Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
měla bych na Vás takovou prosbu o radu. Mám výšku a měla bych se hlásit na pracák. Musím si jinak platit zdravotní pojištění. Ale, taky pečuju o dost nemocného člověka, který má III. bezmocnost, čili u mě nepřipadá v úvahu nějaká pevná pravidelná práce, chtěla bych být doma. Ale musela bych si platit zdravotní pojištění, které by za mě pracák zaplatil. Bojím se tam jít i jen zeptat, abych si tam nějak "nezavařila", chtěla bych být předem trochu víc informovaná.. Četla jsem, že na pracov. úřadě může být člověk zaregistrovaný jen 5 měsíců, aniž by nevzal práci a pak musí 6 měsíců čekat, je to tak i v praxi? A dál, že se může u nich znovu zapsat na pracák. Ale nevím, kolikrát to tak jde, do nekonečna asi ne.
A dál, že pečující o bezmocné mají tuhle práci uznanou jako jistý druh práce, takže po 3 letech vykonávání bych mohla dostat i finančí podporu v nezaměstnanosti, ale také nevím, na jak dlouho to jde.
Jde mi o to, abych si teď hned na začátku pracovního života nevyčerpala možnost zapsat se u nich, když bych to pak v budoucnu někdy potřebovala.
Děkuji.
Nevím, jak jste přišla na to, že můžete být na úřadě práce evidovaná jen 5 měsíců a pak 6 měsíců čekat. Není to tak. Pět měsíů je doba, po kterou se lidem do 50 let poskytuje podpora v nezaměstnanosti, na kterou jako čerstva absolventka (pravděpodobně bez předchozího zaměstnání) stejně nemáte nárok. Celková doba evidence na úřadě práce ale není omezená. Evidence na úřadě práce ale není ani povinná, nýbrž dobrovolná. Pokud pečujete o osobu závislou na péči jiné osoby ve stupni III, paltí za Vás zdravotní pojištění stát. Stačí tuto skutečnsot doložit Vaší zdravotní pojišťovně v místě bydliště. Pokud pečujete o osobu blízkou nebo o osobu, se kterou žijete ve společné domácnosti, a oznámíte tuto skutečnost také okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ), bude se Vám doba péče započítávat jako tzv. náhradní doba pojištění pro nárok na starobní důchod.
Dobrý den.
Pokud pečujete o osobu blízkou, pak byl této osobě pravděpodobně přiznán určitý stupeň příspěvku na péči nebo invalidního důchodu. V takovém případě je zapotřebí informovat o tom, že pečujete o osobu blízkou příslušné úřady (úřad, který příspěvek na péči nebo invalidní důchod vyplácí, okresní správu sociálního zabezpečení a Vaši zdravotní pojišťovnu). Je to důležité z toho důvodu, abyste mohla později dobu pečování doložit úřadu práce.
Pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti musíte splnit podmínku péče o osobu blízkou v délce alespoň 12 měsíců během posledních dvou let před datem evidence na úřadě práce. Doba péče o osobu blízkou se totiž považuje za tzv. náhradní dobu zaměstnání. Pokud tedy budete o osobu blízkou pečovat alespoň rok, nárok na podporu Vám vznikne.
Já bych si ještě dovolil reagovat na Vaši poznámku, že se bojíte jít na úřady i jen zeptat, aby jste si "nezavařila". Lektoruji pro úřady práce kurzy "Základy podnikání" a své studenty učím, že s úřady je třeba komunikovat. Včas se u nich na vše informovat. Předně poslední dobou dochází k mnoha změnám na úřadech a pak, když se přijdete slušně zeptat, v drtivé většině Vám úředník vyjde maximálně vstříct (alespoň já mám takové bohaté životní zkušenosti v jednání na úřadech). Samozřejmě, že na Finančním úřadě Vám nebudou radit jak něco zaúčtovat apod., ale Váš typ dotazu je přesně ten, se kterým bych se v první řadě šel poradit na úřady (pracák, sociální odbor městského úřadu, sociálka, zdravotní pojišťovna). Hned se přesně dovíte jak, co, na co máte nárok, kde se k čemu registrovat, jaké formuláře a jak vyplnit, apod. V dnešní době bych se už rozhodně nebál, že bych si to na úřadě nějak "zavařil". Pokud se bude člověk chovat slušně k úředníkovi, bude se úředník chovat slušně i k nám.
Tak jsem byla na tom pracáku, ale jedno stále nevím. Myslím, že lidi často parazitují na pracáku, že berou dávky a nejdou pracovat, že to tak normálně dělají a při tom splňují všechna pravidla. Jsem v situaci, kdy bych potřebovala peníze. Na pracáku mě úřednice přišlo mi že zastrašuje, abych náhodou taky nebyla z těch, co pak nepůjdou pracovat.
Četla jsem si pokyny, ale potřebovala bych slyšet i názory z praxe.. Když mi najdou práci, tak musím k odmítnutí říct vážný důvod, proč mi to nevyhovuje, ale jaký to může být třeba důvod? To nevím..
Odmítnou se může práce myslím nejvýš třikrát a pak vyloučí z pracáku. A to už bych tam pak nikdy nesměla?
Ohledně vycházení vstříc, tohle není ten typ úřadu, kde by chtěli být nějak shovívaví.. Jak jsem zjistila, komunikace je tam dost nesnadná.
Děkuji za odpovědi.
Pořád se nemohu zbavit pocitu, že se práce bojíte. Pokud Vaše vyjádření "mám výšku" znamená, že máte vysokou školu, začněte hledat práci. Navíc píšete, že peníze potřebujete a jinak, než vyděláváním je asi neseženete. Co budete mít, když budete pečovat o nemohoucího? Na to jste tak dlouho studovala?
Být Vámi, sepsala bych si životopis a pustila se do toho. Úřady práce nemají rády, když někdo práci odmítá. Tak proč to aspoň nezkusit? Získáte tak zkušenosti, vyděláte si a bude to pořád lepší, než pečovat o starého člověka. Mimochodem, dělám to taky, pečuji o téměř 88 letou tchyni, ale je mi 57. A takový člověk shání práci daleko hůř, než mladá dívka.
Pusťte se do toho, vzdělání máte, jenom chuť Vám chybí. Práce ještě nikoho nekousla. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.