Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je správné. když v pracovní smouvě mám uveden úvazek 37,5h a na platovém výměru hodin 40? Zaměstnavatel to jako chybu nevidí.Děkuji
Dobrý den.
Zásadní problém v tom nevidím.
Zákoník práce připouští velkou míru flexibility při uzavírání pracovněprávního vztahu, protože jde o soukromně právní smluvní vztah. Jde o svobodnou vůli zaměstnavatele a zaměstnance.Při vzniku pracovněprávního vztahu existuje flexibilita vev všech pracovních podmínkách, které se v pracovní smlouvě sjednávají. Je možné se odvolávat i na vnitřní předpis či kolektivní smlouvu.
Smlouva obsahuje údaj o týdenní pracovní době a jejím rozvržení, je tedy platná.
doplněno 27.09.12 16:10:Pro doplnění: předpokládám, že máte hodinovou mzdu.
doplněno 27.09.12 19:53: Ještě jsem neviděla, aby byla přestávka placená. Ale neříkám, že to není možné.
Já mám jednodušší odpověd ... je to správné ... těch 2,5 hodiny co máte navíc ve výměru jsou 5 krát půl hodina přestávka na oběd ... každý pracovní den v týdnu máte nárok na půl hodiny
přestávku na oběd slušnější zaměstnavatel proplácí při 8-hodinových směnách ... já to mám stejně ...
proto máte ve smlouvě 37,5 hodiny/týdně ... ale do výměru platového se započítávají i ty přestávky na oběd
Podle mého názoru nejde o odečtení přestávek, nýbrž o plný pracovní úvazek v třísměnném nebo nepřetržitém provozu.
Zatímco tabulky pro stanovení platů vycházejí ze čzyřecitihodinové pracovní doby, stanovuje zákoník práce pracovní dobu v závislosti na typu provozu: Jednosměnný provoz: 40 hodin týdně Dvousměnný provoz 38,75 hodin týdně a Třísměnný či nepřetržitý provoz, práce pod zemí:37,5 hodin týdně.
Přestávky se odečítají i v případě pracoivní doby 37,5 hodin.
___ Máte samozřejmě právo na přesné vyúčtování platu, na vysvětlení jeho výpočtu a na předložení veškerých podkladů, na jejichž základě Vám byl plat vypočten. Máte nárok i na zhotovení kopií těchto podkladů, a to na náklady zaměstnavatele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.