Nejste přihlášen/a.
Dob.den,
neví někdo,jak mám reagovat nebo co já osobně si musím oběhat jako mamča na rodičovskédovolené,která si přivydělává na poloviční úvazek?Dnes mi zaměstnavatl sdělil,že nemám už nárok na dovolenou,ale mateřská školka je 14 dní zavřená a já si mám vzít prý neplacené volno (jsem tam zaměstnaná jako pedagogický asistent). Mám se jít nahlásit na zdravotní pojišťovnu nebo OSSZ nebo mi to platí stát,když jsem na rodičovské dovolené zároveň s prací? Nebo má povinnost zaměstnavatel platit mi zdravotní i sociální poj.,i když mám neplacené volno? Děkuji za odpovědi.
Pokud jste na rodičovské dovolené, nebudete doplácet nic, hlásit nemusíte také nic. Kdybyste nebyla na RD, pak byste se také nikde hlásit nemusela, částku by strhnul a odvedl zaměstnavatel za Vás. V tom případě by se strhávalo jen zdravotní, sociální nikoliv v poměrné výši podle počtu kalendářních dnů v měsíci, a to z minimální mzdy. Platí zaměstnanec 4,5% a zaměstnavatel 9%, ale je možné, aby na základě dohody platil celé zaměstnanec nebo celé zaměstnavatel. Ale, znovu říkám, ve Vašem případě nestrhnou nic a Vy sama nemusíte vyřizovat také nic. Jen žádost o neplacené volno, písemně zaměstnavateli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.