Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájemní smlouva spěchá - výpověď

Od: najemce odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

prosím o kontrolu nájemní smlouvy , jeví se mi jako jednostranně výhodná pro nájemce, navíc výpovědní lhůty jsou dle Zemědělského půdního fondu jednoleté.

Dále v odstavci III. Daň z pozemku přiznává a hradí pronajímatel ... prosím, může se někdo z právníků, zde přítomných k tomu vyjádřit.

Smlouvu uzavřela jiná osoba před roky než já a nyní pro mne čerstvá záležitost. Ještě nebylo přistoupeno k podpisu nové smlouvě. Zřejmě ji přenechám jinému zájemci, - jak postupovat.

Děkuji za spolupráci

II.
Předmět
Pronajímatel je většinovým vlastníkem parcel uvedených v příloze této smlouvy pod názvem,, seznam a cena parcel. Roční nájemné,, a přenechává je nájemci k provozování zemědělské výroby.
Parcely jsou včleněny do půdních bloků. Hranice parcel nejsou a nesmí být po dobu nájmu v terénu vyznačeny.
III.
Nájemné a daň z pozemků
Nájemné je stanoveno dvouprocentním podílem z úřední ceny pozemků podle BPEJ / viz Příloha / a je splatné do 30 listopadu běžného roku.
Dań z pozemku přiznává a hradí pronajímatel.
IV.
Doba a zánik nájmu
Nájem se sjednává na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou pět let. Změní. li se vlastník pronajatých parcel, vstupuje nabyvatel do právního postavení pronajímatele.
Po případném zániku nájemní smlouvy není nájemce povinnen zajisti vytýčení parcel v terénu.
V,
Další ujednání
Nájemce je povinen hospodařit na pronajatých pozemcích v souladu s pravidly řádné hospodářské praxe tak, aby byla zachována jejich úrodnost.
Nájemce je vlastníkem porostů na pronajatých pozemcích.
Nájemní smlouva je vyhotovena ve třech stejnopisech, z nichž jeden obdrží pronajímatel a dva nájemce.
Nájemní smlouva nabývá učinnosti dnem podpisu.
Smluvní strany prohlašují, že obsah nájemní smlouvy je pro ně srozumitelný a určitý a na důkaz souhlasu se všemi ujednáními připojují své podpisy.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pacourek*
hodnocení

2x

2- pronajimatel přenechavá najemci najemne je opravdu jednostranné

3-Dan se platí dle dohody (obvykle však najece)

4-Když se změní vlastnik nemusí respektovat tuto smlouvu.Výpověd 5 let je opravdu dlouhá

5-k tomuto odstavci nelze nic namítat

doplněno 25.09.12 11:24:

oprava-3-Dan platí ten ,jak se dohodnete(obvykle však najemce)

buss
hodnocení

2x

Tož stručně moje NS, výpovědní lhůty - neurčitá s roční VL, 5, 10 let. Lze však ukončit i dohodou. Od VL se odvíjí nájemné
500 - 1200 Kč/ha. U 5 a 10 let ještě úprava o inflaci. Daň z pozemku hradí nájemce.

najemce
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za odpověď. Mohu se prosím, ještě zeptal na část oddílu odstavce IV. Kde se pojednává, o tom, že v případě ukončení nájemního vztahu není nájemce povinen uvést pozemek do původního stavu, což znamená zaměření a vykolíkování.

Jeví se mi tato část velmi podivná, z důvodu, případného pronájmu jiné osobě, kterou jistě bude zajímat odkud kam může využívat pozemek. Pokud se budu řídit klasickou smlouvou např. na byt tak , vždy musí po ukončení nájmu musí byt prostory uvedeny do původního stavu a za stav bytové jednotky odpovídá nájemce po dobu užívání.

Příjde mi nefér, pokud se někomu pronajmou pozemky on je užívá, má z nich prospěch a pokud dojde k ukončení vztahu, nastane situace: ,, Já nic já muzikant.,,

Dle informací z odboru Životního prostředí vyjde zaměření a vykolíkování jednoho pozemku v případě, že nebude sousední majitel žádat tuto službu společně na cca 14 000,- Kč tato částka celkem za pozemky odpovídá výši nájmu za předchozí roky, navíc bez odvodu daní nájemcem, nýbrž pronajimatelem. Nakonec 0 od 0 pojde, ve finále náklady pro nového pronajímatele.

Jak z toho ven?

Výpovědní lhůta dohodou, předpokládám, že se nájemce bude cukat?

V případě, že by došlo k Návrhu na vyklizení soudní cestou , je nějaká naděje, že by náklady řizení etc. padly na vrub nájemce?

Děkuji mnohokrát

najemce
hodnocení

Mám se zeptat nájemce zda má doklady k prokázání přiznání a úhrady daní? :)

pacourek*

Pokud najemce nedostane pozemek vykolikovan nemusí při odevdaní pozemek vykolikovat( leda by ve smlouvě o to zavazal)Uvect do puvodního stavu znamená pozemek musí odevdat ve stavu v jakým pozemek dostal (třeba zorat pole atd.)Výpověd dohodou doplnte" hned po sklizni " je to pro nájemce přijatelnější.V případě soudu většinou soud určí kdo zaplatí naklady řízení(většinou ten kdo prohraje při)

najemce
hodnocení

Výpověd nájemci byla podána zaslána poštou k 1.10 12 s dovětkem i hned po sklizni. Z jeho strany však není zájem o ukončení vztahu. Mám nového zájemce kupce , tuto chvíli nevím jak vše uvést do situace, kdy bude možno uzavřít smlouvu s novým zájemcem o koupi pozemků.

Dále jak se vysoukat z 5 leté nájemní smlouvy k ukončení jak zařídit ,kdo bude v případě po dobu 5 let přiznávat a hradit daně?

Mám zájem o prodej t důvodu neseriozního jednání. Prosím poradte co dělat?

děkuji

pacourek*

Prostě pozemek prodejte .Prodejem pozemku se ukončuje najemní smlouva

doplněno 12.10.12 14:10:

Oprava-Ukončuje platnost najemní smlouvy

najemce
hodnocení

Mohu se ještě prosím zeptal jak určit cenu pokud není vykolíkováno pro znalecký posudek?

Stačí z bonity půdy? Kde zjistit podklady pro odhadce?

pacourek*

Omlouvám se ale o cenách pozemků nevím vůbec nic

najemnce

Nájemce čerpá dotace z EU.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]