Nejste přihlášen/a.
Jsem OSVČ a musím ze zdravotních důvodů podnikání ukončit.Budu se muset nahlásit na úřadě práce? Pobírám invalídní důchod č.2-7000,- Kč.Budu si moci něco málo přivydělat na dohodu o vykonané práci nebo budu dostávat nějakou podporu z úřadu?
Děkuji
Dobrý den.
Na Úřadu práce se hlásit nemusíte, není to povinnost. Je nutné ale nahlásit na zdravotní pojišťovně ukončení podnikatelské činnosti. Budete-li pobírat podporu v nezaměstnanosti, můžete si přivydělat do 4.000 měsíčně hrubého.
Teď si vůbec nejsem jistý, ale nebyla náhodou nějaká změna, že na podpoře v nezaměstnanosti si nesmíte přivydělat nic?
Ano, máte pravdu. doplňuji:
Můžete si přivydělat do 4.000 hrubého, každý takovýto přivýdělek (takzvané nekolidující zaměstnání) musíte úřadu práce nahlásit, a to nejpozději v den nástupu.
Pokud si budete přivydělávat a zároveň budete mít ještě nárok na podporu v nezaměstnanosti, vyplácení podpory se vám na dobu přivýdělku zastaví. Obnoví se opět, až váš přivýdělek skončí. Zároveň se vám o dobu, po kterou bylo zastaveno vyplácení podpory v nezaměstnanosti, prodlouží období nároku na podporu.Zdravotní pojištění za vás stát hradí i v době, kdy trvá vaše krátkodobá brigáda, protože jste stále vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání.
Děkuji za odpovědi,
ale nejsem si jistá-jestliže pobírám částeční důchod 7000,- Kč a nepracovala bych ani na dohodu,to ještě dostanu nějakou částku od ÚP,nesplňuji už částku životního minima?Jsem sama,děti už mám dospělé,ale mám hypotéku.
Děkuji
Pokud máte během uplynulých dvou let splněno alespoň 12 měsíců sociálního pojištění, pak nárok na podporu v nezaměstnanosti máte. Ta Vám bude vyplacena i tehdy, když pobíráte invalidní důchod, který je vyšší než Vaše životní minimum (jednotlivce). Během pobírání podpory si ale nesmíte přivydělávat, jinak o ni přijdete, po ukončení vyplácení podpory si můžete přivydělat maximálně 4.000 Kč (polovinu minimální mzdy).
SociálníPracovnice, to není úplně přesné:
Není možný souběh podpory a přivýdělku, ale o podporu nikdo nepřijde. Výplata podpory i běh popůrčí doby se pouze pozastaví na dobu nekolidujícího zaměstnání, po jeho skončení bude mít uchazeč nárok na podporu dál - až do konce podpůrčí doby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.