Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krácení hodin v zaměstnání

Od: vanda* odpovědí: 5 změna:

pracuji v marketu, kde nás vedoucí když není mnoho lidí zasílá dříve domů, hodiny nám ale nedopíše. může mi někdo poradit kam se stím obrátit, na konci mesíce nám vždy tímpádem chybí hodiny a tím i peníze na vyplatě.

děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je to normální. Vedoucí vám nemůže dopisovat hodiny, které jste tam nebyli. To si dovolit nemůže. Přece nemůžete pak chtít peníze za práci, kterou jste neodvedla. Takže se s tím nemůžete ani nikam obrátit, každý by se Vám vysmál.

Hodně podniků a firem to tak dneska praktikuje. Když není dost práce nebo zákazníků, pošle lidi domů. Nechat je sedět u kas či stát za úsekem, když tam lidé nejsou, opravdu nemá cenu. I když je to pro ty zaměstnance nepříjemné. Zažila jsem to také. Zkuste se s ní domluvit, když tam bude málo zákazníků, zda byste tam mohla zůstat třeba uklízet nebo doplňovat zboží. Jaga.

vanda*
hodnocení

to co jste napsala chápu, je to logické, taky jsem takovou odpověd nečekala, asi jsem to špatně napsala, já jen že nám pak chybí hodiny, a tímto nemáme odpracovaný svůj úvazek,přece to není naše chyba že lidé méně nakupují, a co jiné firmy kde dávají 60 procent. plat, když nemají pro ně práci, já zadarmo peníze nepožaduji

No ale tak, jak je problém popsaný, tak je to překážka v práci na straně zaměstnavatele, a potom je věcí zaměstnavatele, aby buď zaměstnance nějak zaměstnal, nebo aby jim proplatil náhradu, i když je nechá doma. Ale jak toho docílit, to netuším. Toereticky je možné upozornit zaměstnavatele na existenci Zákoníku práci, případně na něj poštvat kontrolu z inspektorátu práce, nicméně prakticky to taky může znamenat přijít o místo. Tady v tom já zastávám názor, že je na zaměstnanci, aby si sám určil, jestli mu u zaměstnavatele stojí za to pracovat, nebo jestli si najde místo jinde.

pleska*
hodnocení

0x

úřad práce.popřípadě na inspektorát práce.

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Jaký pracovní úvazek máte ve smlouvě? Pracujete na hlavní pracovní poměr nebo na dohodu o provedení práce (či pracovní činnosti)?

Pokud Vám na konci měsíce chybí hodiny , co Vám tedy vykazuje? Co máte na výplatní pásce? Neplacené volno?

V každém případě platí, že nemůže-li zaměstnavatel přidělit zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení poptávky po jeho službách, musí činit náhrada mzdy, která zaměstnanci přísluší, nejméně 60% průměrného výdělku.

Právní úprava překážek na straně zaměstnavatele vychází z toho, že zaměstnavatel nese vždy ekonomické riziko z výkonu závislé práce a toto riziko nesmí přenášet na své zaměstnance.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]