Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Ukončil jsem pracovní poměr, Když si budu plati sám zdravotní pojištění 1080Kč tak se nemusím evidovat na úřad práce?
Ano, evidovat na ÚP se tak nemusíte. Jen si zajděte na svou zdr. pojišťovnu změnit svůj "status" na OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) a ověřit (zjistit) číslo účtu, na který je možno platbu zasílat (var. symbol = r.č.). Pojistné je takto nutno uhradit za měsíc, ve kterém ani zčásti za pojištěnce neprovedl platbu jiný subjekt. Platbu za daný měsíc nutno uhradit do 8. kalendářního dne následujícího měsíce.
Dobrý den.
Evidence na Úřadu práce je dobrovolná. Sociální pojištění si platit nemusíte, zdravotní ano. Jak uvádíte ve výši 1.080,- Kč měsíčně.
Zajděte si na Vaši zdravotní pojišťovnu, zjistěte si číslo účtu, v.s (náležitosti dle povinného pojistného). V každém případě je výhodnější se ÚP zaevidovat.
Četl jsem na jednom webu, že když na uřadě práce budu registrován dlouhodobě (2 a více měsíců) mohou mi přidělit veřejně prospěšné práce. Je to pravda?
Nechci být na úřadě práce evidován dlouho navíc ještě nemám nárok na sociální podporu. Takže úřad za mě bude platit jen zdravotní.
To jste četl správně. Veřejnou službu ( či veřejně prospěšné práce) odmítnout můžete jen z vážných důvodů. Jinak ne, vyřadili by Vás z evidence a vrátit byste se mohl až po uplynutí šesti měsíců. Zdravotní pojištění, jak zde bylo již zmíněno, je povinné, to by za Vás ÚP hradil. Sociální za nikoho ÚP nehradí. Evidovat se na ÚP není povinné, takže jestli se obáváte veřejné služby, neevidujte se tedy a hraďte si zdravotní sám. Abyste se vyhl problémům...
Zdravotní je povinné (ikdyž se tomu dá vyhnout), sociální ne. Pokud jste na pracáku, mám takový pocit, že za Vás platí jen zdravotní, ale jistý si tím nejsem. Zainteresovaní odpoví přesněji.
Ohledně sociálního pojištění: není to tak, že když je člověk evidovaný na ÚP, že by za něho pracák posílal peníze na OSSZ. Ale doba strávená v evidenci na ÚP se v určitém rozsahu považuje za dobu důchodově pojištěnou.
Pro výpočet důchodu jsou podstatné jednak výdělky (vyměřovací základ) a jednak pojištěná doba. Nechci se tady rozepisovat o náhradních dobách pojištění, ale někdy může být evidence na ÚP výhodná i z důchodového hlediska.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.