Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prvni menstruace, jak to rict?

Od: gladiska odpovědí: 16 změna:

Ahoj,je mi 11 a už sem TO dostala.Po prvý sem to měla v červnu,kdy zrovna nebyla doma a já byla sama doma s taťkou(tehdy mě nenapadlo jí poslat třeba SMS nebo mail).Po druhý už sem se bála,jí říct celou pravdu.No a po třetí samozřejmě ještě větší a k tomu byl nejletnější den v roce.Bráchovi sem se to styděla říct ještě víc,takže,když chtěl se mnou jít do bazénu,musela sem zalhat,jak jemu,tak mamce.Když sem měla jít do školy,měla sem v plánu si vzít nádherné šaty a samozřejmě mi to překazila menstruace!Před dvěma dny sem to dostala zase!Já už fakt nevím.Normálně za ní přijít a říct "mami dostala sem měsíčky",mi asi nepůjde.Už sem to zkoušela ,ale pokaždý ,když už to mám na jazyku,vrátí se mi to zpět.Vím že se za nic nemusím stydět,ale prostě i ,když na to myslím nejde to!Fakt neví co dělat. :(

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Gladisko, nic nepiš. Z toho by zase byla vyděšená maminka. Tu odvahu říct jí to v obě seber. Pokud se ti zdá, že nevyslovíš slovo měsíčky, tak řekni, že už asi budeš potřebovat vložky.

A možná zamlč předchozí měsíčky, v první chvíli přiznej třeba jen ty poslední, ono je to v celkovém životě jedno, jestli před měsícem nebo třemi, pěti...

A možná si z toho celého vezmi malé poučení. Třeba budeš mít za čas sama malou holčičku. Mluv s ní o těchto věcech přirozeně, aby se ona nikdy neostýchala. Já sama si pamatuji, že mi bylo 11,5, byla jsem v ozdravovně, nešťastná z mnoha věcí. Právě tam jsem dostala svoje první měsíčky. Neměla jsem se komu svěřit, doma jsem pak nenašla odvahu ty první přiznat. Pak už jsem ale za maminkou šla. Dozvěděla jsem se, že už jsem velká holka a že velké holky si zaslouží nové šaty. Víš, ony si maminky velmi dobře pamatují, že se tahle slova těžko soukají a snaží se to nějak ulehčit. Věř tomu, že i tvá máma má připravená nějaká slova, kterými tě utěší a mile překvapí.

hodnocení

2x

Gladisko, trošku se nad sebou zamysli. Menstruace patří k životu stejně jako dýchání. Je to přirozené a normální. Budeš menstruovat po mnoho, mnoho let. Až nějak po padesátce svého věku. Takže se nemusíš tvářit,jakože tvé tělo dělá něco nepřístojného. ;) A z mamky nedělej něco, co není. Mamka taky menstuuje a ví, co to je a jak to je. *placni* Moje dcery, když dostaly první měsíčky, pogratulovala jsem jim ke vstupu mezi ženy. A večer jsme to oslavily. Udělala jsem dobře, protože obě měly bolesti a gratulace je potěšila.;) Tobě gratuluji taky *placni*

hodnocení

1x

Asi nemáte s maminkou ten správný vztah. Kdybyste byly opravdu kamarádky a dokázaly se svěřit a vyslechnout a pomoci, neměla bys z toho mindráky. Normálně bych jí to řekla. Klidně ji přitom vezmi kolem krku, zaboř jí hlavu do ramene, když se jí při tom sdělení nechceš dívat do očí. Uvidíš, že to pochopí. Každý roste a jednou to přijít muselo.

Byla jsem na tom podobně, s tím rozdílem, že jsem "to" dostala poprvé až ve 14 letech. Mamka mi dal plno cenných rad, pochopila mě. Úplně normálně.

Myslím, že by ji mrzelo daleko víc, kdyby sama zjistila, že už měsíčky máš a že ses jí nesvěřila. *mala* Jaga.

sebod*

Když Tě bolí zub, tak to mamce řekneš? Když Tě bolí hlava, tak to řekneš? Tak vidíš. TO - je naprosto normální, přirozená věc. Proč by ses měla stydět. Vyjdi na ulici a koukej po ženách a dívkách nad cca 14 let. Všechny TO mají (teda když pominu těhotné, nějak nemocné a ženy po přechodu). Takže v životě lidském TO není nic vyjimečného.

hoummy*
hodnocení

0x

Tak jí to napiš na papír a dej jí to a čekej, je to lepší než to říct...

gladiska
hodnocení

Děkuji,za odpověď.Jo a ještě,co myslíte že je lepší,někam ji podsrtčit papír nebo SMSka ze školy? :)

ohneta*
Volil bych sms z vedlejšího pokoje. ;)
gladiska
hodnocení

dobře,děkuji za odpověĎ :) promyslím si jí

trixie*
hodnocení

Pokud,se opravdu stydíš,tak jak píšeš,podle mě by bylo nejlepší ji napsat SMS ze školy.

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 28. 09. 2012 10:12:02
Jaký to má smysl odpovídat sama sobě? To není přínosem pro nikoho!
gladiska
hodnocení

Díky za odpověď ;) :)

figurek*
hodnocení

0x

já jsem tedy měsíčky v životě neměl, ale zato mám doma tři holky, takže o věci něco vím. Ta nejstarší z našich holek se to tehdy styděla říct taky. Nakonec to všechno řekla své doktorce a doktorka to její mámě odvykládala místo ní. Zkus to udělat taky tak. Domluv se s doktorkou, ta rychle pochopí o co jde a tvé mámě to řekne.

trixie*
hodnocení

díky za odpověĎ :)

gladiska
hodnocení

díky za odpověď

hahanaj*
hodnocení

0x

přečti si toto

jarodic.cz/...

gladiska
hodnocení

mrknu díky

askmenow*
hodnocení

0x

je to úplně normální věc, jdi za maminkou a řekni jí to. Jí je jasné, že menstruaci dostaneš, jen ji možná nenapadlo, že už. Není to nic, za co by ses měla stydět. je to součást života mě, i spousty pisatelek nade mnou. Prostě každé zdravé ženy. Je to znak, že dospíváš. Je jedno, jak to mamince sdělíš, ale udělej to hned. Není důvod se stydět. Navíc, maminka ti dá spoustu dobrých rad. také s tebou může jít nakoupit vložky/tampony, což není nejlevnější záležitost. Jasně, asi máte nějaké doma, ale stejně by časem přišla na t, kdybys jí je brala ;) Navíc každému vyhovuje jiná značka, jiný tvar, jiná velikost a savost... tahle budete moct s maminkou pořídit tvé vlastní. Nestyď se ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma první menstruace

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]