Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Věcné břemeno

Od: mery001* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat zda - li mohu zrušit věcné břemeno, které bylo v darovací smlouvě.

Babička mi dala byt s tím, že na ní je věcné břemeno na dožití. Avšak její zdrav stav nedovoloval samostatnosti, tak je nyní v domově důchodců a taktéž má zde trvalé bydliště ( je to cca 2 roky)

Mohu tedy někam zajít (kam) a podat žádost na zrušení? Nemám s otcem (babiččiným synem) dobrý vztah a mám o byt strach, v přápadě, že by babi zemřela ( je hodně stará) - třeba by si dělal na byt nárok. Byt jsme kompletně s přítelem zrekontruovali, ale je zde stále věcné břemeno ( neměla jsem čas tohle řešit).

Slyšela jsem, že se dá podat žádost, doložit že zde babi již nebydlí, kde má trvalé bydliště atd.

Děkuji moc za odpověď a přeji mnoho úspěšných dní,

s pozdravem Pavlíčková Markéta

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jar*
hodnocení

3x

Myslím si že s advokátem celou záležitost vyřešíte. Záleží na tom, zda babička bude chtít věcné břemeno zrušit. Pokud ne tak zaniká až její smrtí. Je důležité, zda šla do domova sama nebo jste jí tam přestěhovali na základě svého rozhodnutí. Darovací smlouva je bohužel napadnutelná i po smrti babičky, neboť váš otec může tvrdit, že jí babička psala v době, kdy už nebyla schopná reálně uvažovat, ale to nevím, zda je váš případ. Jinak věcné břemeno nemá žádný vliv na platnost darovací smlouvy a pokud nepotřebujete bytem ručit na nějakou půjčku, ničemu toto věcné břemeno nevadí a může na nemovitosti zůstat až do smrti vaší babičky (vaše dobrá vůle). Věcné břemeno je nepřevoditelné a nikdo jiný (váš otec) na něj nemá nárok, takže se k vám nemůže nastěhovat na základě běcného břemena - které je psáno na vaší babičku.

Jinak pokud mohu radit, tak je dobré mít v případě, že se obáváte, že by smlouva mohla být napadnutá, Posudek mentálního stavu babičky v době podpisu - nebo pokud se babička nerozhodla darovací smlouvu zrušit (což může) i posudek s dnešním datumem, že na darování trvá. Posudek pokud vím, tak stačí od jejího ošetřujícího lékaře. Tak to zvažte, zda jej jednou nebudete náhodou potřebovat. Vím, že to není zrovna moc příjemné, ale my jsme to v rodině řešili, táhlo se to několik let a pak byla darovací smlouva uznána jako neplatná z důvodu mentálního stavu dárce. Je to divné, ale bylo to tak, i když dárce byl 70-letý pán v plné síle. Jen nebylo potrvzení a tvrzení proti tvrzení nemá sílu.

mery001*
hodnocení

Já si určitě udělám to žádost. Co se týče bytu, tak babi je stále své právná, do domova šla sama, je tam spokojená atd. Trpí alzheimrovou nemocí, tudíž kdo tohoto člověka nezná, neumí si představit jaké je soužití s touto nemocí ( např. nevypla plyn na sporáku, nechávala otevřené dveře, netrefila domů atd.).

Do domova chtěla jít sama, jelikož je tam celodenní lékařská péče, chodíme za ní, vše je v pořádku. Avšak otec si vzal jinou ženu a uní mám strach, že by začala dělat problémy a nárok ny byt ( přes otce). Byt je můj jiož 4 roky, přes tu darovací smlouvu apod. Ale každopádne si najdu žádost na ukončení tohoto věcného břemena a vezmu babi na úřad, kde se potvrdí podpisem .- estli to stačí, potvrzují se zde podpisy do úředních listin - nebude s tím mít problém, u ní je vše v pohodě.

Jinak všem děkuji za radu, raději pro klid to takto udělám, a´t s tím nejsou poté případné potíže.

petapeta*
hodnocení

2x

Břemeno zanikne úmrtím babičky nebo dá-li babička souhlas k zrušení věcného břemena. Zdali je byt váš, tak syn babičky již žádný nárok na byt nemá a ani po úmrtí babičky mít nebude.

mery001*
hodnocení

Dobrý den,

moc děkuji za odpovědi, toto zrušení si mohu stáhnout na internetu? Tím pádem kdybych nic nepodnikla, tak by bylo všechno v pohodě, jelikžo byt je psaný na mě.

Kdybych přece jen to chtěla zrušit ( pro klid duše) musí to být právníkem potvrzeno tento podpis? Nebo stačí jak by to babi podepsala a zanesla bych to na katastrální úřad? V nejzašším případě bych babču vzala na úřad, kde se stvrzují podpisy, to by mohlo stači.

Moc Vám děkuji za odpovědi a také přeji mnoho štěstí a zdraví

hodnocení

2x

Dobrý den. Mery, podle mne se obáváte zbytečně. Nárok na byt Váš otec mít nebude. Není nutné věcné břemeno babičce rušit. Podle § 151p odst. 4 občanského zákoníku, patří-Ii právo odpovídající věcnému břemenu určité osobě, věcné břemeno zanikne nejpozději její smrtí.
Pro provedení výmazu takto zaniklého věcného břemena je nutné, aby vlastník nemovitosti o této skutečnosti provedl ohlášení změny v zápisech v katastru nemovitostí. K tomuto ohlášení je nutné předložit listinu, která požadovanou změnu dokládá . Ve Vašem případě by to byl úmrtní list Vaší babičky a tím by to bylo vyřešeno. Pokud toto ovšem chcete vyřešit ještě za jejího života, pak není nutné vyhledávat advokáta. Podpis ověří např. na poště (Czech point) nebo na městském (obecním) úřadě.

au1
hodnocení

0x

zrovna řeším podobný problém :) je třeba sepsat Zrušení věcného břemene, kde musí být právníkem ověřené podpisy (právník může přijet kamkoliv za vámi), poté tento papír zanést na katastrální úřad, a provede se výmaz věcného břemene. Tedy, za předpokladu, že je psaný na Vás. Pokud jste v katastru nemovistostí vedená jako vlastník bytové jednotky, nemá váš otec žádný nárok byt nárokovat v dědickém řízení.

hodnocení

0x

Této problematiky se týká například teno odkaz. Sice je to situace malinko odlišná, ale stejně si to přečtěte, je to určitý náhled na věc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]