Nejste přihlášen/a.
Prosím, kdo zná? Kdy se má požádat o starobní důchod, když zbývá 5-6 měsíců do důchodu?. je mi známo, že se krátí po čtvrtletích, tedy v tomto případě by se šlo čtvrt roku do předčasného důchodu. Ale co v tomto případě ty dva měsíce? Díky, k.
V zásadě se žádá o důchod asi 4 měsíce předtím, než vznikne nárok. Vyřízení důchodu nějakou chvíli trvá, takže tak, aby bylo k datu nároku už všechno vyřízeno. Není to tak, že když požádáte 4 měsíce před nárokem, musíte jít do předčasného. Doporučuji Vám vydat se na důchodové oddělení Vaší OSSZ a promluvit si s referentkou, která Vám poradí, co si máte k vyřízení důchodu přichystat a doložit. V pondělí a ve středu je úřední doba do 17 hodin, v úterý a čtvrtek do 14 hodina v pátek do 13 hodin.
Důchod se krátí za každé započaté čtvrtletí. Takže pokud by to byly třeba tři měsíce a jeden týden, už se Vám důchod krátí o dvě čtvrtletí.
V každém případě si zajděte na okresní správu sociálního zabezpeční, kde vám to propočítají.
A z vlastní zkušenosti vím, že je tam potřeba požádat i o spočítání odpracovaných roků. Mám takový nepříjemný dojem, že kdybych se právě na toto speciálně neptala, ošidila bych se o započítání jednoho odpracovaného roku. Paní by mě na to sama neupozornila. A pozor, u čtvrtletí, která důchod krátí, se počítají i neúplná čtvrtletí, ale u odpracovaných roků, které důchod zvyšují, se počítají pouze celé roky. Takže pokud byste měla odpracováno například 40 roků a 10 měsíců, udělala byste chybu, kdybyste o ty dva zbývající měsíce přišla.
V každém případě, je škoda jít do důchodu o těch pár měsíců. Lepší je jít do evidence ÚP, abyste neměla důchod tolik krácený. Tak 3 měsíce před důchodem si zajděte na Okresní správu důch. zabezpečení, tam si zažádejte o starobní důchod, trvá to asi ty 3 měsíce a pak z ÚP přejdete rovnou do starobního důchodu. - pt
doporučuji jako 1. krok napsat na ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5 žádost o zaslání informativního listu důchodového pojištění.
Doporučuji každému, jednou za rok má zákonný nárok. Před žádostí o důchod máte možnost sehnat potvrzení o prac. poměrech, které tu nejsou uvedeny. Dále poslouží k výpočtu dnů (které se převádějí na roky). Je nutno tyto dny sečíst, přidat dobu studia, (vám se počítá od 15 let). Součet dnů vydělit počtem dnů jednotlivých roků. Tak zjistíte, že vám chybí třeba 3 dny, aby se vám započetlo o rok více (1,2%), nobo, že ani 4 měsíce nepomohou. Další otázka je krácení důchodu. Každých započatých 90 dnů o 0,9%. Výchozí a jasnej bod, je datum nároku odchodu do důchodu. Důleřžtý je počet odpracovaných roků (zde pozor na roky přestupné) Krácení je dané,. Ať se daří
resto máte pravdu, dopředu si zažádat o výpis ..., ale tohle vše co popisujete vám na počkání řekne referentka na ČSSZ neboť tyto údaje má v počítači. Navíc vám poradí, ke kterému dni máte žádat atd ...
Děkuji autoru "resto", někde jsem se dočetla, že se počítá důchod od 18 let, tak teď nevím. Dělala jsem jen střední školu. Určitě ještě zjistím. Jinak výpis z ČSSZ z Prahy už mám. Nyní jsem na nemocenské, po ukončení ještě naskočí doba do ukončení výpovědní doby, tj. 2 měsíce, dále 3 měsíce za odstupné, potom bych teprve měla jít na ÚP. Pídím se po tom celkem dost dopředu, abych trochu věděla. Stejně nevím, co bude za dalších pár měsíců. Možná, že seženu ještě nějakou práci. Do důchodu bych měla jít až v 4/2015, takže nějaký měsíc ještě chybí. Do předčasného bych pokud možno nechtěla. k.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.