Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Endokrinologické vyšetření

Od: radka24 odpovědí: 3 změna:

Ahoj, jsem pacientka s roztroušenou sklerózou. Už několikáté vyšetření mi píše doktorka do zpráv : DOPORUČENO ENDOKRINOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ VZHLEDEM K NÁLEZU NA mr HYPOFÝZY

Chtěla jsem zeptat, v čem přesně toto vyšetření spočívá. Vypadá to že v budoucnu na toto vyšetření budu muset jít, ale nedokážu si vůbec představit, co mi tam budou dělat. Za odpovědi předem děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

drejdl*
hodnocení

2x

Endokrinologické vyšetření se týká všech žlaz s vnitřní sekrecí, těch přístupných /např. štítná žláza/ i těch nepřístupných - např. slinivka břišní, příštítná tělíska, vaječníky atd.

Endokrinologické vyšetření probíhá typicky ve 2 fázích. První - odběr krve - hladiny různých hormonů žlaz či tzv. tropních hormonů z podvěsku mozkového. Potom se provádí klinické vyyšetření, sonografie štítnice a vyšetření tělesných parametrů, ovlivněných různými hormony.

Tohoto vyšetření se vůbec nebojte, je to vlastně speciálně zaměřené interní vyšetření a endokrinologové jsou intelektuální elita mezi lékaři.

maybe87
hodnocení

0x

Určitě půjde o vyšetření pohmatem + měří obvod krku a dále pak probíhá vyšetření sonograficky. Je to chvílemi trochu nepříjemné, protože lékař musí občas malinko přitlačit, ale nebolí to, trošku to lechtá :) Trvá to chvilku, provádí se vleže se zakloněnou hlavou

Podle mě píšete o vyšetření štítné žlázy, hypofýza je ale podvěsek mozkový. Nevím, kterou žlázu s vnitřní sekrecí chce tazatelčin lékař vyšetřit, jestli přímo hypofýzu nebo některou jinou, na kterou má hypofýza vliv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]