Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz - nastoupil jsem tento rok jako student VŠ prezenční formy, naši jsou rozvedení a už spolu nežijí víc než 15let, s otcem nemám dobré vztahy, on je prostě "svůj" ... vzájemně se nenavštěvujeme, ani si netelefonujem apod.
rodinné vztahy tady rozebírat nechci, každopádně přistoupím k faktům:
otec je v invalidním důchodu, dříve platil 500,- Kč / měsíčně, pak soud zvedl výživné na 1000 Kč / měsíčně
zápis ke studiu jsem měl 5.9.2012, pokud to dobře chápu, tak tímto dnem jsem se stal studentem (alespoň pro stát)?
nástup ke studiu - na koleje 29.9., do školy 1.10.
když jsem otce poprosil o výživné na tento měsíc, napsal mi, že na VŠ se studuje až od října, a že mi výživné pošle až 30.10. (termín posledního dne v měsící je od něho naschvál, on je rád, že mi to komplikuje, přitom to co na mě platil celý život, je směšné a nebýt toho, že mám velmi schopnou mamku, tak by můj život vypadal dnes úplně jinak)
Můj dotaz zní, má právo mi neposlat výživné za září, přestože mám potvrzení o studiu s datumem 5.9.2012?Má právo mi zasílat výživné až poslední den v měsící?A má právo odemě vyžadovat neustále potvrzení o průběhu mého studia (každný měsíc), jsem mu povinnem předkládat index a má právo volat do školy a ověřovat si moji působnost na škole na studijním odd.?Protože on je bohužel takový...
můžu se proti tomu nějak bránit a případně jaké jsou podmínky a scénář zažádání o zvýšení výživného, abych mu jeho "vstřícnost" oplatil?
děkuji za odpovědˇ
nesouhlasil bych s ostatními.
vy píšete, že soud zvedl výživné na 1.000,- Kč, takže nedává smysl, žádat o úpravu výživného soud (leda že byste jej chtěl zvýšit, což by s ohledem na vyšší náklady vysokoškolského studia, mohlo být vyslyšeno, ale záleží i na poměrech vašeho otce)
jinak samozřejmě na výživné právo máte dokud jste nezaopatřenou osobou (tedy po 18 letech věku, osoba se soustavně připravující na budoucí povolání), prázdniny v tom roli opravdu nehrají..
jinými slovy vám otec dluží 1.000,- Kč za měsíc září..
pokud chcete otci "oplácet" stejnou mincí, tak mu řekněte, že jestli nepošle 1.000,- Kč za září, budete je na něm vymáhat soudně a potom klidně i přes exekutora, a při té příležitosti na soud podáte i návrh na zvýšení výživného, protože 1.000,- Kč pro VŠ nestačí...
(k návrhu na platební rozkaz doložte původní rozsudek o výchově, resp. jeho změnu na výživné 1.000,- Kč, a potvrzení o studiu, a podejte k okresnímu/obvodnímu soudu)
doplněno 21.09.12 14:09:ano tak to jste se opravdu nezmínil o takové malé drobnosti..
a co takle nám ještě odhalit, zda došlo soudem ke zrušení vyživovací povinnosti vašeho otce?
já si nemyslím, že by vaším nástupem do práce byl "zrušen" rozsudek o výživném.. to je skutečnost, která je důvodem pro zrušení, ale sama rozsudek neruší.
(na druhou stranu uznávám, že stejně jako o jiných věcech se i o této mohou přít dva soudci jednoho senátu nejvyššího soudu)
tzn. měl si váš otec navrhnout zrušení u soudu.
pokud jste opět začal studovat pouze rok po ukončení sš, vyživovací povinnost imho trvá.. ovšem toto není empirická disciplína, vždy je to otázka posouzení konkrétních skutkových okolností..
já bych si na vašem místě požádal možná rovnou o zvýšení výživného, hned se i dozívte, jestli náhodou nemá soud pocit, že už vám (např. z důvodu dobrých mravů) nepřísluší výživné žádné (myslím, že to nebude trvat tak dlouho, jak se obává 2masoni)
p.s. odpovídám věcně na dotaz, nepřísluší mi hodnotit morálku tazatele, ostatně osobní poměry tu nikdo z nás nezná, takže je to střelba na slepo
vaši odpovědˇ narozdíl od kolegy hodnotím jako obohacující, jeho odpovědˇ mě v souladu s okolnostmi přinejmenším urazila.
po mém výstupu ze SŠ mi otec přestal platit automaticky, žádné soudní stání se nekonalo a jelikož peníze ně mě jsem dával mamce, tak mě ani nezajímalo, jak se věci mají.
ted mi mamka řekla, at si to zajistím sám a domluvím se s ním já.On kdyby nemusel, tak neplatí, to mi věřte, jelikož nemá co na práci, tak oblítává právníky jenom aby mě nemusel poslat nic, tudíž si myslím, že sám dobře ví, že platit musí, když mi sdělil, že výživné mi pošle až 30.10.
mi od sebe bydlíme celkem 300km a chtěl jsem se s ním domluvit rozumně, aby nemusel cestovat k místnímu soudu a hledat si tu ubytování apod., jenže to asi nebude možné...
ano, tak jsem to myslel, možná jsem to nenapsal zcela srozumitelně:
musíte odlišit vyživovací povinnost (dále vp) jako takovou a konkrétní výživné určené soudem..
polemizoval jsem s přispivatelem figurek, že zaniká sama od sebe povinnost uložená soudem..
již vydaný rozsudek imho má účinky i nadále (samozřejmě pokud jste chodil do práce, tak obecně vp váš otec neměl, a také by se jeho zrušení v té době úspěšně dovolal, teď už nikoli), tzn. že pokud nastupujete na vš, tak platí výživné naposled uložené soudem ve výši 1.000,- Kč..
samotný začátek obnoveného práva na vp je otázkou, minulý rok jsem vedl spor s jednou vš z opačné strany, ale obecně se počítají povinnosti studenta od zápisu do akademického roku, proto se domnívám, že vám nárok na vp vznikl již v měsíci září..
(vodítkem by ještě mohla být existence vaší povinnosti platit platby na pojistné sám, neboť pokud budete studentem, stát ho po vás chtít nebude..)
doplněno 21.09.12 16:57:ještě naposledy...
po všem již napsaném bych uzavřel, že pokud obecně vám otec výživné platit bude, jde o rozdíl oné jedné tisícovky, tak jak myslíte, ale pokud se vám i přesto chce onu tisícikorunu vymoci, pak bych ještě upravil původně napsané:
Pokud vám po splatnosti splátky vp za měsíc září (viz rozsudek o zvýšení výživného - např. "k 15.dni v měsíci, za který nárok vznikl") vp zaplaceno nebude, můžete podat rovnou návrh na exekuci nebo výkon rozhodnutí (vykonatelným titulem bude již přímo onen rozsudek o vp), v tomto případě bych doporučil spíše návrh na výkon rozhodnutí přímo na soud (okresní nebo obvodní v místě bydliště povinného - otce), neboť znáte plátce příjmů (čssz), jste ze zákona osvobozen od soudního poplatku, a soud po vás nebude chtít žádnou zálohu na náklady na rozdíl od exekutora; na druhou stranu musíte počítat s tím, že to bude spíše v řádu měsíců (záleží na soudu, v ústeckém kraji delší, v českých budějovicích bych očekával rychlejší reakci)
navrhněte nejen doplacení 1.000,- Kč, ale z důvodu nedodržování termínu splatnosti trvající výkon na samotnou vp (každý měsíc pak čssz z důchodu vaši vp rovnou srazí a zašle vám ji na účet.
jako přílohu dejte rozsudek a potvrzení o studiu..
nikdo jiný než soud (/exekutor) vám nepomůže..přestože bych považoval do budoucna za rozumné, aby neplacené výživné vyplatil oprávněným stát a sám pak dluh vymáhal na povinných...
Pokud jsem to pochopil správně, živíte se jako právník?
takže pokud to srhnu, ikdyž jsem přerušil studium a měsíc jsem byl na ÚP, pak jsem posleze pracoval jen na dohodu o provedení práce, tudíž přivýdělek, tak bych měl mít dle práva pokud jsem se zapsal 5.9. z řádnému dennímu studiu na VŠ nárok na vp, vpřípadě že vp stanovená předtím soudně nebyla zrušena mým otcem a tudíž nezanikla, pouze se zastavila při mé "pauze" ve studiu?a pakliže to tak je, měl bych mít nárok na výživné od dne zápisu na VŠ?a s těmi dny je to prosím jak?má právo mi otec posílat výživné až poslední den v měsíci?
děkuji za odpovědˇ
Dobrý den. Výživné za září Vám patří, máte na něj nárok. Co se týče vašeho studia a faktu, že se otec zajímá o Vaše výsledky, má na to právo. I když jste již zletilý. Platí výživné, tudíž mu nikdo nemůže zabránit v tom, aby měl přehled a Vašich studijních výsledcích. Jste jeho syn a pokud mezi vámi nefunguje styk, projevuje zájem sám. A ten mu nikdo nemůže upřít. Pokud žádáte výživné, na které máte právo, musíte zkousnout i to, že projevuje zájem. na to má zase právo on a nepotřebuje k tomu Váš souhlas. Pokud podáte k soudu návrh na výživné, dá se upravit i pevné datum, ke kterému Vám výživné bude zasílat. Za září Vám ho soud přizná i zpětně a otec jej bude muset doplatit.
tak abych zareagoval, všem děkuji za odpovědi
ja jsem přerušil svoje studium, vystudoval jsem gymnázium, a pak jsem hned nenastoupil na VŠ, ale do práce, jenže pak jsem si to po roce rozmyslel, když mám ještě čas studovat, tak toho využiju, a tak jsem ted na VŠ, takže i v této situaci, kdy je to "soustavné" studium přerušeno, mám nárok i na měsíc září?snad jsem to napsal srozumitelně...
jinak to výživné mu zvedli už před roky, takže určtiě ne někdy v tomto, či minulém roce.Samozřejmě, že 1000Kč při pobytu na kolejích je almužnička, ale pokud by nedělal naschvály, tak bych se s ní spokojil, jde mi předevšim o princip, aby se taky "staral", když moje vychova a finanční potřeby byly vždy jen na mamce.
já mám pocit, že povahově jste stejný jako váš otec. nemáte si co vyčítat. na jeho místě bych vás nechal studovat za vaše. pokud je v invalidním důchodu, jakou částku výživného byste si představoval jako dostatečnou? pokud jste zdravý a váš otec invalidní důchodce, pak byste se měl stydět.
obávám se, že bez podání žaloby se nedomluvíte a do doby než soud rozhodne už nebudete studovat. samozřejmě, pokud soud váš nárok uzná za oprávněný bude otec povinen zaplatit vše i zpětně. . .
já mám pocit, že soudíte lidi, které vůbec neznáte... můj otec byl gembler, požitkář a jako invalidní důchodce si kupuje originál CD z japonska a notebook za 40tis. Kč pro to, aby na něm mohl psát ve Wordu... dokonce se chtěl obohacovat na mé mamce, která je samoživitelka, proto se raději rozvedla... jak říkám, on mi nenapíše ani na narozeniny a skoro nic jsem od něj nedostal a ani jsem ho o nic nežádal a pokud si myslíte, že 500kč, které na mě platil léta je nějaká rozumná částka, jste hlupák... jenom cesta na gymnázium mě vyšla na 700Kč měsíčně... a jenom pro info, já si na studium přispívám 5tis. korun měsíčně ze svého!
vpodstatě Vaši odpovědˇ bych shrnul tak, že jste si potřeboval někde rýpnout, tak jste se ukojil zde, víte, já když odpovídám zas jiným lidem, tak věcně a s fakty a nezahrnuju do toho osobní názory, které jim jsou nanic... a jak se říká, potrefená husa nejvíc kejhá, tudíž bych se nedivil, že Vy sám, velký moralista jste v réalu... to už si domyslete sám
promiňte, ale mě se zdá, že trochu mění situaci ta vaše práce. Jestli jste po střední škole nastoupil do zaměstnání, pak jste na výživné ztratil nárok a celý předcházející rozsudek o výživném tak jednou provždycky skončil. To je myslím bez diskuze. Skoro bych řekl, že jediná možnost je dát nový návrh a nové soudní řízení s novým rozsudkem.
mohl bzch se zeptat, kde jste resila tento problem?na jake instituci, at se tam mohu obratit taky?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.