Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Když půjdu na neschopenku

Od: cooper* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,chci se zeptat co mám dělat.Jsem zaměstnán u jedné agentury a pracuji pro jednu firmu.30.9.2012 mi končí smlouva a agentura už pro mě nemá práci u žádné firmy.Chtěl bych vědět,když půjdu na neschopenku jak dlouho mi bude proplácena neschopnost a jestli po ukončení neschopenky budu moct jít na pracovní úřad a tam pobírat dávky v nezaměstnanosti.Děkuji

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

5x

Dobrý den.

Agentura je tedy Váš zaměstnavatel. Budete-li mít doklad o pracovní neschopnosti vystaven do 7 kalendářních dní od ukončení pracovního poměru (ochraná lhůta), odevzdáte neschopenku zaměstnavateli. Nárok na výplatu nemocenských dávek máte od 22. kalendářního dne nemoci, vyplácí OSSZ za kalendářní dny. Prvních 21 kalendářních dní proplácí zaměstnavatel náhradu mzdy za plánované směny. U Vás ale žádné plánované směny už nebyly,na náhradu tedy nárok nemáte. Budete tedy prvních 21 kalendářních dní nemoci bez prostředků. Nemáte v tu dobu ani nárok na porporu v nezaměstnanosti.Podpůrčí doba nemoci činí 380 kalendářních dní ode dne vzniku nemoci. Pokud Vám lékař neschopenku na tak dlouho bude prodlužovat. Na pracovní úřad se půjdete zaevidovat až po ukončení pracovní neschopnosti. Po ukončení neschopnosti Vm zaměstnavatel vystaví Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) a Potvrzení posledního zaměstnavatele pro Úřad práce. Nárok na podporu v nezaměstnanosti budete mít za předpokladu, že jste v posledních dvou letech před ivedencí na ÚP byl alespoň 6 měsíců důchodově pojištěn. Zdravotní pojištění pod dobu nemoci ani po dobu těch prvních 21 kalendářních dní nemoci platit nemusíte. Zajděte si ale na zdravotní pojišťovnu. Nahlaste skončení pracovního poměru a nemoc v ochranné lhůtě. Vemte s sebou doklad o pracovní neschopnost - díl se žlutým pruhem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma ukončení neschopenky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]