Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení nájmu

Od: minstrel® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den přeji všem rádcům,

jelikož jsem tak trochu finanční analfabet, rád bych vás požádal o radu, či názor.

V nájemní smlouvě kterou se zabývám, je v jednom z článků uvedeno, že nájemné se bude čtvrtletně upravováno dle výše inflace, uveřejňované ČSÚ. To je v pořádku.

Je to nájemní smlouva typu - soukromý majitel bytu vs. soukromá osoba, která si byt pronajímá.

Nájemní smlouva je platná od 1.10.2012 a majitel bytu chce nyní, od 1.1.2013 zvýšit nájemné o 3,3% (argumentuje tím, že je to průměrná meziroční míra inflace v roce 2012).

Mě se tato logika matematiky příliš nelíbí, jelikož by se podle mého měla brát v úvahu jen inflace v období platnosti nájemní smlouvy. Mimochodem dle ČSÚ se inflace se od října v podstatě nehnula, maximálně o desetinu procenta.

Jaký máte na tuto situaci názor?

Rád bych majiteli bytu s něčím argumentoval, ale nejsem si už sám jistý, že moje logika je taky správná.

Předem děkuji za odezvy.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Asi bych nepodepsal smlouvu, která mi za rok zvedne nájem o inflaci 4x kdy toto pak znamená roční nárůst přes 10%, jinak míra inflace se stanovuje i průběžně, ale pro potřeby úprav se užívá roční. Je to z toho důvodu, že se většinou zvyšování nájmů apod. provádí jednou za rok.

hodnocení

Se zvyšováním nájemného 4x ročně by takový problém nebyl. Je to sice nezvyklé, ale budiž.

Jde mi ale o logiku, kdy by se mělo zvyšovat o rozdíl inflace v rámci tří mesíců a ne tak, jak jsem psal výše, to mi připadá jako nesmysl.

iz*

Argumentovala bych stejně jako Vy, zvýšení by mělo být o rozdíl v rámci tří měsíců. Odhaduji, že takto sepsaná smlouva bude i do budoucna dělat problémy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]