Nejste přihlášen/a.
Od středy do pátku jsme byli na školní exkurzi (terénku) v Jeseníkách. Ve čtvrtek jsem se trochu otřela o spadený strom (měla jsem dlouhé kalhoty, ani nebyly špinavé) a večer jsem zjistila, že mám pod kolenem škrábanec (prostě odřeninu, tak 4 cm na délku, pár milimetrů na šířku - prostě takové to "tečkování"). No, opláchla jsem to akorát ve sprše vodou. Teď už jsem doma, ale nemám tu žádnou dezinfekci, tak jsem si na to (už tam začínají stroupky) napatlala aspoň dubovou kůru proti odřeninkám.
Problém je, že to je moje první odřenina v přírodě po hóóódně dlouhé době a začínám panikařit, abych neměla tetanus. Očkovaná jsem byla před 6 lety do ramene, tak snad by to mohlo stačit. Není to hluboká rána, jen obyč odřenina a kalhoty jsou nepoškozené.
K doktorce se teď nedostanu (jsem v jiném městě a logicky mi to přijde jako hloupost, ale je to fakt dlouho, co jsem byla někde fakt v lese a odřela se tam - samožřejmě občas se říznu nebo odřu jinde, ale to je doma nebo prostě v nějaké budově/chodník...).
Panikařím asi zbytečně, ale nemůžu si pomoci :D.
Buď v klidu já si odřel celé břicho když se mi podařilo "sjet" dolů po stromě a jsem živý a zdravý :D
Nemůže se Vám vůbec nic stát. Injekce proti tetanu se dává na 10 let. Nyní mi lékařka sdělila, že prý ale vydrží uchránit proti tetanu až 15 let. Že by další šetření?
Ve čtvrtek jsem vezla 88 letou babičku na tetanovku. Skončila jí v dubnu a doktorka mi vůbec nic neřekla. Kdybych nedržela v ruce její kartu a na obale si nevšimla záznamu o posledním očkování 8. 4. 2002, nevěděla bych nic. Oni vůbec neupozorní.
Injekci dostala do ramene, do zadku se to prý už nyní neaplikuje, dříve ano. Sestra hloupě vyprskla smíchem, když jsem babku utěšila: No vidíte, babi, a máte zase na 10 let pokoj. Jaga.
Nene, žádné šetření, těch 15 let je spíše pro "lajdáky", kteří na očkování zapomenou... Tetanovka vydrží uchránit AŽ 15 let, a to "až" je právě to klíčové. Někomu déle, někomu míň, proto se přeočkovává po 10 letech...
Podle mé lékařky a lékařky mojí sestry (každá máme jinou) nemáte pravdu, také jsem teď šla k lékařce, že mám 10 let po tetanovce a řekla, že mám přijít tak za 3-4 roky (tedy po 13ti - 14ti letech), že už se ty vakcíny v posledních letech dělají na déle. Že to teď nemá cenu. To samé řekla jiná lékařka mojí sestře.
Jezukriste, kdybych měl z každé odřeniny, pořezání, bodnutí atd panikařit, tak už jsem zbláznil. Po klíštatech natřu, zbytek špendlíkem nebo žiletkou vyřežu.
No, když jsem byla malá, tak to bylo furt něco - když jsem se naučila jezdit na kole, honem jsem to jela oznámit domů, jenže jsem se sice naučila jezdit, ale neuměla jsem brzdit jinak než "seskokem". To jsem si uvědomila až v půlce kopce (jela jsem dolů) a končilo to velkým smykem a odřeninami snad po celém těle. Ještě pořád si občas na koleni najdu kamínek, jak jsem jela po tom štěrku :D. Samozřejmě odřenin z lesa a od hřebíků atd. bylo taky spousta, poněvadž jsme stavěli bunkry a lezli všude možně. Koupali jsme se mezi sinicema a jedli hlínu a kdo ví co ještě.
Jenže je to hromadal let a poslední cca 4 roky žiju pohodlným městským životem a do lesa jdu se vší opatrností, abych se náhodou neškrábla. Jde mi o to, že jsem to umyla až po hodně dlouhé době (určitě víc jak po půl dni) a i to jsem vzala "šupem", poněvadž jsem moc času na nějaký šolichání taky neměla.
Ježiš... zním jak nějaký hypochondr, to je děs :D.
Jo, to jsem četla, vím, že se přeočkovává po 10-15 letech. Při "prvním" očkování (prostě první, co si pamatuju) jsem byla OK, dávali mi to do ramene a bolest byla podobná jako u jiného očkování (žádné vedlejší reakce).
A když jsme u toho očkování, tak se ještě zeptám (i když to s otázkou nesouvisí) - jak je to s očkováním do ramene, po kterém zůstává ta ošklivá jizva a jak to, že ji mají všichni a já ne? :D
Je to možné. Jen nechápu, že tu jizvu mají vlastně všichni, koho znám. Mám pocit, že se prvně očkovalo (resp. něco píchlo) do předloktí a podle reakce se pak očkovalo do ramene (a to udělalo tu jizvu) - kdo reakci měl, už ho neočkovali, komu se tam neudělal flek, toho očkovali do ramene. Jenže přece nejsem jediná z okolí, kdo tu reakci měl :D.
To předloktí je až kontrola po letech a pak případné přeočkování. První očkování proti TBC se dělávalo snad jako úplně první krátce po narození a ztoho je ta jizva.
Tetanovku mi dávali do ramene. Myslím ale, že jsem dostala na výběr - buď nebudu týden sedět nebo nebudu týden psát (jsem lavačka :D). No... nepsala jsem pár hodin, ale pak to bylo OK.
Ale fakt nechápu, proč tu jizvu mají všichni a já ne - ani jsem nebyla očkovaná do ramene proti TBC (jen to do předloktí). Doktor tehdy říkal něco v tom smyslu, že reakce je dobrá a další očkování je zbytečné. Jenže jak je možné, že je to jen u mě? :D Nebo je to i u dalších lidí, akorát jich je prostě méně?
doplněno 22.09.12 22:22:levačka :D
Tak oni občas přeočkují dřív, když je nějaký závažnější úraz (roztržení kůže o staré železo a podobně), ale jinak třeba u nás si to obvoďák hlídá sám a když má uplynout těch 10 let, tak nám přijde pozvánka na přeočkování. Když se to prošvihne, musej se dávat 3 injekce v nějakém intervalu. Ale odřenina je banalita, kterou bych se ani nezabýval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.