Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
sloužím den 12hod, den 12hod , noc 12hod, volno, volno , volno a zase se to opakuje.
Když si vybírám dovolenou hodí se mě to tak že si vezmu dovolenou na obě denní a na noční přijdu (stavím dům a tak potřebuji spíše čas přes den).
Dnes mě šéf řekl že to takhle nelze a že si musím dovolenou brát v celku.
Je to pravda plánuji to cca 2 měsíce předem.
Má na to zaměstnavatel nárok?
PS: vím že pokud si zaměstnanec neurčí sám dovolenou, ať už ze své lenosti nebo jiného důvodu. Zaměstnavatel může nařídit i celou dovolenou ale toto není můj případ.
Dobrý den.
Podle zákoníku platí základní pravidlo, že dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Neznamená to ale, že by všichni zaměstnanci museli čekat, až si na ně firma vzpomene a nějaký termín jim vybere. V praxi je mnohem rozšířenější postup, že s návrhem na termín dovolené přichází sám zaměstnanec a firma mu jej pouze odsouhlasí
Zákoník práce stanoví, že firma musí při určování termínu dovolené přihlížet k oprávněným zájmům zaměstnance.Zákoník současně umožňuje "přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele". Nelze tedy říci, že by zájmy zaměstnance měly přednost.
Podle zákoníku práce máte nárok na alespoň dva týdny (10 pracovních dnů) dovolené vcelku
Ať už zaměstnavatel jen potvrzuje vaši žádost o termín dovolené, nebo vám "přikazuje" jím určený termín, musí vám to písemně oznámit alespoň 14 dnů předem.
Takže je to opravdu na dohodě mezi Vámi a zaměstnavatelem. Část dovolené byste měl čerpat vcelku a část po dnech.
nástup dovolené uřčuje zaměstnavatel. (celou dovolenou)
toto není pravda "vím že pokud si zaměstnanec neurčí sám dovolenou, ať už ze své lenosti nebo jiného důvodu. Zaměstnavatel může nařídit i celou dovolenou ale toto není můj případ."
Podle vás zaměstnavatel určuje pouze nástup?
Myslíte že když vám stačí 2 dny, má právo říct nenene vemte si 3 dny.
Nebo je to pouze lenost zaměstnankyň na PaM protože 10x 2 dny je 10 dovolených ale 7x3 dny je pouze 7 dovolených = méně práce pro uřednice.
Jiný důvod nevidím.
Právně nástup dovolené určuje zaměstnavatel. Klidně se můžete domluvit, zdali Vám dá každý měsíc 2 dny.
Neřeště lenost uřednic, s tím to vůbec nesouvisí!
Zaměstnavatel by Vám měl určit čerpání celé dovolené vcelku, v případě částí má jedna část činit minimálně 14 dnů. Zbylou dovolenou lze vybírat po částech, ale čerpání po dnech by mělo být výjimečné. Dovolená slouží k zotavení a čerpána po jednotlivých dnech ztrácí svůj účel.
Zaměstnavatel za Vás musí zajistit zástup nebo se zařídit na situaci, že nebudete v práci. Není to tak jednoduché, jak si představujete.
doplněno 03.10.12 10:54:Vycházela jsem z Vaší reakce výše. Zaměstnavateli nejde o snížení práce mzdové účetní (alespoň ne prvoplánově), nýbrž o pokrytí výpadku zaměstnance.
doplněno 03.10.12 10:59:Čerpání dovolené (ZP, § 217 a další)
Jak vy víte co si představuji?
Měl jsem firmu 9 let a první 3 roky 2 zaměstnance.
Nyní jsem v zaměstnání kde právě vyhovuje zaměstnavateli že si noční nechávám a nemusí shánět náhradu.
To že musím brát 3 dny v celku chce můj šéf.
Po 1 dnu si dovolenou nevybírám a když tak jen k vůli zajištění rodiny kdy žena nemůže a dcera 7 let nemůže chodi sama 3 km do školy a ze školy. To bylo pouze 1x letos.
doplněno 02.10.12 15:45:Měl jsem firmu 9 let a první 3 roky 2 zaměstnance.
PS: Dovolenou jsem řešil tak jak oni potřebovali stačilo mě vědět to předem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.