Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám dotaz, může mi zaměstnavatel nařídit dovolenou v den kdy končím noční směnu? Nemám nárok po noční mít volno a dovolenou nastoupit až druhý den? Děkuji Jj
Zaměstnavatel by měl nařídit dovolenou 14 dní předem, nedohodne-li se se zaměstnancem na kratší době.
Ale v podstatě, končíte-li noční směnu, dovolenou nařídit může. Na dovolenou vlastně nastupujete v době počátku plánované směny. Do počátku další plánované směny tedy máte 24 hodin.
Noční končím ráno v 7 hodin a ranní směna začíná v 6,30hodin takže se to překrývá, po noční bych měla mít nárok na 8hodin volna a né to čerpat z vlastní dvolené, to je to o co mi jde. Že bych měla nastup dovolené mít až druhý den a né rovnou po ukončení směny.
No ale kdybyste měla rozepsané směny, tak po noční nebudete mít psanou ranní. Buď po ní budete mít volno, a pak vám dovolenou na ten den zaměstnavatel nařídit nemůže (= dovolená je omluvená absence v zaměstnání a vy v zaměstnání ten den být nemáte), nebo na ten den budete mít plánovanou další směnu (noční, odpolední), a pak vám zaměstnavatel dovolenou na ten den nařídit může (protože kdybyste ji neměla, musela byste přijít na tu směnu do práce).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.