Nejste přihlášen/a.
Je mi 51let.5let pobírám částečný inv.důchod.Do dnes jsem byla OSVČ.Od 1.10.budu zaměstnána jen na dohodu o vykonané práci asi 1000,- měsíčně.Myslím,že ZP bude platit za mě stát,ale SP si budu muset platit sama-nemám splněný počet odpracovaných let na důchod.Kolik korun si budu muset nejméně platit,tak abych dostala v 61ti tetech důchod? Nemám odpracováno 5let,abych splnila 30let práce.
Děkuji
Není to dohoda o vykonané práci, nýbrž dohoda o provedení práce (DPP). Na základě DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat v kalendářním roce maximálně 300 hodin (což by při plném pracovním úvazku odpovídalo necelým dvěma měsícům).
___ Vzhledem k výši odměny nebudete z DPP důchodově (pozor, ani nemocensky) pojištěna, takže jedinou možností pro Vás je přihlásit se k dobrovolnému důchodovému pojištění a sama si je platit. Ode dne podání přihlášky si můžete zpětně doplatit jeden rok, celkově si takso sama můžete hradit maximálně 10 let.
V roce 2011 činilo pojistné 1.732 Kč měsíčně, v r. 2012 činí pojistné 1.760 Kč měsíčně.
___ PS: Nezapomeňte u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani, aby Vám zaměstnavatel nestrhával srážkovou daň, tu už by Vám nikdo nikdy nevrátil.
Dohoda o provedení práce za 1.000,- Kč měsíčně není pojištěnou činností z důchodového hlediska. Co se týká ZP, myslím, že poživatel invalidního důchodu jakéhokoli stupně je pojištěncem, za něhož platí stát, ale doporučuji si to ve zdravotní pojišťovně ověřit. Pokud nemáte splněné roky pro nárok na důchod, zajděte si na OSSZ v místě trvalého bydliště. Referentky na důchodovém oddělení Vám všechno vysvětlí. Podle mě se můžete přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění. Platí se (letos) měsíčně 1.760,- Kč. Přihlášku k pojištění a evidenci doby povede OSSZ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.