Nejste přihlášen/a.
Prý hlásili ve zprávách na Primě, že někde byl koupen v Kauflandu pančovaný rum. Volala mi to kamarádka, která mi rum koupený v květnu v Kauflandu darovala, protože dost peču (nepiji) a celá vyděšená, aby se nám něco nestalo. Nevíte, jak bych mohla zjistit, zda je rum v pořádku? Nebo jej mám raději vyhodit . To je situace
.
Jenže si myslím, že alkohol (etyl ani metyl) ten var nepřežije, Na druhou stranu, sichr je zichr, Raději bych si opatřil rumovou tresť.
Ano, studeného.
Ale pokud přidáš třeba rum do buchty, při pečení se alkohol ztratí a zbyde jen chuť. A to mluvím o ethylalkoholu, který má vyšší bod varu. Methylalkohol s bodem varu asi 65°C podobnou tepelnou úpravu jako je pečení nemůže přežít.
Osobně bych se tohoto použití nebál...
Hezký večer.
Pokud byl rum koupený v Kauflandu v květnu a byl to Božkov, vůbec bych se toho nebál. Kupoval jsem v květnu 6 lahví v akci za 89,-Kč/0,5l protože mám svátek a vše jsme vypili. Ještě mám někde skovanou účtenku.
Ano, byl koupený v květnu a je to Božkov, dívala jsem se na netu a porovnávala etikety a jedna z nich má úplně stejnou jako ta na mé lahvi, tak mě to trochu uklidnilo. Pokud ukazovali v televizi, většinou se ty etikety na pančovaných nějak lišily.
Ještě k tomu "pečení" , většinou dávám rum na polevu, do rumových kuliček na Vánoce, do krémů, takže by to neprošlo tepelnou úpravou.
Vůbec bych to neřešila, úplně jsem zapomněla, že jsem nějakou flašku dostala, kdyby ne zoufalý a omluvný telefonát kamarádky. Děkuji všem, kteří se vyjádřili.
Do rumových kuliček a podobných dobrůtek se nedá pokud vím ani celý frťan a také pak asi nikdo nezblajzne naráz celou várku. Lepší květnový rum než kupovaný před vánoci, kdy se budou hledat skulinky jak prodat zásoby. A jaké by byly vánoce bez sladkého?
Doporučuji každou kuličku nebo polévaný dortík pro jistotu zapít vínem...
Jinak etikety se falšovaly prý i dřív, kolky pravděpodobně také. Běží to pravděpodobně dlouho, jenom směsi MeOH - EtOH nebyly "smrtelné". Podobné aféry prý dokážou komplet zlikvidovat černý trh - vyjde to i u nás, nebo se zase něco "chystáme" zmršit?
Rum s metanolem bych se nebál dát do těsta na pečení - bod varu nepřežije a vyčpí. Proto taky po rumovém pečivu (buchty, ruměnky, vánoční cukroví) nejsme opilí. Takže rum (i s metanolem) klidně do buchet dejte. Nic se Vám nestane.
doplněno 20.09.12 17:08:Metanol má i menší bod varu (něco kolem 65°C), než etanol (78°C), takže by se dalo říct - ten chlast si nechte chvíli vařit při nějakých 70°C a metanol by se měl odpařit. Ale tímto nechci nabádat ke konzumování podezřelých alkoholických nápojů!
Co to je za blbost? Kupovany RUM v marketech, hypermarketech a velkych obchodech nemuze byt zavadna. A uz vubec vam nezavadnost lahve nikdo nenapise podle kolku a emailu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.