Nejste přihlášen/a.
O nepř. provozu vím jen, že a) dá se chodit na stálou noční a denní dvě party po 12 ti hodinách. Pak b) na dvanáctky nějak po sobě a např. dva dny volna. Zajímalo by mne, je li to možno pokrýt i třemi osmihodinovými směnami a proč tenhle režim není zaměstnavatelům po chuti. Děkuji.
Pracovní dobu i rozvrh pracovních směn určuje podle zákoníku práce on. Obsazení směn v nepřetržitém provozu lze řešit různými způsoby, přičemž je pouze na zaměstnavateli, který způsob zvolí.
Jednou z možností by bylo i rozvržení do tří osmihodinových směn s více či méně pravidelným střídáním. O tom, že by tento způsob nebyl zaměstnavatelům po chuti nic nevím. Vím, že délku a střídání směn zaměstnavatelé volí podle provozních podmínek.
doplněno 23.09.12 20:23:První větu jsem původně chtěla formulovat jinak a přehlédla jsem, že mi v ní po úpravě zůstal původní podmět.
Oprava: Pracovní dobu i rozvrh pracovních směn určuje podle zákoníku práce zaměstnavatel.
Pt, myslím, že v tom to není. Týdenní pracovní doba v nepřetržitém provozu činí 37,5 hodin týdně, takže zaměstnavatel musí tak jako tak zaměstnat více lidí. Zaměstnanci mohou v některém týdnu odpracovat více hodin, ale v jiném zase méně. Za vyrovnávací období však musí odpracovaná doba odpovídat 37,5 hodinám týdně.
Spíše si myslím, že jde o provozní podmínky - střídání po 12 hodinách je pro zaměstnavatele jednodušší, dochází k méně prostojům, dopravuje-li zaměstnavatel zaměstnance do/z práce, pak pouze na dvě směny, ...
doplněno 23.09.12 20:27:Pro Otroka: Ve dvanáctíhodinových směnách se dnes pracuje v mnohem více společnostech a profesích. Zdaleka nejde jenom japonské zaměstnavatele. Dvanáctohodinové směny mají i zdravotničtí zaměstnanci ve státních zdravotnických zařízeních, zaměstnanci v pohostinství, ve stavebních firmách, ...
Někde je nutné předávání směn, kdy musí být na místě obě směny ne úplně krátkou dobu, příklad je třeba pohostinství (nonstopy), kdy se po každé směně dělá "zrcadlo", což je vlastne kompletní inventura zboží. Každé předávání směn je tedy práce "navíc".
Vidíš Tome a my jsme si dvanáctky vybrali sami místo osmiček Měli jsme na výběr A to ještě třeba 5x po sobě. Ale záleží na tom, co děláš. Fakt je, že ty dvanáctky asi vyhovují zaměstnavatelům. Kdysi jsem v Praze dělal tak, jak píšeš v úvodu. 2x dvanáctku ranní a 2x noční. No a celkově byly 4 party lidí, vídali se vlastně jen dvě. Pomáhalo to při předávání směny atd.
Při pětidenním pracovním týdnu, stačí tři party pracovníků na střídání 8mi hod. směn. Ráno-odpoledne-noc. Volno čerpají v Sobotu a v neděli.
Pokud musíte obsadit nepřetržitý provoz, pak Vám dvě nebo tři party nestačí, musíte mít čtvrtou, aby Vám to dalo na hodiny.
Pokud jsou zavedeny 4 party pro osmihodinové směny, pak to končí vždy nějakou nepravidelností, jako krátký -dlouhý týden apod, je to potom vopruz. Ale zvyknout se na to asi dá.
Většinou jsou dvanáctihodinové směny výhodnější. Protože líp vychází volna. A systémů je mraky moc. Např:
D-Denní, N-noční, O-odpočinek
12D-24O-12N-48O To je takovej furt v práci furt doma
12D-12O-12D-24O-12N-12O-12N-84O Tenhle je lepší, Vychází jednou měsíčně celý víkend volný, a dvakrát měsíčně buď So nebo Ne volná.
Nevím, nějak jsem nepřemýšlela, co zaměstnavatele na dvanáctky vede. Například náš nadřízený je zavedl proto, že když jsme jeli osmičky, tak jsme se bouřili, že "všichni ostatní v baráku" :D je mají a my je chceme taky, neb osmičky v nepřetržitém provozu jsou neskutečný opruz a zlatý dvanáctky Takže možná někteří zaměstnavatelé na ně prostě najeli a už se ze zvyku drží.
Dvanáctky jsem dobrovolně dělal řadu let. Bylo nás 5 a měli jsme 5 týdenní pracovní cyklus (systém těchto směn je trochu složitější, nebudu ho tady rozvádět. V případě zájmu soukromá zpráva). Vyhovovala mi nepravidelná pracovní doba a poměrně dost volna v běžné pracovní dny. Pokud si člověk vybíral dovolenou ve správné chvíli, získal vybráním 4 dnů dovolené 10 dnů volna v celku (případně naopak, v nevhodnou dobu o dost nepřetržitého volna přišel). Nevýhodou byly 2 pracovní víkendy z 5 (1 noční a 1 denní). Už bych si těžko a nerad zvykal na běžnou 8 hodinovou dobu.
Teď právě řešíme jak točit 5 lidí na dvanáctkách, tak pokud by jste byl tak ochotný, moc by mi Vaše zkušenosti s tím jak se to dá řešit pomohly. janaondruskova@seznam.cz
12 jsou výhodné hlavně pro ty,kteří se v práci nepřetrhnou.Takže majitelé firem,na které dělají ostatní zaměstnanci,nevýrobní zaměstnanci,,japonské firmy apod.Ten,kdo musí poctivě makat,aby si vydělal zasloužené peníze,je rád nemá,protože toho je dost i za 8 hodin.
Jste vedle, jak ta jedle. Celý život pracuju rukama, nejsem ani Japonec, ani majitel firmy. Nikdy na mě nikdo nevydělával, co jsem si neodpracoval osobně, to mi nikdo nedal. Jsem "jen" bývalý pouhý zaměstnanec a nestydím se za to. A na rozdíl od někoho já nikomu vydělané peníze nezávidím.
Připomínáte mi jedny pracovnice nevalné inteligence,které pracovaly v úkolové normě a plnily na 150 procent.Vynadal jsem jim za to a oni se na mně sesypaly a nadávaly mi.Co prý mi do toho je.A co se pak v dohledné době nestalo?Majitel firmy,když viděl,že ty slepice plní na 150 procent,jim zpevnil pracovní normu takovým způsobem,že musely dělat stále jako na 150 procent,ale už to bylo jen 100 procent.Doplatily na svou hloupost
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.