abstraktnější a k tomu jeden typicky český
Abstraktnější: Půjdu se zítra podívat na jeden byt, skrzevá realitku. V popisu na stránkách realitky je klasicky popis bytu, takové to blablabla nová pračka a uvedena cena. K té není nic dopsáno. Jaké jsou Vaše zkušenosti? Jedná se o cenu bez jejich provize nebo je to konečná cena?
No a ten český dotaz: Ta cena není špatná, pokud je to komplet, ale stejně bych to chtěl shodit dolů, tak o 30.000kč. Jedná se o malý byt, žádné hogo fogo. Udávaná cena je 750.000kč. Jak se na to díváte? Je moudré to vybalit hned zítra při prohlídce? Mám jakože hledat vady v bytě nebo to mám normálně říci hned zkraje, že ta cena je pro mě vysoká? Já osobně bych to raději vybalil hned, žádné vytáčky, prostě ceny bytů klesají, já ho nějak extra nepotřebuji, mám kde bydlet apod.
Klidně přidejte nějaké hinty (fígle), rád je zvrhlým způsobem zakomponuji do své zítřejší strategie
Díky za odpovědi
Cena nabídková je 750, ty chceš 30 slevit - to je 4% sleva, tedy v dnešní době spíše oboustraně očekávaná než neobvyklá...
Pokud se ti byt (cena, okolí...) bude líbit, poptej se co cena zahrnuje (ať tě posléze nepřekvapí, že je to bez provize, daně z převodu a vchodových dveří) a klidně nabídni cenu 10 % nižší... Poté, se zaváháním, ´přistup´ na 5 % jakožto kompromis...
BTW - nehodnotím cenu jako takovou - nic o bytě nevím...
Zkusit to můžete, ale může se stát. že když "já ho nějak extra nepotřebuji, mám kde bydlet", přestanou se s Vámi bavit. Nevím, kde onen byt je, ale za tuhle cenu jim bude pravděpodobně stát za dveřmi fronta jiných zájemců, kteří třeba i rádi připlatí.
Nemyslím. Ten byt tam visí minimálně 3/4 roku, možná déle. Sleduji to. Teď ho slevnili o 40.000kč, což mi vyrazilo dech. Je fakt, že ta sleva pro mě není nějak extra důležitá, ale zase proč přeplácet? Králíkárny nemají zase tak velkou cenu, jak by si prodávající přáli
S tím zástupem je to právě těžko... z nějakého důvodu tam ten byt dlouho visí a před pár dny slevnili o 40.000kč. Je to trochu podezřelé. Naštěstí jsem zjistil, podle katastru, že tam bydlí jeden známý. Zkusím se ho poptat, jací jsou nejbližší sousedé a celkově, nechť mi poreferuje o celém baráku.
Nedávno jsem se byl jen orientačně a ze zvědavosti podívat na nový bytový dům, který se kolaudoval již v roce 2009. Dodnes se prodalo pouze 40 % bytů. Nabízeli mi, ceník, který již od kolaudace 3x upravovali tím, že snižovali ceny a rovnou mi řekli, že i ta cena, která je uvedená v ceníku není závazná a že tedy v případě rychlého jednání mohou nabídnou slevu, či garážové stání zdarma, či jiné výhody. Takže by se daly domluvit i slevy v řádu 10 až 100 tisíců. Ale byl jsem tam jen orientačně a ze zvědavosti, nový byt jsem nepotřeboval a ani bych na něj neměl. Takže bych smlouvat rozhodně vyzkoušel. Za to nic nenáde. Byt není rohlík. Se smlouváním má dobrou zkušenost i při nákupu ujetého auta do rodiny. Před třemi lety jsme kupovali Fabii, která měla na visačce cenu 99 000. Po zkušební jízdě jsem jen tak prohodil, že jsou sjetější kotouče a pneumatiky a že jestli nám ji nechá za 95 000, tak že ji berem rovnou. Na to mi prodejce odpovědel. 4 000 je moc velká sleva ale za 97 000 vám ji klidně nechám. Tak jsme si rovou plácli a Fabii koupili. A další věc, která se mi stala. Byl jsem v obchodě s elektronikou v Okay a díval jse se na mrazáky. Přišel prodejce a zeptal se, jestli mám zájem. Já že se dívám a že máme v plánu koupit mrazák, takže se dívám ale že se mi zdají zrovna ty vystavené docela drahé. A on mi na to odpověděl, že jestli budu chtít, tak mi může nabídnou slevu proti ceníku. Odpovědel jsem, že mrazák asi stejně objednáme z internetu, kde při stejných parametrech vycházely asi o 2 000 levněji. Na to mi řekl. To je jasné, nám musí platit mzdy, pronájem prodejny atd. 2000 slevu nabídnou nemůžu, prodejná má jiné náklady, ale slevit mohu. Škoda , že jsem se tenktát nezeptal, o kolik může pohnout s cenou. Takže ponaučení. Při nákupu bytu bych se rozhodně zeptal na slevu a je velice pravděpodobné, že ji dostanete. Víte, jak se to říká. Líná hu*a, holé neštěstí.
Dobrý večer,
Ne vždy se konečná cena uvádí včetně provize.Někdo Vám zde radil,abyste se nechal nakontaktovat přímo na majitele bytu a případnou provizi tak obejít,ale pokud má prodávající s RK sepsanou tzv. exkluzivitu,tak i v případě,že se dohodnete přímo s kupujícím,někdo tu provizi bude muset zaplatit.Nevím,zda máte k dispozici vlastní prostředky nebo byste použil hypotéku.Pokud máte hotovost,tak máte vyjednávací pozici o dost lehčí,pak můžete dohodnout větší slevu než těch 30.000kč.Pokud ale o ten byt vážně stojíte,zas tolik netlačte na pilu,dle novely (zatím teda ještě neplatí),bude nově daň z prodeje nemovitosti platit kupující a ne jako dosud prodávající a navíc ze zvýší ze 3% na 4%.Hodně štěstí
Obecně se cena nasazuje a snšjakou tou slevou se počítá. Navíc, pokud jste šikovný máte vysokou pravděpodobnost realitku obejít a cenu tak o výše provize ponížit. Nedávno jsem kupoval byt - taky jsem ho nepotřeboval, šel jsem na prohlídku skrze realitku - vyjádřil jsem se tak nějak nejistě. Bohužel jsem nevěděl číslo bytu, tak jsem tam po pár dnech zašel osobně. Asi hodinu jsem čekal než mě někdo pustil do domu a pak už jsem měl štěstí - majitelé byli doma - vyměnili jsme si na sebe kontakty a bingo - ušetřil jsem 90 tisíc za provizi (z 2 milionů). Není to sice moc seriozní, ale ...
Jen pro ilustraci, ty absolutní částky nejsou důležitý. Když jsem kupoval barák, tak vyvolávací cena, toho co jsem nakonec koupil, když se objevil v nabídce, byla 4,2mil. To bylo někdy brzy na jaře. Pak ho zlevnili na 3,8mil. pak na 3,5, nakonec ho v listopadu nabízeli za 3,3mil, No a koncem roku jsem ho koupil za rovný 3mil. A asi oba dva jsme byli spokojený. Já i prodávající. Že jsme mezi tím prošli asi 12 jinejch baráků, je už o něčem jiném.
Díky všem za odpovědi. Zítra uvidím. Bral bych si to na to hypotéku, ale nějaké prachy bych dal své (asi 200.000kč.) Nejraději bych koupil za své, to by se jinak jednalo, ale před pěti měsíci jsem koupil byt od našich a peníze nekradu. S tou slevou chci opatrně, je to stará zástavba, ale první etapa (kvalitnější) a hlavně: Těch bytů se tam prodává více, jsou to 4 baráky vedle sebe a tenhle byt vypadá nejsuprověji a také je nejlevnější. Zateplení tam neproběhlo, páč to jsou jen byty 1+kk vedle sebe, takže by se museli zateplovat jen balkónky, nejsou tam žádné zdi Ale je tam klid a pohoda, kousek do práce, zeleň. Upřímně se nejvíce obávám nějakého vypečeného souseda. Takový alkoholik nade mnou, probírajíci s řevem ve dvě ráno svůj domnělý nevyužitý talent, který mu společnost neustále hatí, to by se mi asi otevřela kudla v kapse.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.