Nejste přihlášen/a.
Ahoj a dobrý den.
Už je to nějaký týden. Doma to vře, brácha mě buzeruje a otec mi nadává. Všechno mi zakazují. NIc nemám, jen kamarádku, které se můžu potajmu svěřit ve škole. Bratr, který je o dost mladší jak já mi sprostě nadává a ubližuje mi. Rodiče to přehlíží. Otec mi nadává jak jsem neschopná a blbá.
Nechci se s nima bavit ani o ničem mluvit, protože by to k ničemu nevedlo. Nechápou že už jsem dospělá.!
PORAĎTE MI PROSÍM CO MÁM DĚLAT!
Podle mne se dospělost neprojevuje nářky nad jednáním mladšího sourozence a stížnostmi na rodiče.
Zamysli se nad tím, co všechno ti vadí, jakou by sis představovala změnu, a co pro změnu můžeš udělat ty sama.
Pak si promluv s rodiči i bratrem. Tentokrát však místo nářků a stížností předlož konstruktivní návrh.
doplněno 28.01.13 19:48:Reakce na některé z dalších odpovědí:
Nemyslím si, že by rodiče nezvládali svůj život, že by si z tebe dělali obětního beránka a nevěřím, že by přehlíželi nevhodné chování svého mladšího dítěte (tvého bratra).
___ Rodiče dospělých dětí se jich zpravidla nezastávají ani problémy svých dětí neřeší. Dávají jim (podle mého názoru moudře) prostor, aby si své problémy dospěle vyřešily samy.
No jo, mladší bráška je protežovaný. Chápu, že tě to štve. Nemají tvoji rodiče nějaké problémy? Třebas finanční? Víš, kolikrát, když rodiče nezvládají svůj život - protože mají mají problémy typu nezaměstnanost, málo peněz, problémy ve vztahu nebo něco na ten způsob, tak si najdou obětního beránka, na kterém si pak vylévají svůj stres, zlost a přemíru negativní energie. Možná že vše špatné vůči tobě pramení z tohoto. Určitě nejsi ani neschopná ani blbá.
Píšeš, že ti o dost mladší bratr sprostě nadává a ubližuje ti. To by rodiče neměli dovolit a ne to přehlížet. Nesvědčí to o jejich dobré výchově tvého bratra. Nedivím se, že ti to vadí. Chodíš do školy a nebude tedy pravda, že jseš neschopná a blbá. Divím se tvé matce, že se tě nezastane. Nevím o kolik let je bratr mladší a zda si na něj troufneš. V některých rodinách spory mezi sourozenci odnese ten starší, z toho důvodu, že "může mít víc rozumu". Co kdyby jsi to zkusila s bráchou po dobrém a skamarádila jsi se s ním. Víš co má rád, co se mu líbí atd. zkrátka jít na něj mazaně. .
Ahoj. Bubuli, jak jsi přišla na to, že jsi dospělá, když je Ti 15 let? Do dospělosti máš tudíž ještě daleko. Ztěžuješ si na rodiče, přitom píšeš, že s nimi nechceš komunikovat, protože by to k ničemu stejně nevedlo...Jen to zkus, popovídej si s rodiči o tom, co Tě štve a trápí. Vem to z druhé strany _ co by sis bez rodičů a sourozence počala, kdybys je neměla? V každé rodině je něco, ale určitě to není taková tragedie, že? Ptáš se, co máš dělat? Buď ráda, že je máš a že Tě mají rádi. Kdyby neměli, nic by Ti nezakazovali, nebáli se o Tebe a nestarali se o Tebe...Chápu, že vidíš chyby na druhých, cítíš se ublížená a ukřivděná, ale sama určitě též nejsi bez chyb. Snaž se s rodiči komunikovat a dobře vycházet. Šprajcem nedosáhneš ničeho. Už jsi velká holka, tak se podle toho chovej. Aby Ti mohli rodiče věřit, mohli se na Tebe spolehnout a měli z Tebe radost. Všechno ostatní se srovná, uvidíš.
v takove situaci sem taky byla a sem.bracha je o dva roky mladsi a fotr taky buzeruje a ne jen to.takze vim,jak se citis.bracha me obcas zmlatil.sel na me i z nozem.porad mi nadaval a to dost sproste a urazel me.bylo to strasny.a fotr je to samy.ani s jednim se nedalo domluvit.ja s fotrem mluvila a bylo to k nicemu.ma svoji hlavu a on ma vzdy pravdu.nikdy nemuze byt,aby on se spletl.akorat ja sem takova,ze si od nej nic nenecham libit,pac nechci skoncit jak moje mama.ja se s nim hadam a radsi pak prestane,pac nevi,co mi ma na to rict.pokud mas o dost mladsiho brachu,tak mu flakni a to poradne a neboj se.a vzdycky,kdyz neco provedl bracha,tak sem to odsrala ja.nebo on nikdy nemusel uklizet a ja jo.ani blbou postel si nemusel uklizet.ale jakmile ja ji nemela uklizenou,tak bylo zle.a neboj se promluvit aspon s mamou a rict ji,ze se k tobe tvuj bracha chova hrozne a nadava ti.a ze z neho akorat vyroste kriminalnik,kdyz ji to nevadi,jak se chova...a uplne chapu tvoji situaci.ne jak nejaky chytrolini tady
Rodiče jsou od toho aby sourozenecké hádky a šarvátky usměrňovali a dbali na jejich kultivovanost. Není možné přehlížet sprosté nadávky, bití jednoho sourozence druhým. Jak se takový kluk bude chovat k ženám až vyroste a potažmo potom k té své vlastní? Není se co divit, když je z domova nevychovaný, že stejně jako kdysi ke své sestře, kdy mu to bylo tiše vlastními rodiči schvalováno. Kdyby to jimi schvalováno nebylo, tak by zasáhli. Všechno má své meze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.