Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Služební cesta vs pracovní doba

Od: jirkamatousek® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,budud vyslán na služební cestu a mám jen malou otázku od kdy se mi bude počítat pracovní doba?Slyšel jsem že od nástupu do prvního dopravního prostředku ale v práci mluví šéf jinak.Děkuji mockrát za odpovědi popřípadě za odkaz na internetové stránky kde se dovím více.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den, Jirko. Podívejte se prosím na tento odkaz:

mzdovapraxe.cz/...

doplněno 20.09.12 07:47:

Tady je další vysvětlení:

epravo.cz/...

doplněno 20.09.12 07:50:

Ještě, jak se platí tuzemské stravné:

cssz.cz/...

doplněno 20.09.12 08:58:

*slunce*

hodnocení

Mockrát děkuji za odkaz.

hodnocení

3x

Dobrý den. O tomto hovoří zákoník práce §210:

Doba strávená na pracovní cestě nebo na cestě mimo pravidelné pracoviště jinak než plněním pracovních úkolů, která spadá do pracovní doby, se považuje za překážku v práci na straně zaměstnavatele, při které se zaměstnanci mzda nebo plat nekrátí. Jestliže však zaměstnanci v důsledku způsobu odměňování mzda nebo plat ušla, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.

Zjednodušeně se dá říci, že v době trvání pracovní cesty je vše, co zasahuje do pracovní doby zaměstnance, výkonem práce nebo překážkou na straně zaměstnavatele, při které se mzda nekrátí. Dobu, která do stanovené denní pracovní doby nezasahuje, je nutné posoudit zvlášť. Buďto se jedná o výkon práce, v tom případě jde o přesčas nebo se jedná o čas strávený čekáním, odpočinkem, cestováním atd. Tato doba není přesčasem, do odpracované doby se nepočítá a nepřísluší za ni ani mzda, případně plat.

doplněno 20.09.12 08:44:

Není zač.

pppetra
hodnocení

0x

Pokud se nepletu, tak se mi to počítá vždy podle cest. příkazu, do kterého píšu jako prac dobu cestu a pak čas strávený na jiné pobočce, to jsou odpracované hodiny a pak píšete čas na služebce za kterýmáte diety, takže třebe od 15:00 do 24:00 od 00:01 do 14:35

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]