Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žádost o přiznání renty

Od: milab* odpovědí: 3 změna:
Dobrý večer,
v bývalém zaměstnání mě byla uznána nemoc z povolání, která se projevovala kožními problémy, tak jsem ukončila pracovní poměr a přešla do jiného oboru než bylo původní zaměstnání. Teď po 5 měsících se u mě začínají opět projevovat kožní problémy, jako v zaměstnáním předchozím. Zřejmě budu muset z tohoto zaměstnání odejít a nevím, jestli seženu práci, která bude vyhovovat mému zdraví. Ráda bych na svém bývalém zaměstnavateli, u které mě nemoc z povolání byla uznána, požadovala rentu. Můžete mi prosím někdo poradit, jak se taková žádost píše a zda s toutou žádostí musím oslovit i svého bývalého zaměstnavatele nebo jen jeho pojištovnu? A zda je nutné být na neschopence nebo stačí pouze lékařská zpráva o navrácení nemoci?
Děkuji za odpověď

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Problematika odškodňování nemocí z povolání je poměrně náročná a na dálku nelze případný nárok posoudit.

Obraťte se na zaměstnavatele, u něhož jste naposledy (před přiznáním nemoci z povolání) pracovala za podmínek, za kterých vzniká Vaše nemoc z povolání. Tzv. renta je plněním z jeho povinného pojištění a pro pojišťovnu je partnerem k jednání zaměstnavatel (se zaměstnanci jedná pojišťovna pouze v případě, že odpovědný zaměstnavatel zanikl).

___ Obraťte se na bývalého zaměstnavatele. Ten by Vám měl sdělit, co vše musíte doložit (vše budete předávat tomuto zaměstnavateli). Zaměstnavatel by měl s pojišťovnu vše vyřídit.

___ U které pojišťovny je zaměstnavatel pojištěn? U Kooperativy nebo u České pojišťovny?

milab*
hodnocení

Je u Kooperativy.
A monohokrát děkuji za rady, obrátím se tedy na zaměstnavatele a uvidím.

ron*
hodnocení

0x

Dobrý večer.

Kontaktujte bývalého zaměstnavatele. Ve spolupráci s pojišťovnou, které odvádí povinné pojistné, Vám předloží potřebné formuláře, které po vyplnění zaměstnavatel postoupí této pojišťovně. Od všech těchto dokumentů si uschovejte kopie. Pracovní neschopnost zapotřebí nebude, stačí lékařská zpráva o zdravotní způsobilosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]