Rum na pečení - Kaufland

Od: Datum: 19.09.12 19:43 odpovědí: 28 změna: 27.09.12 15:03

Prý hlásili ve zprávách na Primě, že někde byl koupen v Kauflandu pančovaný rum. Volala mi to kamarádka, která mi rum koupený v květnu v Kauflandu darovala, protože dost peču (nepiji) a celá vyděšená, aby se nám něco nestalo. Nevíte, jak bych mohla zjistit, zda je rum v pořádku? Nebo jej mám raději vyhodit *uf*. To je situace *ee*.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 19.09.12 19:48
 
avatar

Odlejte trošku do mističky a zapalte. Podle barvy plamene by se to mělo poznat, ALE NENÍ TO STOPROCENTNÍ!

doplněno 19.09.12 20:25:

Uznávám. Co jsem koumal po internetu, tak je to blbost.*hi*

 
Od: snehulak*
Datum: 19.09.12 20:21
 

To je naprostý nesmysl.

 
Datum: 19.09.12 19:50
 
avatar

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze - Dejvicích se zároveň rozhodla, že od 13. září na pár dní nabídne zdarma možnost otestovat alkohol na přítomnost koncentrace metylalkoholu v přinesených lahvích.

doplněno 19.09.12 19:52:

http://www.novinky.cz/krimi/2…tovani-alkoholu-v-terenu.html

Ohodnoceno: 2x
 
Od: au1
Datum: 19.09.12 19:51
 

ježkovy voči, vyhoďte to :D přece kvůli stovce nebudete riskovat že oslepnete, nebo vás to zabije... Pokud jste jen zvědavá, pošlete vzorek na rozbor, na netu určitě najdete místa, kde se rozbory dělají

 
Od: krkovicka*
Datum: 20.09.12 09:07
 
Nutno podotknout že takový rozbor stojí od 1000 až po 2000,- to je víc jak ta stovka.
 
Datum: 20.09.12 09:28
 
avatar

Pokud není zadarmo.

 
Od: barun
Datum: 20.09.12 17:50
 

přesně, vylejte to a je po problému

 
Od: hahanaj*
Datum: 19.09.12 19:51
 

tu trochu co se dá do pečiva ,nikoho neohrozí

 
Datum: 19.09.12 19:55
 
avatar

To by jsi se divil! Dospělého 80kg člověka zabije už 30g methanolu!

 
Datum: 19.09.12 20:19
 
avatar

Jenže si myslím, že alkohol (etyl ani metyl) ten var nepřežije, Na druhou stranu, sichr je zichr, Raději bych si opatřil rumovou tresť.

 
Od: hop®
Datum: 19.09.12 20:27
 
avatar

Ano, studeného.

Ale pokud přidáš třeba rum do buchty, při pečení se alkohol ztratí a zbyde jen chuť. A to mluvím o ethylalkoholu, který má vyšší bod varu. Methylalkohol s bodem varu asi 65°C podobnou tepelnou úpravu jako je pečení nemůže přežít.

Osobně bych se tohoto použití nebál...

 
Datum: 27.09.12 14:33
 
avatar

Ano ale syrového a vypít a ne péci v buchtě!Při pečení by se vypařil a zůstane jen totéž jaky byste do pečiva dal tresť!

 
Datum: 19.09.12 19:53
 

Doma rum do peciva nedavame a nijak mi tam nechybi.

 
Od: zabu
Datum: 19.09.12 20:42
 

Pravdu má HOP. Žádný alkohol, ani metylen ani etylen v té buchtě po pečení nezbyde. Prostě se odpaří. Takže do pečení naprosto bez obav. A docela Vám závidím. My nemáme do pečiva ani kapku.

 
Datum: 19.09.12 20:58
 
avatar
Nevím Kaufland odebírá rum přímo od výrobce, takže bych te zprávě moc nevěřil. Ale pokud máte obavu, tak není nic jednoduššího, než láhev vzít a přijít ji do Kauflandu vrátit. Pokud budete mit štěstí na infačku, tak po vás nebude chtít ani uctenku.
 
Od: e362
Datum: 19.09.12 21:15
 

Hezký večer.

Pokud byl rum koupený v Kauflandu v květnu a byl to Božkov, vůbec bych se toho nebál. Kupoval jsem v květnu 6 lahví v akci za 89,-Kč/0,5l protože mám svátek a vše jsme vypili. Ještě mám někde skovanou účtenku.

 
Od: miroslava*
Datum: 19.09.12 22:44
 

Ano, byl koupený v květnu a je to Božkov, dívala jsem se na netu a porovnávala etikety a jedna z nich má úplně stejnou jako ta na mé lahvi, tak mě to trochu uklidnilo. Pokud ukazovali v televizi, většinou se ty etikety na pančovaných nějak lišily.

Ještě k tomu "pečení" , většinou dávám rum na polevu, do rumových kuliček na Vánoce, do krémů, takže by to neprošlo tepelnou úpravou.

Vůbec bych to neřešila, úplně jsem zapomněla, že jsem nějakou flašku dostala, kdyby ne zoufalý a omluvný telefonát kamarádky. Děkuji všem, kteří se vyjádřili.

Datum: 27.09.12 14:36
 
avatar

Tuzemák Božkov nekupuji,jen na čerpačce čepovaný (teda pokud to ještě po ukončení půjde) viz.obr.(je ,či byl vždy zaručeně pravý bez metylalkoholu,)

 
Od: pppetra
Datum: 20.09.12 08:41
 

Vůbec bych to neriskovala a hodila to do koše a do buchty použít rumové aroma

 
Datum: 20.09.12 08:43
 
avatar

Pokud bude RUM určený jen do pečiva(pečeného),není třeba mít obavy.I kdyby obsahoval metanol,ten se při pečení bezpečně odstraní.

JABRAKA

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 20.09.12 09:05
 
avatar

To si, byˇy laik, taky myslím; problém je v tom, že, jak píše tazatelka, její rum je do polev a tepelnou úpravou neprochází.

Třeba ale vytěká?!

 
Od: fram
Datum: 20.09.12 10:21
 

Do rumových kuliček a podobných dobrůtek se nedá pokud vím ani celý frťan a také pak asi nikdo nezblajzne naráz celou várku. Lepší květnový rum než kupovaný před vánoci, kdy se budou hledat skulinky jak prodat zásoby. A jaké by byly vánoce bez sladkého?

Doporučuji každou kuličku nebo polévaný dortík pro jistotu zapít vínem...;)

Jinak etikety se falšovaly prý i dřív, kolky pravděpodobně také. Běží to pravděpodobně dlouho, jenom směsi MeOH - EtOH nebyly "smrtelné". Podobné aféry prý dokážou komplet zlikvidovat černý trh - vyjde to i u nás, nebo se zase něco "chystáme" zmršit?

 
Od: pacos
Datum: 20.09.12 16:03
 
Pokud vím, tak Ťongové v Kauflandu vykupují zboží v akci, ale Kaufland neprovozují... Nebo že by už některý měl na té své všechno-prodejně nápis typu Kaudland apod.?
 
Od: bena*
Datum: 20.09.12 17:04
 

Rum s metanolem bych se nebál dát do těsta na pečení - bod varu nepřežije a vyčpí. Proto taky po rumovém pečivu (buchty, ruměnky, vánoční cukroví) nejsme opilí. Takže rum (i s metanolem) klidně do buchet dejte. Nic se Vám nestane.

doplněno 20.09.12 17:08:

Metanol má i menší bod varu (něco kolem 65°C), než etanol (78°C), takže by se dalo říct - ten chlast si nechte chvíli vařit při nějakých 70°C a metanol by se měl odpařit. Ale tímto nechci nabádat ke konzumování podezřelých alkoholických nápojů!

 

 

Datum: 20.09.12 17:21
 
avatar

Takto to už psali jiní, ale novum této odpovědi je rada, nechat rum převařit. Sice bych se jí nedržel kvůli pití, ono v domácích podmínkách doáhnout té správné teploty a doby varu není asi tak úplně jednoduché, ale jako přípravu rumu, který budě přidáván do pečiva za studena, bych to bral.

 
Od: miroslava*
Datum: 27.09.12 13:41
 

Už jsem zjistila nezávadnost "mého Rumu". Napsala jsem na horkou e-mailovou linku zkontroluj@pijbezpecne.cz, uvedla jsem kódy jak na kolku, tak na uzávěru a téměř obratem mi přišla odpověď o pravosti rumu.M.

Datum: 27.09.12 14:49
 
avatar

Co to je za blbost? Kupovany RUM v marketech, hypermarketech a velkych obchodech nemuze byt zavadna. A uz vubec vam nezavadnost lahve nikdo nenapise podle kolku a emailu.*ee*

 
Od: miroslava*
Datum: 27.09.12 15:03
 

Taky jsem si to myslela (přečtěte si mou úvodní otázku-úplně nahoře). Dotaz byl poslán do likérky Božkov odkud Rum, který mám doma pochází. Najeďte si na www.bozkov.cz a tam podrubriku Pro média ze dne 21.9. Kód na kolku a na uzávěru odpovídá našemu značení - toto mi bylo potvrzeno.

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.