Nejste přihlášen/a.
Zdravím, vlastním chatku v zahrádkářské kolonii a mám tam velký pozemek. Na pozemku bych si rád postavil dílnu, zpevněná podlaha pořádně a oplechovaná bouda, bude v ní velký klasický hever, možná dva, garáž bude používána pro soukromé účely, ne podnikatelské. Mohla by ze stran sousedů nebo úřádů hrozit nějaká nepříjemnost? Povolení jsem si zjistil, že potřebovat nebudu, protože to nebude přímo garáž, ale jen taková bouda se zpevněnou podlahou abych do ní mohl dát zvedák a atd. Co jsem se tak bavil s kolegy, tak se domnívají, že by mi nemuselo být od sousedů vyhověno z nějakkého důodu.. hluk? Ekologie? ad. Neví někdo s jistotou? Jako lajk si myslim, že by problém být neměl, je to můj pozemek a jestli si tam udělám boudu nebo ne je jen moje věc, ať už v té boudě dělám cokoli když neprovozuji nelegální činnost. Snad mi rozumíte. Děkuji za vaše odpovědi, zkušenosti.
Dobrý den, Jarod.
Domnívám se, že to nebude dělat dobrotu. Zahrádkářská kolonie, to je místo, kam si lidé chodí po práci odpočinout, je tam ticho, jen sem tam, nějaká nástroj na údržbu zahrádky. Každý si pěstuje zeleninu, ovoce v čistém prostředí. V takové kolonii vadí i hlasitě puštěná hudba. Jak píšete, chcete tam mít 2 hevery, i když nechcete podnikat, nikdo s tím nebude souhlasit, stačí nastartované auto, nebo motorka a nepříjemnosti jsou na světě. Každá zahrádkářská kolonie má svá pravidla a zákazy, kdy smíte sekat trávu, kdy se nesmí sekat tráva, jak nesmíte rušit sousedi, co můžete a nesmíte na svém pozemku dělat.
Pozemek totiž, má každý v zahrádkářské kolonii, jen pronajmut, to je kámen úrazu. Jiná věc by byla, když pozemek budete mít koupený, to by jste mohl si dělat, co chcete. Jen můj názor.
doplněno 19.09.12 01:00: " Jarede," jsem ráda, že jste se na to podíval také očima sousedů, zahrádkářů.
Když chcete pro svoji radost si kutit, něco opravovat, jen tak, pro své potěšení a také na nějaký výdělek, je lepší, si koupit nějaký pozemek. Na svém vlastním pozemku si můžete dělat, co chcete, a kdy chcete, nikdo Vás nebude omezovat. Nebo je také možné se dát dohromady s nějakým kamarádem, který má svůj pozemek a nechce se mu nic dělat, neví co s ním. Možná máte kolem sebe starší lidi, mají dům, velkou zahradu a nemají moc peněz, pronajmutí, nebo odprodej zahrady na xxx let, by jim hodně pomohlo a Vám také. Jen moje úvaha.
doplněno 19.09.12 01:01:Omlouvám se, špatně napsáno: "Jarode."
Dobrý den, za názor děkuji, asi máte pravdu. Také tam pěstuji ovoce, zeleninu, chodim odpočívat, ale rád bych ušetřil na pozemku, tak sem si říkal, že bych to udělal tam, protože jiný nemám a stojí to dost peněz, garáž mám v pronájmu, ale rád bych něco s velkym heverem, ale nevim jak to udělat. Koupit nějakou halu, sklad, nevim. Když na to kouknu z mého pohledu, asi by mi to taky vadilo, kvůli věcem co je psáno výše.
Dobrý den. Mám zahrádku v zahrádkářské osadě. Asi polovina zahrádek je v pronájmu a zbytek zahrádkářů má pozemek koupený. Všichni musí dodržovat řád daný zahrádkářskými pravidly. U nás by jste musel mít povolení na stavbu od zahrádkařského výboru. Na stavbu větších rozměrů si myslím by jste potřeboval i stavební povolení. U nás je vjezd autem do osady zakázán. Od branky si dovezené těžší věci v přívěsném vozíku odtlačíme ručně, nebo převážíme na kolečkách. Nelíbilo by se mi, kdyby mi na vedlejším pozemku jezdily auta. Plně vás ve všem chápu, ale myslím si, že by jste si stavbou mohl rozhněvat sousedy zahrádkáře. Každá zahrádkářská osada by měla mít svoje pravidla a ty by jste si měl přečíst a tam se dozvíte o svých právech a povinostech. Z vašeho posledního příspěvku jsem vyčetla vaše správné rozhodnutí.
Mě spíš zaráží, kde ti řekli, že nepotřebuješ stavební povolení nebo ohlášku? Pokud vím, tak cokoli nad 15m2 se muselo hlásit a myslím, že tam byl nutný souhlas sousedů, ale možná jen při nějaké vzdálenosti od hranice pozemku. Tohle si radši ještě prověř. Abys tam dostal dva hevery, tak to už nebude malá dílnička ale docela solidní dvougaráž, nezdá se mi, že by sis to tam mohl postavit jen tak bez ničeho.
Není pravda, že si tam budete dělat co chcete- jsou určitá pravidla a stanovy
Zdržet se jakéhokoli jednání, které by obtěžovalo sousedy a narušovalo soužití v osadě, respektovat sousedská práva ve smyslu ustanovení § 127 a občanského
zákoníku , zejména nesmí obtěžovat nad míru přiměřenou poměrů ostatní uživatele
hlukem , prachem, popílkem, kouřem, plyny , pachy, pevnými a tekutými odpady.
Jistě, nemyslel jsem "Dělat si co chci" doslova. Tak jak to tedy zjistím když to tam postavim a až pak si někdo začne ztěžovat? Kde zjistim tu míru obtěžování. Nebo bude nejspíš lepší se na to vykašlat? Ušetřil bych dost peněz za pozemek, tak mě napadla ta myšlenka.
Za výtah ze zákona mockrát děkuji,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.