Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nevěděl jsem kam zařadit tuto otázku, takže se případně omlouvám.
Rád bych se vás na něco zeptal. Nebo spíš na váš názor. Můj téměř dospělý synovec se dennodenně stravuje vejci. Každý den si k snídani bere cca 3 vajíčka (hlavně smažená) a bez jakéhokoliv pečiva či přílohy. Někdy (většinou) si je bere i k večeři. To znamená, že každý den sní 3 - 7 vajíček. Takto to probíhá již asi rok. Říká, že jíst pečivo (a vůbec všechny přílohy) je nezdravé, a proto je vůbec nejí.
Já si myslím, že to přece nemůže být zdravé, ne? Co si myslíte vy?
Děkuji za váš názor
Vyšší, nebo zvýšená konzumace vajec na každého člověka může působit jinak. Tchán od dětství každé ráno snídal 5 smažených vajec na špeku a dožil se bez zdravotních problémů 73 let, ale celý život těžce pracoval. Já také mám nejraději míchaná vejce bez pečiva a zeleninu k tomu mít nemusím. Pokud si myslíte, že mu mohou vejce škodit, tak mu nechte udělat rozbor krve na cholesterol.
Já jím to, na co mám chuť. Také jsem toho názoru, že tělo si o něco žádá. Denně jím dostatek ovoce a zeleniny, nejím žádné uzeniny a na noc těžká jídla.
Dobrý den, Arnie. Odpověď na tuto otázku, bude podle toho, jaký kdo má zkušenosti. U nás doma, byla vajíčka na denním pořádku. Oba synové, od mala sportovali. Vajíčka na měkko, tvrdo, hnilička, vaječná omeleta, volské oka, ztracená vejce. K tomu hromadu zeleniny. Saláty z rajčat, cibule, olej, sýr Eidam, červená paprika, zelená paprika, bylinky, hlavní příloha byla vajíčka na tvrdo.
Někdy se salát dochutí octem. Tento salát se obohatí pokaždé jinak, salámem, kuřecím masem, majolka, musí se použít fantazie.
Vajíčka se dají dělat i s minimem omastku. Místo smaženice se dá dělat i omeleta. Bude to samé, jako smaženice, jen lehké a křehké.
Chce to pánvičku, kde se dá dělat bez omastku.
Příloha, naší synové k salátům i vajíčkům měli jen kůrky od chleba. Každý den je potřeba, teplý oběd.
Jen můj názor.
O žádném jídle se nedá říct, že je nebo není "zdravé". Řekněme raději "racionální", ale dobrá, nehrajme si se slovíčky. Ve výživě dospívajícího muže mají vajíčka důležité místo. Pokud synovec hodně sportuje a jí dostatek zeleniny (k vajíčkům hlavně rajčata), tak si dovedu představit, že mu každodenní vaječná snídaně prospívá. S tou večeří už to není zas tak fajn, měl by mít bohatší jídelníček, musí jíst pestrou stravu. Příloh a pečiva se bát nemusí, to tvoří naprostý základ jídelníčku, člověk ze všech živin potřebuje nejvíce sacharidy, takže ať synovec klidně jí pečivo, brambory, rýži, těstoviny. Přílohy obsahují i vlákninu, vitamíny a některé minerální látky. K večeři ať zkusí spíš nějaké maso, šunku, pomazánky, ryby atp. A znovu připomínám - dostatek zeleniny každý den. Jo a pokud se hoch nevěnuje žádnému sportu a nemá dostatek jiného pohybu, tak bych ty vejce opravdu omezila. Jsou sice skvělým zdrojem bílkovin, ale také obsahují dost tuků.
Zdravím, chleba je jedním z pilířů stravy, nedávno se o tom zmínila i dr. Cajthamlová v pořadu Jste to, co jíte. Měla i na mysli, že ti, kteří ho nejedí, si to kompenzují jinou nevhodnou potravinou. Já dávám přednost chlebu celozrnnému, stejně tak jako pečivu. A co se týče příloh (brambory, rýže), i o jejich důležitosti se v uvedeném pořadu mluvilo. Koneckonců brambory už jsou tu 4OO let a bez rýže v Číně či Japonsku nedají ani ránu :DJá jsem kdysi úspěšně zhubla tím, že jsem přílohy vynechala, ale jednalo se o krátkou dobu. Nyní se snažím hlavně o pestrost a vyváženost. Co se týče vajec nevím, můj syn posiluje a po každém tréninku, tj. 5x týdně, si dává 5 vajec, prý to kulturisti dělají, já nevím, a sama jsem zvědavá na odpovědi ostatních rádců...
,,Pan Zdeněk Troška miluje vajíčka.. hovořil,že jich sní děnně dost. Ale hodně také rajčat ,ale teď nevím,v jaké podobě.
Ono jednou se řekne v telce ,že jsou zdravá pak zas ne,,,takže člověk neví. Paní doktorka dietoložka říkala,že je to tak správné s tím kečupem či rajčaty.. Pokud víte ,,jak to je napište. Vajíčka miluju.
Polínku, já toto slyšela taky, byla myšlena samozřejmě syrová rajčata. Štve mě, jak se názory o vajíčkách v průběhu času mění, říkalo se, že pokud vajíčka,tak pouze bílek (omelety z bílků fakt nejsou nic moc), protože ve žloutku je cholesterol, ale nedávno jsem slyšela, že to o tom cholesterolu byly fámy, tak nevím...
Protože beru na snížení cholesterolu léky (jeho vyšší hladina má za následek ucpávání cév) tak jsem se zabývala blíže tím zda vejce škodí nebo ne. Závěr je ten, že občas si dát vejce neškodí, ale denně tolik vajec ano. Je pravda, že mladé tělo snese víc. ale jak se říká, všeho moc škodí. A každé tělo je jinak citlivé, někomu to nedělá nic, jiný má následky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.