Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď při pracovní neschopnosti

Od: nada1968* odpovědí: 14 změna:

Potřebovala bych poradit. Byla jsem zaměstnána u zaměstnavatele. Ze zdravotních důvodů jsem byla nucena toto zaměstnání opustit. Měla jsem i pracovní neschopenku 3 dny, kterou jsem po těchto 3 dnech ukončila s tím, že dostanu výpověď ve skušební době v den ukončení pracovní neschopnosti tj. 21.9.2012. Ale zaměstnavatel mi napsal výpověď ke dni 10.10.2012. Byla jsem tehdy z toho všeho velmi rozrušená, že tohoto datumu jsem si ale všimla až později. Mezi tím jsem obdržela další pracovní neschopnost od 27.9. 12. Chtěla jsem se zeptat, jestli mi tuto další pracovní neschopnost bude proplácet tento zaměstnavatel i když už jsem nenastoupila mezi tím do zaměstnání. Dostala jsem i pro oporu při chůzi hůlku. Proto jsem nemohla nastoupit do tohoto zamestnání během přerušení pracovní neschopnosti. Navíc je toto zaměstnání 14 hodin na nohou. Předem moc děkuji za radu

Naďa

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Zkusím to to shrnout: Pracovní poměr stále trvá.

První pracovní neschopnost (PN) trvala 3 dny, takže za ni nebudete mít nárok na nic.

Po skončení první PN obdržela tazatelka písemné zrušení PP ve zkušební době, PP má být zrušen až 10. října t.r.

Po tomto doručení začala druhá PN (od 27. září 2012). PN vznikla za trvání PP, takže tazatelka bude mít nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (maximálně však do skončení PP) a poté až od 22. dne nemoci na nemocenské dávky.

V takovém případě bude tazatelka i po skončení PP předávat podklady pro nemocenské dávky bývalému zaměstnavateli, který je bude předávat dále OSSZ.

___ Nado1968®, shrnula jsem situaci správně? Nepřehlédla jsem něco (nebo nevysvětlila jsem si něco mylně)?

Jj, taky bych to tak viděla. Akorát bych tedy doplnila, že i u druhé nemoci nejdřív poběží tři neplacené dny. Navíc je tam ten týden neomluvené absence, za který tedy pravděpodobně zaměstnavatel strhne zdravotní pojištění.

iz*

Ano, ani u druhé neschopenky nebude náležet náhrada mzdy za první 3 pracovní směny.

iz*
hodnocení

0x

Co znamená věta: "Ze zdravotních důvodů jsem byla nucena toto zaměstnání opustit."?

Zrušení pracovního poměru (PP) ve zkušební době je něco jiného než výpověď, jde o dva různé způsoby ukončení PP.

Po skončení PP už nejsou naplánovány žádné pracovní směny, takže v případě nemoci nenáleží náhrady mzdy od zaměstnavatele (do 21. dne nemoci). Teprve od 22. dne nemoci je nárok na nemocenské dávky.

To se ale vztahuje pouze na nemoc, která vznikne v ochranné lkhůtě 7 kalendářních dnůl po skončení zaměstnání.

doplněno 29.09.12 13:17:

Oprava: ... 7 kalendářních dnů ...

doplněno 29.09.12 13:21:

Nerozumím tomu, proč jste neschopenku ukončila (? - rozhodnutí o ukončení neschopenky je na rozhodnutí lékaře) v případě, že potřebujete oporu při chůzi, a že zřejmě (alespoň tak mi to z Vaší formulace vyplývá) ještě nejste v pořádku.

na196zm
hodnocení

0x

Bohužel jsem měla víc jak před 12 roky uraz a tak mám problémy s chůzí ale hledám práci víc jak rok tak sem vzala nabídku, ale bohužel se tam děla 14-15 h denně na nohách a tak měto začalo dělat zle a tak se podala výpověd .Clověk bez práce veme vše jen at má práci hlavně když žije sám se synem ,ale bohužel jak se psala moje noha to nezvládla . zaměstnavatel mě do výpovědi uvedl vypověd z důvodu zaslaní neschopenky .Myslela jsem že budu chodut k lékaři tak mít neschopenku nemusím ,ale doktor z ortopedie a chirurgie mě řekli že noha musí být v klidu a že je neschopenka za potřebí. Ale ted nevím kdo mě ji bude platit děkuji za opdověd

iz*

Už jednou jsem Vám napsala, že ve zkušební době nejde o výpověď (ta na sebe váže dvouměsíční výpovědní dobu, po niž byste byla ještě povinna pro zaměstnavatele pracovat).

To zrušení PP se mi nězdá (pracovní neschopnost není důvodem k ukončení PP ani k jeho zrušení ve zkušební době). Kromě toho zaměstnavatel nesmí ve zkušební době PP zrušit v době prvních 21 dnů nemoci.

Opište sem prosím přesně text písemného zrušení PP (vynechte pouze identifikační údaje), podle přesného znění Váým mohu poradit dál.

Máte-li v současnosti vystavenou neschopenku, uveďte prosím den začátku současné nemoci. Jestli nemoc začala po uplynutí ochranné lhůty (7 kalendářních dnů po skončení PP), nebudete mít nárok na nic.

doplněno 29.09.12 20:36:

Lessi, souhlasím s Vámi, chtělo by to upřesnit.

Končit neschopenku kvůli tomu, že by zaměstnavatel jinak nemohl zrušit pracovní poměr? Nebo zaměstnavatel PP zrušil a kvůli nemoci radši uvedl až datum 10. 10. 2012?

A nebo naopak chtěla PP zrušit tazatelka a zaměstnavatel jí jenom vyšel vstříc?

Dotaz na mne navíc působil dojmem, že PP už skončil (ale mohu se mýlit).

(Také z toho nejsem moudrá.)

Dotaz je velmi zmatený, ale přijde mi to, že zaměstnavatel ukončil pracovní poměr ve zkušební době, ovšem právě z důvodu neschopenky až k 10.10. - což, jestli jsem správně z dotazu dovodila, by byl 22 den původní nemoci, tedy by zaměstnavatel dodržel, že v prvních třech týdnech ukončit PP nesmí. Nejspíš vycházel z toho, že zaměstnankyně má dlouhodobé problémy a tudíž na té neschopence zůstane nadlouho.

Jenže s tím nesedí, že neschopenka mezitím byla ukončená a zaměstnankyně přesto nechodila do zaměstnání *nevi* Možná špatná komunikace zaměstnavatel - zaměstnankyně?

iz*
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @

[?]

Tak pokud sem to dobře pochopila tak mě musí platit do konce pracovní smouvy ktreou mám do 10.10.2012.Ten týden si strhne to socialní, ale nemůže mě napsat třeba ačka nebo dát nějaký paragraf který by mě mohl uškodit pak při dalším hledání zaměstnání.výpověd mě sám napsal, až od 10.10 2012. Ale sám viděl že tu práci dělat nemůžu když mám hůlku na podporu. A pak mě bude platit sociálka Nada

jenicekpoplatnik

Ta áčka snad už napsaná máte, když jste bez bezdůvodně a bez omluvy nechodila do práce od 21.9. do 27.9.

iz*

Tak teď je situace srozumitelnější. Zaměstnavatel chtěl PP ve zkušební době zrušit, ale protože jste onemocněla, posunul datum ukončení na 10. říjen.

Nemáte-li na dobu od 21. do 26. září omluvenku, může zaměstnavatel Vaši nepřítomnost vyhodnotit jako neomluvenou absenci. Pro neomluvenou absenci může PP podle § 55 okamžitě zrušit.

To by vedlo nejen ke ztrátě nároku na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (už byste neměla naplánovány žádné pracovní směny) a v případě následné registrace na úřadu práce i ke ztrátě nároku na podporu.

Způsob ukončení PP musí zaměstnavatel uvést i do zápočtového listu, tcož by se mohlo při hledání dalšího zaměstnání projevit negativně.

___ Jestli ale Vaši situaci správně chápu, tak se po celou dobu léčíte a docházíte k lékaři, ne? Nechte si od lékaře vystavit potvrzení o návštěvách a ošetřeních a doručte je co nejdříve zaměstnavateli spolu s písemnou žádostí o neplacené volno na dobu od 21. do 27. září 2012. Tomu by zaměstnavatel mohl vyhovět (viděl, že práci ze zdravotních důvodů nezvládnete).

doplněno 29.09.12 21:45:

Oprava: ... spolu s písemnou žádostí o neplacené volno na dobu od 21. do 26. září 2012 (od 27. září už byla vystavena další neschopenka)

doplněno 30.09.12 00:56:

Lessi, okamžité zrušení pracovního poměru je pouze jedna písemnost, která by zaměstnavateli ušetřila náhradu mzdy za nemoc.

Já bych na místě tazatelky to potvrzení od lékaře zaměstnavateli radši doručila.

Tak já myslím, že kdyby chtěl, tak může. Měla jste týden neomluvené absence, to je zcela dostatečný důvod pro okamžité zrušení pracovního poměru z důvodu zvlášť hrubého porušení pracovních povinností. Ze zrušení pracovního poměru z tohoto důvodu by vás mohlo ochránit pouze těhotenství či mateřská nebo rodičovská dovolená. Tím by vám pracovní poměr skončil okamžikem doručení zrušení pracovního poměru (což může zaměstnavatel udělat zcela lehce - vyšle k vám kontrolu na dodržování režimu práceneschopného zaměstnance a při té příležitosti vám ukončení předá a pokud ho nepřevezmete, tak stačí, aby svědek potvrdil, že jste převzetí odmítla) a další náhradu mzdy by vám zaměstnavatel už nevyplácel. Navíc by vám tento důvod ukončení pracovního poměru uškodil při žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Nárok na nemocenskou od 22 dne nemoci byste stále měla.

Ale já myslím, že je pravděpodobné, že si zaměstnavatel nebude zbytečně přidělávat práci a nechá vám pracovní poměr skončit k 10.10.

iz*
hodnocení

0x

Pokračování dotazu: Autor: na196zm Datum: 30. září v 15:21

Dobrý den tak mě volal ten vedoucí, že mě upravil výpověd a napsal mě ji od 21.9.2012 a že mě to napsal i do započtového listu. ale neschopenku mám od čtvrtka tak nevím jestli mu ji odevzdat nebo už mě nic platit nebude když mě upravil výpověd .nebo ji nepodepisovat a nechat si tu první ,ale jak píšete mohl by mě dat paragraf a už by byl problem si najit jinou práci .Na uřad práce se ale hlásí do 3 dnů od výpovědi ato už je víc jak týden

Naďa

iz*

Ještě jednou: Není to výpověď, nýbrž zrušení pracovního poměru (PP) ve zkušební době.

Písemné zrušení PP musí být písemné, jednoznačné a musí být doručeno druhé straně. Není možné v něm dodatečně cokoliv měnit, natož "zpětně".

V tomto případě bych do toho ale nešťourala, protože je pro Vás výhodnější skončit PP dříve zrušením ve zkušební době, než zrušením podle § 55.

Neschopenku zašlete zaměstnavateli, do 21. dne nemoci nebudete mít nárok na nic, ale od 22. dne nemoci Vám bude OSSZ vyplácet nemocenské dávky. Veškeré podklady při nemoci v ochranné lhůtě předávejte bývalému zaměstnavateli.

doplněno 30.09.12 16:23:

Naďo,

budete-li chtít k této situaci ještě něco doplnit nebo upřesnit, pokračujte prosím zde. Informací je hodně, jsou částečně nepřehledné a rozdělením vstupních informací do více dotazů by se přehlednost ještě zhoršila.

Děkuji za pochopení.

ivzez

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]