Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soukromá ordinace

Od: klepi® odpovědí: 20 změna:

Dobré odpoledne chtěl bych se zeptat jestli nevíte v čem je dobrý mít soukromou ordinaci napadlo mně to jen tak protože pořád vidím že hodně doktorů má soukromou ordinaci hlavně teda zubaři ale i třeba pediatrie,gynekologie, atd. atd.

nevíte v čem se má lépe než doktor v nemocnici možná je to nesmyslná otázka ale chtěl jsem to zkusit

předem všem děkuju za odpověď

Klepal Václav

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

3x

..."v čem se má lépe než doktor v nemocnici"...

Rozdíl mezi doktorem zaměstnaným v nemocnici a ´soukromým´ je podobný, jako mezi zaměstnancem a podnikatelem v libovolném jiném oboru..

V nemocnici má zázemí (technické i ´lidské´) a další servis (např. přísun pacientů nemusí až tak moc řešit osobně), relativně jistý plat, ale současně je existenčně závislý na celkové prosperitě zařízení a rozhodnutí nadřízených (zřizovatele - majitele).

Jako soukromník si musí vše zařídit (nebo zaplatit) sám, na druhou stranu má výrazně větší volnost rozhodování - a pokud je dobrý, i vyšší příjmy (pokud dobrý není, zase rychleji zkrachuje).

Mimochodem - spousta lékařů je zaměstnána v nějakém zdravotnickém zařízení a ještě má soukromou praxi.

pohanka*
hodnocení

1x

Když mám soukromou praxi, tak jsem svým pánem, mohu si nastavit pracovní dobu - ordinační hodiny - podle toho, jak potřebuji.

hodnocení

1x

Pracovat pro sebe je lepší, než pracovat pro někoho (ale zase náročnější - nikdo se o tebe nepostará, všechno je jen na tobě).

hodnocení

a je pravda ze cim vic pacientu budu mit tim vic peez dostanu?

pacient*
Například praktický lékař dostává za každého zaregistrovaného pacienta měsíčně přes 90 Kč. Má-li 2 000 pacientů, má za ně přes 180 000 Kč měsíčně. K tomu má příjem za jednotlivé výkony (např. komplexní vyšetření – 466,56 Kč), příjem za vydání různých potvrzení (např. potvrzení na řidičský průkaz – i 600 Kč) a regulační poplatky.
Nechte si zaslat přehled vykázané péče a bude hned v obraze.
praktik

... jestli máte na mysli kapitační platbu, tak je to momentálně 47Kč za registrovaného pacienta měsíčně

buss

a ne každý doktor..., podle oboru

mowla*

Je to pravda - za určitých okolností. Obecně platí, že čím více uděláš práce, tím více peněz dostaneš.

No - a čísla, která uvádí ´Pacient´ jsou jednak značně nepřesná a jednak ˇPacient´ neuvádí, že se jedná o příjem, z něhož praktický lékař platí třeba ordinaci (provoz i zařízení), sestru apod. - nevím, proč tak kecá...

doplněno 12.02.13 15:20:

´Základ´ kapitační platby nikdy nebyl 90,- Kč (o koeficientech na ´nastandardní´ pacienty nepíšu)...

pacient*
V čem bych měl kecat?
.
Výše kapitační platby se vypočte podle počtu přepočtených pojištěnců příslušné zdravotní pojišťovny, násobeného základní kapitační sazbou stanovenou na jednoho registrovaného pojištěnce příslušné zdravotní pojišťovny na kalendářní měsíc.
.
Praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které má v kartotéce. Ty dostává bez ohledu na to, kolik pacientů skutečně ošetří.
.
Jestliže došlo ke snížení základní kapitační sazby na 47 Kč, jak výše píše praktik, tak to je síla. To budou na polovině loňských příjmů.
praktik

ke snížení nedošlo, je to už několik let v rozmezí 47-50K

pacient*
A jak mám rozumět tomu, že na přehledu úhrad zdravotní péče je uvedeno v části kapitační platby:
.
1/2012 . . . MUDr. Lubor Kinšt . . . 34293003 . . . Pracoviště praktického lékaře pro dospělé . . . 85,00
. . . . . . . . . .MUDr. Kinšt Lubor 34293000
1/2012 . . . MUDr. Lubor Kinšt 34293003 Pracoviště praktického lékaře pro dospělé 8,50
. . . . . . . . . MUDr. Kinšt Lubor 34293000
2/2012 . . . MUDr. Lubor Kinšt 34293003 Pracovište praktického lékare pro dospelé 8,50
. . . . . . . . . MUDr. Kinšt Lubor 34293000
2/2012 . . . MUDr. Lubor Kinšt 34293003 Pracovište praktického lékare pro dospelé 85,00
.
A tak je to každý další měsíc.
pacient*
V přehledu úhrad zdravotní péče za loňský rok mám uvedeno 85,00 + 8,50. Scan mi sem bohužel nejde vložit.
praktik

ach jo ... tady letos medop.cz/... tady loni medop.cz/... Takže 50Kč

Jsou tam i odkazy na vyhlášky MZ ale tam se to blbě hledá.

pacient*
Ale to mi nevysvětluje, proč dostal praktický lékař za mě kapitační platbu 85,00 + 8,50 měsíčně. Že by mě klamala zdravotní pojišťovna?
praktik

Možná nějaká mimořádné navýšení za rizikového pacienta nebo potížistu? Nejste nějak vážně nemocný, velmi starý člověk, nebo naopak dítě? :) U takových případů se, myslím, základní sazba násobí najakými koeficienty ale za většinu pacientů je opravdu těch 50K

pacient*
Dle přehledu úhrad zdravotní péče hradila VZP kapitační platbu:
rok 2007 . . . 54,00 Kč měsíčně
rok 2008 . . . 63,00 Kč měsíčně
rok 2009 . . . 75,00 Kč měsíčně + 6,00 od července = 81,00 Kč
rok 2010 . . . 75,00 Kč měsíčně + 6,00, od dubna místo 6,00 Kč 12,00 Kč = 87,00 Kč
rok 2011. . . 75,00 Kč měsíčně +12,00, do září
rok 2011. . . 85,00 Kč měsíčně +6,80, v říjnu
rok 2011. . . 85,00 Kč měsíčně +10,20, v listopadu
rok 2011. . . 85,00 Kč měsíčně +13,60, v prosinci
rok 2012. . . 85,00 Kč měsíčně +8,50
rok 2012. . . 85,00 Kč měsíčně +6,80 od dubna
.
Přitom jsem často celý rok lékaře nepotřeboval, tak mě lékař vůbec neviděl. A to se nezmiňují, že se v přehledu objevil i nějaký výkon, který mně lékař v žádném případě neprovedl, a ani jsem v uvedenou dobu u lékaře nebyl. Tak proč by za mě platila VZP více než za ostatní pacienty.
Ty přehledy úhrad zdravotní péče jsou doopravdy velmi zajímavé. Každý si je může nechat zaslat nebo stáhnout ve formě .pdf.
Takže soukromí lékaři určitě nemají malé příjmy. Samozřejmě, že lékaři jako zaměstnanci jsou na tom s příjmem podstatně hůře.

Soukromí lékaři však mají i nemalé náklady - zaměstnanci platí jen daně a pojištění.

praktik

Snad každý soudný člověk chápe, že to celé nejde doktorovi do kapsy.

praktik

nevím přesně, proč je u vás kapitace zvýšená. Dotaz by asi zodpověděl pan doktor, určitě přidá i vysvětlení k vyšetření na dálku (ty výkony provedené ve vaší nepřítomnosti *smich*)

Mám dojem, že některé pojišťovny můžou smluvním lékařům poskytnout bonus k základní kapitaci. Třeba jako odměnu za šetření na extra placených výkonech za uplynulý rok, nebo za ztížené podmínky, nebo možná za provozování ordinace v nějaké pro doktory málo lukrativní oblasti. Možná se zohledňuje i kvalifikace. Běžně se připlácí na děti a velmi staré lidi ale to asi nebude váš případ.

pacient*
Takže jsem pochopil, jak je to s tou platbou za registrovaného pacienta. Základní kapitační sazba se násobí indexem, který zohledňuje náročnost péče v jednotlivých věkových skupinách (po pěti letech). Index vyjadřuje poměr nákladů na pojištěnce v dané věkové skupině vůči nákladům na pojištěnce ve věkové skupině 15 až 19 let. Nejvyšší index je u dětí ve věku 0-4 roky a u pacientů ve věku nad 85 let.
.
Například praktický lékař pro děti a dorost má za dítě ve věku do 5 let kapitační platbu 50 Kč x 3,91 – tedy cca 200 Kč měsíčně.
.
Zde jsem nalezl příklady indexu:.
0 – 4 roky . . . 3,91 . . . . tedy . . . 50 x 3,91 = 195,5 Kč/měsíc
15 – 19 let . . . 1,00 . . . . tedy . . . 50 x 1 = 50 Kč/měsíc
55 – 59 let . . . 1,45 . . . . tedy . . . 50 x 1,45 = 72,50 Kč/měsíc
85 a více . . . . 3,40 . . . . tedy . . . 50 x 3,4 = 170,0 Kč/měsíc
.
Z výše uvedeného tudíž vyplývá, že kapitační platba je větší, než ta základní sazba a měsíční příjem těch 200 000 Kč nebude žádná výjimka.
.
A to, že si někteří lékaři vykazují úkony, které neprovedli, je všeobecně známé. Kdybych takovouto platbu nahlásil VZP, tak si mohu hledat lékaře na opačném konci republiky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]