Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní smlouva vs platový výměr

Od: atanerss* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, je správné. když v pracovní smouvě mám uveden úvazek 37,5h a na platovém výměru hodin 40? Zaměstnavatel to jako chybu nevidí.Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Zásadní problém v tom nevidím.

Zákoník práce připouští velkou míru flexibility při uzavírání pracovněprávního vztahu, protože jde o soukromně právní smluvní vztah. Jde o svobodnou vůli zaměstnavatele a zaměstnance.Při vzniku pracovněprávního vztahu existuje flexibilita vev všech pracovních podmínkách, které se v pracovní smlouvě sjednávají. Je možné se odvolávat i na vnitřní předpis či kolektivní smlouvu.

Smlouva obsahuje údaj o týdenní pracovní době a jejím rozvržení, je tedy platná.

doplněno 27.09.12 16:10:

Pro doplnění: předpokládám, že máte hodinovou mzdu.

doplněno 27.09.12 19:53:

Ještě jsem neviděla, aby byla přestávka placená. *nevi* Ale neříkám, že to není možné.

mike32*
hodnocení

0x

Já mám jednodušší odpověd ... je to správné ... těch 2,5 hodiny co máte navíc ve výměru jsou 5 krát půl hodina přestávka na oběd ... každý pracovní den v týdnu máte nárok na půl hodiny :)

doplněno 27.09.12 17:00:

přestávku na oběd slušnější zaměstnavatel proplácí při 8-hodinových směnách ... já to mám stejně ...

proto máte ve smlouvě 37,5 hodiny/týdně ... ale do výměru platového se započítávají i ty přestávky na oběd

atreus*
hodnocení

0x

Myslím si, že to v pořádku není.

Přestávky se do pracovní doby nezapočítávají. Tzn. např. když má někdo pracovní dobu pondělí až pátek 7.00-15.30, má v tom denně půl hodiny přestávku, jeho týdenní pracovní doba činí 40 hodin.

Jak to máte vy?

iz*
hodnocení

0x

Podle mého názoru nejde o odečtení přestávek, nýbrž o plný pracovní úvazek v třísměnném nebo nepřetržitém provozu.

Zatímco tabulky pro stanovení platů vycházejí ze čzyřecitihodinové pracovní doby, stanovuje zákoník práce pracovní dobu v závislosti na typu provozu: Jednosměnný provoz: 40 hodin týdně Dvousměnný provoz 38,75 hodin týdně a Třísměnný či nepřetržitý provoz, práce pod zemí:37,5 hodin týdně.

Přestávky se odečítají i v případě pracoivní doby 37,5 hodin.

___ Máte samozřejmě právo na přesné vyúčtování platu, na vysvětlení jeho výpočtu a na předložení veškerých podkladů, na jejichž základě Vám byl plat vypočten. Máte nárok i na zhotovení kopií těchto podkladů, a to na náklady zaměstnavatele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]