Nejste přihlášen/a.
Zdravím
Měl bych otázku pro hudebně nadané lidi.. Jde o to, že bych se hrozně rád naučil hrát na kytaru a nějakou si pořídil(dřevěnou,akustickou). Nikdy jsem na nic nehrál, což je asi trochu ostuda, podle mě by měl každej na něco umět hrát..
Jenže jsem student na VŠ a nemám moc času navštěvovat nějaké kroužky a tak. Tak mě napadlo, že bych si nějakou koupil a učil se sám doma,snahu bych určitě měl. Jenže tomu fakt vubec nerozumím, je tu někdo, kdo by mi poradil jak na to, s výběrem kytary a tak? Je to vůbec možné naučit se na ni hrát sám, když jsem totální analfabet, co se hudby týče?
Díky za odpovědi
Ahoj, určitě to možné je. Já sice hudební vzdělání mám, ale na kytaru jsem se taky naučila hrát "samodomo". Začátkem jsou určitě akordy. Existuje spousta stránek na internetu, kde jsou zobrazeny obrázky s tím, jak se ten konkrétní akord drží.
Já mám ráda stránky supermusic.sk, kde lze písničky i "přepsat" do takových akordů, které už umíš a zahraješ si tam téměř cokoli. Při kliknutí na akord se ti zobrazí prstoklad.
Buď klidnej, je fůra lidí, co hrají na kytaru aniž by byli nějak extra hudebně vzdělaní a plno samouků, Na začátek doporučuju koupit něco v bazaru za pár šprdliků. Jednak nevíš, jak dlouho tě to bude držet, jednak na začátek to stačí a když budeš chtít časem lepší, doporučuju najít odborníka, který tomu opravdu rozumí. Základní věci si najdeš na netu, stejně jako první akordy, které se začneš učit.
Hodně zdaru.
doplněno 29.01.13 10:12:Já zase hodně chodím sem: velkyzpevnik.cz/... nebo na akordy sem: brnkni.cz/...
To víš, že to jde. Navíc dneska je to už easy peasy, všechno najdeš na YouTube, jsou tam snad i videa s recenzemi levných kytar pro začátečníky.
Chcete se učit hrát na kytaru a nemáte čas? To půjde těžko,protože je potřeba denně cvičit . To za prvé a za druhé,doporučuji ZUŠ a nebo soukr. učitele,protože pokud se naučíte nějaký zlozvyk,je problém se to odnaučovat. Bude Vám pak dělat problém technika hry a některé věci byste kvůli tomu hůře hrál a nebo vůbec...Je třeba umět ty základy,to "řemeslo",jak říkal jeden můj prof. na konzervatoři,pak můžete dělat hudbu.To řemeslo(základy) Vás musí někdo naučit. Nenechte se zlákat tím,že mnozí jsou samouci.Pokud zvládnete základy,lehčeji zahrajete problematické pasáže,než samouk. Snaha je dobrá věc,ale musíte vědět jak,jinak je snaha k ničemu.Dělal jsem hudebu léta,vím o čem mluvím. Také musíte mít hudební sluch.Pokud dokážete bez problémů přesně zopakovat vyťukaný rytmus(třeba tužkou do stolu),máte hudební sluch.Pokud ne,věnujte se něčemu jinému.
Taky si myslím, že tazatel si v budoucnu hodlá zapět několik písniček u grilování, ohně nebo v hospodě, nikoli koncertovat na mezinárodním turné "Izákova Ethuda", takže opravdu, platit školu absolutně zbytečné. Sám jsem na ní absolvoval 2 roky a z toho, co mě učili jsem v životě nic navyužil. Akordy jsem se musel naučit s kamarádem a hlavně sám.
Jediné, co můžu doporučit do začátku, odchytit kamaráda, co to umí, aby vysvětlil pár drobných fíglů nebo postřehů, ale jinak hrdě do toho, není to tak složitý, jak to na první pohled vypadá.
Jóo,já se nechám poučit. To víš,že jo. No jo.Ono totiž všechno něco stojí,že ano.
Do nauky chodit nemusí.To lze dohodnout. Lze se domluvit i na soukromých hodinách s učitelem.Teorii ale umět musí,protože když uvidí pod textem třeba Dmi 7,nebude vědět co to je. Začátky na jakýkoliv hudební nástroj jsou náročné a samoukovi chybí reakce učitele,protože se nevidí a ani neví čeho si má všímat.To,zda se bude či nebude hudbou živit je otázka dosaženého stupně schopnosti ovládat nástroj. Je jasné,že když se začne až v tomto věku učit na nějaký nástroj,že to vylučuje profesionální dráhu.
Ale je mi jasné,že tu je spousta "odborníků",kteří jistě poradí.
Na škole jsem měl spolužáka,který kytaru studoval a dějiny hudby se učil tak,že končil v renesanci,protože,jak říkal, dál už skladby pro kytaru stály za prd...
Takže tu dávám jednu inspirativní "Jazzovou lekci"od Roberta Contiho:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.