Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdravotní pojištění vs prominutí dluhu?

Od: korina* odpovědí: 7 změna:

prosím o odpověd, můj synovec , kterému se přestalo dařit si neplatí zdravotní ani sociální. Jsme se sestrou z toho neštastné , co kdyby potřeboval lékaře, nebo měl úraz. Jezdí autem. Mužeme požádat pojištovnu o prominutí dlužné částky? Snad se nám ho podaří přesvědčit a začal si to platit. A do pojištovny zajdeme a zkusíme to Uvidíme...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

to se vám nepodaří- bude si to muset doplatit- jaký udáte důvod?

mike32*
hodnocení

0x

Zdravím ... tak ho zkuste přemluvit at se vzpamatuje a začne to co nejdříve platit ... penále běží a dlužné pojistné se může vymáhat i exekucí ...

ŽÁDAT LZE O PROMINUTÍ PENÁLE ... NIKOLI O PROMINUTÍ DLUŽNÝCH ČÁSTEK ... a co se týče prominutí penále, musí pro to být závažné důvody proč přestal platit ... ( např. úraz a následný pobyt v nemocnici a nemožnost zaplatit včas pojištění apod.) - nikoli důvod ... přestalo se mi dařit ...

hodnocení

0x

určitě se Vám to nepodaří pojišťovna není dojná kráv,a synovec doplatí pojistné i s penále. Radím řešit to zavčas penále pořád bude nabíhat a časem může být i víc než dlužné pojistné.

korina*
hodnocení

no máte pravdu , něco s tím musíme udělat. měsíc od měsíce se částka zvyšuje.mám na něho vztek , ale je dospělý ví co dělá nebo spíš nedělá. děkuji

hodnocení

0x

Pokud je synovec svéprávný, musí si to zařídit a oběhat sám. Dluh mu nikdo neodpustí /je to 1080 Kč měsíčně/, penále se občas umluvit dá. Aspoň snížit.

Dlužnou částku mu pojišťovna neodpustí. Víte, kolik takových kuliferdů by se našlo?

Znala jsem podobného týpka, neplatil, byl vysmátý - no a co? Pak mu to naskákalo na 70 tisíc korun a dneska platí, jak mourovatý. Naštěstí si vydělává, ale veliký kus výdělku spolkne pojiš´tovna.

Tohle všechno by si měl chlapec uvážit. Pokud s tím nic neudělá, má dobře našlápnuto stát se bezdomovcem. Jaga.

ladaadal*
hodnocení

0x

Žádat můžete o cokoli, ale jsem si jist, že vám nic neprominou. Sociálka mi kdysi neprominula ani penále a to věděli, že na konci roku mi to budou vracet. Přesto jsem musel zaplatit. S vámi o tom nebudou vůbec jednat a synovci přijde v nejnepatřičnější chvíli složenka i s penálem a pěkně se prohne. Doktor ho ošetří, ale pojišťovna ho bude stíhat nadosmrti, dokud nezaplatí vše, co dluží.

hodnocení

0x

Korino, toto si musí synovec vyřídit sám. Ať počítá však s tím, že zdravotní pojišťovna mu dlužné pojistné neodpustí. Ta má, naopak, ze zákona podle § 8 odst. 5 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů, povinnost vymáhat dlužné pojistné a penále.

Viz:

(5)Nezaplatí-li plátce pojistného pojistné ve stanovené výši a včas, je příslušná zdravotní pojišťovna povinna vymáhat na dlužníkovi jeho zaplacení včetně penále.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]