Nejste přihlášen/a.
Zdravím, můj dotaz se bude týkat porovnání životní úrovně Prahy a Londýna.
Letos maturuji a stojí předemnou důležitá volba, která podstatně ovlivní můj budoucí život. Jsem z malého neperspektivního města, opouštím rodiče a rozhoduji se jestli strávit život v Londýně nebo v Praze.
Hledal jsem na netu spoustu hodin všemožné informace, ale každý říká absolutně něco jiného. Napíšu proto, jak si to představuji já a Vás znalejší žádám abyste mne vnesli do skutečné reality.
Možnost č.1 -> Vystudovat titul HND v Praze v angličtině (konkrétně oapraha.cz/... následně se přestěhovat do Londýna, začít pracovat a distančně dodělat titul BA (konkrétně mbaonline.cz/... Po těchto 3 letech studia a 1 roce všemožné práce v Londýně si představuji zaprvé, že v Londýně práci v oboru seženu a zadruhé, že nástupní plat bude kolem 25 000 Ł / rok (kolem 60 000kč měsíčně čistého). Po 2 letech práce bych si chtěl ještě dálkově dodělat titul MBA a po dokončení MBA a celkem 5 let praxe bych si představoval plat kolem 60 000 Ł / rok (kolem 150 000 kč měsíčně čistého).
Možnost č.2 -> Dálkově studovat VŠE fakulta managementu v Praze po dobu 5 let (na ing) a během této doby pracovat. Nástupní plat teď po střední už bych měl v Praze zajištěn a to 25 000 kč / měsíčně čistého. Nástupní plat po dokončení Bc a 3 let praxe bych si představoval 35 000 kč / měsíčně čistého a po dostudování Ing a dalších 2 let praxe kolem 50 až 70 000 kč / měsíčně čistého.
Jsem přesvědčen, že jsem schopný vystudovat jak MBA tak Ing se studiem nemám problém a jsem velmi cílevědomý.
Jsou mé příklady reálné? Pokud ne, tak v čem nejsou? Kde na tom podle Vás budu podle kupní síly líp za 10 let, v Praze nebo Londýně? Má Praha třeba možnost se během 10 let natolik vyšvihnout, že by dohnala západní hlavní města? Jak byste se v mém případě zachovali vy?
To, že opustím rodinu a přátele mi nedělá žádný problém, jsem poměrně komunikativní a přátele si dokážu najít během krátké doby, takže sociální život by byl ok kdekoli.
Mohu vůbec jako cizinec zastávat v Londýně kvalifikované a více hodnocené práce než je továrna za minimální mzdu? Nebo si Čechy k sobě moc nepouští a dávají přednost rodilým Angličanům?
Předem moc děkuji za veškeré odpovědi!
V Londýně jsem nežila, takže nevím, jak to tam chodí.
Ale: znám několik absolventů VŠ, nebyli vůbec hloupí ani neschopní, jen prostě nemohli najít práci. Strejčka v politice taky neměli. Proto začali dělat v podniku Japonců, na výrobní lince, jako ti nejspodnější, aby získali aspoň 12 - 13 tisíc /čistého/. Ty Vaše předpoklady se mi zdají silně nadnesené. Kdo Vám je dá?
A kde máte psáno, že na Vás v Londýně čekají? To jen u nás chodí Češi na úřad práce, a nemohou se chytit, ale přitom jsou tu zaměstnáni Mongolové, Kazaši, Rumuni, Moldavci a jiné národnosti. Kdybych měla tu moc, dala bych práci nejdřív Čechům a pokud by volná místa zbyla, pak teprve ostatním. Proč ne? Ale připadá mi špatné, když Češi práci nemají a současně tu pracuje kde kdo.
Přeji Vám hodně štěstí. Uvidíte, třeba se Vám podaří. A i kdyby ne, tak každá zkušenost, i ta špatná, stojí za hromadu peněz. To poznáte sám. Jaga.
koukám ambiciózní člověk no fandím ti :D
btw v Praze ani Londonově bych žít nechtěl, v obou městech jsem nějakej čas strávil, a... ne, díky důvody proti Praze tu rozebírat nebudu, abych se vyhnul veřejnému lynčování od hrdých obyvatelů tohoto města, nicméně když pomluvím Londýn, snad se mi nic nastane :D Špinavý město plný přistěhovalců, podzim 9 měsíců v roce, v hospodách nejsou pinklice a zavírá se o půlnoci :D Ne, každej na to není stavěnej, jestli ti jde jenom o peníze, klidně tam vyraž
Čechy berou, i na kvalifikovanou práci, pokud je poptávka.
Nástupní plat po dokončení Bc a 3 let praxe bych si představoval 35 000 kč / měsíčně čistého a po dostudování Ing a dalších 2 let praxe kolem 50 až 70 000 kč / měsíčně čistého.
Bud jste naivni, nebo pochazite ze stedreho kraje. Nicmene Vam preji z celeho srdce, aby stejne predstavy o financnim ohodnoceni mel i Vas budouci zamestnavatel...
Nechci tě nikterak ´srážet ve snění´ - ale, ptáš-li se, zda jsou s nějakým vzděláním a praxí nějaké částky platu reálné, ptáš se špatně. Ptej se, zda jsi svému (potenciálnímu) zaměstnavateli schopen vydělat (byl-li bys, jakožto zaměstnanec, takovým přínosem) několikanásobek dané částky, aby měl důvod ti takový peníz platit jako mzdu... Jen pro tvé krásné oči (a lejstro v kapse) tě pravděpodobně nikdo platit nebude...
Osobně znám několik lidí s titulem MBA - a měl-li bych je po pracovní stránce zhodnotit, vychází mi "plná huba řečí, ale myšlenka nikde žádná"... Netvrdím, že takoví jsou všichni - jsou takoví jen všichni, které znám osobně, jejich pracovní zařazení bych popsal jako střední management (dost vysoko na to,aby si připadali jako šéfové - ale vždy zcela mimo ´rozhodovací´ struktury)... Resp. znám i TOP managery s MBA - ale v jejich případě je MBA spíše prestižním titulem, skutečné vzdělání čerpali jinde.
Zda London či Praha? - těžko říct, třeba velmi lukrativním místem (pro managery) je dnes Moskva... Pravdou ovšem je, že v Londýně (a GB obecně) asi těžko narazíš na kulturní nesnášenlivost - britům je dost jedno, jestli jsi z USA, Česka nebo Ghany, důležité je, co umíš - ale co opravdu umíš, ne co umíš okecat...
Celkově mám z tvého příspěvku dojem, že si na něco ´hraješ´ - jen nevím na co (část je psána rozumně a část velmi naivně).
Každopádně - ať se ti daří...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.