Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chtěl bych Vás poprosit o radu , jelikož se jedná o můj případ.. Přišla mi exekuce na plat a později mi zablokovali i účet.Proto jsem se domluvil s přítelkyní,že si zbytek výplaty nechám posílat na její účet.Má exekutor právo zjišťovat,kam mi chodí zbytek výplaty , a poté požadovat tuto částku po mé přítelkyni? Dále bych se chtěl zeptat , zda je možné , aby exekutor navštívil i moji přítelkyni u ní doma (pokud tedy má právo zjišťovat číslo účtu třetí osoby a s tím její jméno i adresu)? U přítelkyně nebydlím a trvalý pobyt mám hlášený na úřadě , proto bych byl velmi nerad , kdyby kvůli mě měla problémy.
Děkuji za případnou odpověď
Ach jo ... co to tady zase čtu za rady ...?
Tak za prvé - účet přítelkyně nikdo a ani exekutor postihnout nemůže ... o nějakém napomáhání nemůže být vůbec řeč z právnického hlediska a není taky proč ...
EXEKUTOR pošle soudní rozhodnutí současnému zaměstnavateli a dle soudního příkazu účetní zaměstnance začne strhávat částky z výplaty do výše nezabavitelného minima, což je podle toho zda je dlužník svobodný, ženatý ... má děti ... kolik apod.
Posílejte si zbytek mzdy kam chcete ... na tu nikdo nemá právo ... ani exekutor ... nezabavitelné minimum Vám musí ze zákona vždy zůstat .
Proč si myslíte, že tolik lidí dělá na černo? Většina lidí co postihne exekuce a nepokusí se vyhlásit např. osobní bankrot začne dělat na černo aby na jejich peníze nikdo nemohl ...
Tak obecně vzato na cizí účet exekutor nemůže. Co ale může, to je dotázat se zaměstnavatele na číslo účtu, na které mzdu dlužníkovi poukazuje. No a někde v trestním zákoníku (tuším) je zmíněná i sazba za to, když někdo úmyslně svůj majetek skrývá před věřitelem a taktéž pro toho, kdo takovému chování napomáhá
Exekutor si vyžádá u Vašeho zaměstnavatele číslo účtu na který je výplata poukazována a jakmile zjistí, že je účet třetí osoby, velmi pravděpodobně nechá provádět srážky ze mzdy prostřednictvím Vašeho zaměstnavatele. Rozhodně jste to vyřešil naprosto špatně, kromě toho Vám hrozí postih za maření výkonu.
Dobrý den.
Zaměstnavatel (mzdová účetní) nesmí bez Vašeho svolení nahlásit exekutorovi číslo účtu, na které Vám je zasílána mzda.
Platí zákon o ochraně osobních údajů. Už jsem se s tím v praxi setkala, exekutor sice číslo účtu v rámci součinnosti vyžaduje, ale zaměstnavatel se může odvolat na ochranu osobních údajů. Zajděte na mzdovou účtárnu a zdůrazněte, že si to nepřejete, že číslo účtu není Vaše.
píšete, že máte "exekuci na plat" a později vám "zablokovali účet",
tzn. že již váš zaměstnavatel vám provádí srážky ze mzdy (zablokování účtu je na základě jiného exekučního příkazu) , a na účet vaší přítelkyně vám chodí pouze vaše nezabavitelná částka (kterou vám exekutor sebrat nemůže)..
jinými slovy, exekutor je "spokojený", a nemá co dalšího zjišťovat (jinak exekuci přikázání pohledávky na cizí účet udělat nemůže)
k vaší přítelkyni sice přijít do bytu může, protože může příjit do jakéhokoli bytu v čr, "když si bude myslet, že tam je váš majetek", ale pokud tam nežijete, ani tam nemáte trvalé bydliště (a to ani v minulosti), tak se mi to jeví jako krajně nepravděpodobné...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.