Nejste přihlášen/a.
Zdravím.musím měsíč.odpracovat 120hod,pokud mi chybí zůstávám déle atd,pracuji jako pokojská,měla jsem mít pátek a víkend,pracuji tedy jen o víkendu a v pátek mám mít volno,aby šéf nemusel platit svátek,ale s tím,že si to nadpracuji,což se mi nelíbí,ráda půjdu v ve svátek,ale chci ho zaplatit.kde je pravda?
Zákoník práce nestanovuje měsíční pracovní dobu, nýbrž týdenní, která činí maximálně 40 hodin týdně. Stanovené týdenní pracovní době pak odpovídá počet odpracovaných hodin, který se liší v závislosti na počtu pracovních dnů v tom kterém měsíci (většinou se pohybuje od cca 160 hodin výše).
Pracovní dobu a rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel. Připadne-li Vám pracovní směna na svátek, vznikne Vám nárok na mzdu a na náhradní volno (nárok na příplatek by Vám vznikl teprve v případě, že by Vám zaměstnavatel neurčil čerpání náhradního volna v následujících třech měsících).
Podle Vašich informací může být postup Vašeho zaměstnavatele v pořádku (do podrobností ovšem na dálku nevidím).
___ Poznámka: Za práci v sobotu a v neděli Vám náleží příplatek - většinou jde o 10 % průměrného výdělku.
___ Vy máte sjednán kratší pracovní úvazek?
Ano,smlouvu mám na 6h,denně,ale pracuji 8hod,střídavě krtký týden tj.2dny v týdnu,dlouhý týden,5dní v týdnu..Druzí zaměstnanci jsou taky doma,ale pochybuji,že pak třeba účetní nadělává svátek.Děkuji za odpověd.
Pracovní dobu a rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel. Tzn., že budete muset odpracovat všechny naplánované pracovní směny.