Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Životní úroveň Londýn vs Praha

Od: gastarbeiter odpovědí: 7 změna:

Zdravím, můj dotaz se bude týkat porovnání životní úrovně Prahy a Londýna.

Letos maturuji a stojí předemnou důležitá volba, která podstatně ovlivní můj budoucí život. Jsem z malého neperspektivního města, opouštím rodiče a rozhoduji se jestli strávit život v Londýně nebo v Praze.

Hledal jsem na netu spoustu hodin všemožné informace, ale každý říká absolutně něco jiného. Napíšu proto, jak si to představuji já a Vás znalejší žádám abyste mne vnesli do skutečné reality.

Možnost č.1 -> Vystudovat titul HND v Praze v angličtině (konkrétně oapraha.cz/... následně se přestěhovat do Londýna, začít pracovat a distančně dodělat titul BA (konkrétně mbaonline.cz/... Po těchto 3 letech studia a 1 roce všemožné práce v Londýně si představuji zaprvé, že v Londýně práci v oboru seženu a zadruhé, že nástupní plat bude kolem 25 000 Ł / rok (kolem 60 000kč měsíčně čistého). Po 2 letech práce bych si chtěl ještě dálkově dodělat titul MBA a po dokončení MBA a celkem 5 let praxe bych si představoval plat kolem 60 000 Ł / rok (kolem 150 000 kč měsíčně čistého).

Možnost č.2 -> Dálkově studovat VŠE fakulta managementu v Praze po dobu 5 let (na ing) a během této doby pracovat. Nástupní plat teď po střední už bych měl v Praze zajištěn a to 25 000 kč / měsíčně čistého. Nástupní plat po dokončení Bc a 3 let praxe bych si představoval 35 000 kč / měsíčně čistého a po dostudování Ing a dalších 2 let praxe kolem 50 až 70 000 kč / měsíčně čistého.

Jsem přesvědčen, že jsem schopný vystudovat jak MBA tak Ing se studiem nemám problém a jsem velmi cílevědomý.

Jsou mé příklady reálné? Pokud ne, tak v čem nejsou? Kde na tom podle Vás budu podle kupní síly líp za 10 let, v Praze nebo Londýně? Má Praha třeba možnost se během 10 let natolik vyšvihnout, že by dohnala západní hlavní města? Jak byste se v mém případě zachovali vy?

To, že opustím rodinu a přátele mi nedělá žádný problém, jsem poměrně komunikativní a přátele si dokážu najít během krátké doby, takže sociální život by byl ok kdekoli.

Mohu vůbec jako cizinec zastávat v Londýně kvalifikované a více hodnocené práce než je továrna za minimální mzdu? Nebo si Čechy k sobě moc nepouští a dávají přednost rodilým Angličanům?

Předem moc děkuji za veškeré odpovědi!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V Londýně jsem nežila, takže nevím, jak to tam chodí.

Ale: znám několik absolventů VŠ, nebyli vůbec hloupí ani neschopní, jen prostě nemohli najít práci. Strejčka v politice taky neměli. Proto začali dělat v podniku Japonců, na výrobní lince, jako ti nejspodnější, aby získali aspoň 12 - 13 tisíc /čistého/. Ty Vaše předpoklady se mi zdají silně nadnesené. Kdo Vám je dá?

A kde máte psáno, že na Vás v Londýně čekají? To jen u nás chodí Češi na úřad práce, a nemohou se chytit, ale přitom jsou tu zaměstnáni Mongolové, Kazaši, Rumuni, Moldavci a jiné národnosti. Kdybych měla tu moc, dala bych práci nejdřív Čechům a pokud by volná místa zbyla, pak teprve ostatním. Proč ne? Ale připadá mi špatné, když Češi práci nemají a současně tu pracuje kde kdo.

Přeji Vám hodně štěstí. Uvidíte, třeba se Vám podaří. A i kdyby ne, tak každá zkušenost, i ta špatná, stojí za hromadu peněz. To poznáte sám. Jaga.

au1
hodnocení

0x

koukám ambiciózní člověk :) no fandím ti :D
btw v Praze ani Londonově bych žít nechtěl, v obou městech jsem nějakej čas strávil, a... ne, díky :) důvody proti Praze tu rozebírat nebudu, abych se vyhnul veřejnému lynčování od hrdých obyvatelů tohoto města, nicméně když pomluvím Londýn, snad se mi nic nastane :D Špinavý město plný přistěhovalců, podzim 9 měsíců v roce, v hospodách nejsou pinklice a zavírá se o půlnoci :D Ne, každej na to není stavěnej, jestli ti jde jenom o peníze, klidně tam vyraž :) Čechy berou, i na kvalifikovanou práci, pokud je poptávka.

k2
hodnocení

0x

Nástupní plat po dokončení Bc a 3 let praxe bych si představoval 35 000 kč / měsíčně čistého a po dostudování Ing a dalších 2 let praxe kolem 50 až 70 000 kč / měsíčně čistého.

Bud jste naivni, nebo pochazite ze stedreho kraje. Nicmene Vam preji z celeho srdce, aby stejne predstavy o financnim ohodnoceni mel i Vas budouci zamestnavatel...

gastarbeiter
hodnocení

Děkuji za odpověď, jaké jsou podle Vás reálné částky za uvedenou praxi a vzdělání?

k2

O platech s "manazerskym ing." predstavu nemam, ale "strojni ing." si bude s nastupnimi 25(cisteho) celkem piskat radosti...

Jinak si ale myslim, ze u vsech ostatnich VS absolventu budou ty nastupni platy v podobny vysi jako ve strojarine.

popo*
hodnocení

0x

Tak kamaráde, takový plat si radši nepředstavuj, páč neveřím, že by Ti ho někdo dal...

mowla*
hodnocení

0x

Nechci tě nikterak ´srážet ve snění´ - ale, ptáš-li se, zda jsou s nějakým vzděláním a praxí nějaké částky platu reálné, ptáš se špatně. Ptej se, zda jsi svému (potenciálnímu) zaměstnavateli schopen vydělat (byl-li bys, jakožto zaměstnanec, takovým přínosem) několikanásobek dané částky, aby měl důvod ti takový peníz platit jako mzdu... Jen pro tvé krásné oči (a lejstro v kapse) tě pravděpodobně nikdo platit nebude...

Osobně znám několik lidí s titulem MBA - a měl-li bych je po pracovní stránce zhodnotit, vychází mi "plná huba řečí, ale myšlenka nikde žádná"... Netvrdím, že takoví jsou všichni - jsou takoví jen všichni, které znám osobně, jejich pracovní zařazení bych popsal jako střední management (dost vysoko na to,aby si připadali jako šéfové - ale vždy zcela mimo ´rozhodovací´ struktury)... Resp. znám i TOP managery s MBA - ale v jejich případě je MBA spíše prestižním titulem, skutečné vzdělání čerpali jinde.

Zda London či Praha? - těžko říct, třeba velmi lukrativním místem (pro managery) je dnes Moskva... Pravdou ovšem je, že v Londýně (a GB obecně) asi těžko narazíš na kulturní nesnášenlivost - britům je dost jedno, jestli jsi z USA, Česka nebo Ghany, důležité je, co umíš - ale co opravdu umíš, ne co umíš okecat...

Celkově mám z tvého příspěvku dojem, že si na něco ´hraješ´ - jen nevím na co (část je psána rozumně a část velmi naivně).

Každopádně - ať se ti daří...

;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]