Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení poměru dohodou bez odstupného, dávky

Od: eliss* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, potřebovala bych radu. Koncem tohoto měsíce končím v práci, zaměstnavatel pro mě nemá místo. Zajímalo by mě, zda není protiprávní, že jsme v podstatě dohodnuti na tom, že odejdu bez odstupného a zda pak nebudu mít problém s nárokem na podporu v nezaměstnanosti, protože práci jsem si zatím bohužel nenašla.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den,

moc nechápu, proč odcházíte bez odstupného, máte-li na něj nárok. Nebo máte smlouvu na dobu určitou?

Pokud zaměstnavatel pro Vás nemá práci a máte smlouvu na dobu určitou, zkušební lhůta uplynula, nechte si odstupné vyplatit,

dohodu bez ostupného nepodepisujte. Doba je zlá, těžko se hledá práce.

doplněno 12.09.12 09:05:

Pak to chápu. Zaměstnavatel se zachoval slušně k Vám, Vy mu to oplatíte. Říkáte, že stejně na odstupné nemá prostředky. Je to tedy Vaše volba. Podotýkám, že takové slušné chování se hned tak nevidí.

doplněno 12.09.12 09:32:

Nárok na podporu vzniká, pokud jste v posledních dvou letech před zahájením evidence na ÚP získala alespoň 6 měsíců důchodového pojištění. Zaměstnavatel Vám vystaví Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) a Potvrzení posledního zaměstnavatele (formulář pro posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti). Na tomto formuláři bude vyznačeno, že jste skončila pracovní poměr dohodou bez odstupného. Na podporu tedy budete mít nárok hned po evidenci (v případě splnění 1.podmínky). Nezapomeňte si zajít na svou zdravotní pojišťovnu a nahlásit ukončení PP a evidenci na ÚP.

eliss*
hodnocení

Ono jde o to, že zaměstnavatel mi umožnil vystudovat VŠ z úplně jiného oboru, měla jsem úlevy, volno kdy jsem potřebovala a celkově mi velmi vycházel vstříc, takže se mu cítím dlužná. Ono jde o velmi malou firmu, která krachuje a vyplacení odstupného je pro ně celkově zátěž. Tak nějak počítám s tím, že si za ty úlevy řekne, že odstupné nebude. Nadšená z toho nejsem, ale přijde mi to fér.

doplněno 12.09.12 09:14:

zajímalo by mě tedy, jestli když to bude dohoda bez odstupného, jestli to budou akceptovat na ÚP, nebo mi prostě řeknou, že jsem měla žádat odstupné a tři měsíce mi třeba nic nedají? Podporu budu mít sice minimální, ale i tak to trošku pomůže, než si najdu práci, tak mě zajímá, jak na tom budu.

eliss*
hodnocení

Děkuji, to mi moc pomohlo! Zaměstnaná jsem byla 4 roky, takže nárok mám.

ladaadal*
hodnocení

0x

No, já bych to označil za něco jiného než za slušnost. Proto si na nás všechny zaměstnavatelé dovolují, protože si vlastně sami necháváme sr... na hlavu. Že tě nechal vystudovat? Platil ti studium i dobu, kterou jsi tam trávila? Tedy každou hodinu, kterou jsi strávila v učebně? Pokud ano, dělal to účelně s tím, že pak tvých schopností využije a chtěl-li by, mohl si to pojistit nějakou smlouvou v případě výpovědi z tvé strany. Pokud ti toto neplatil a podotýkám, že v případě studia v jiném městě by to mělo být i s dietama, pak má smůlu, ale vlastně štěstí, že mu na dohodu přistoupíš. Já bych to neudělal. Po dobu tvého poměru z tebe zaměstnavatel měl peníze, které jsi mu vydělala, a kdyby řádně hospodařil, mohla jsi mu vydělávat dál, tak proč se takhle snižovat a nenechat si dát výpověď s odstupným? Jinak na pracáku to asi vliv mít nebude, tam je problém, když dá zaměstnanec výpověď sám, opačně nebo dohoda se nijak nezohlední.

gue

Promiň, ale vážně nedokážeš přijmout skutečnost, že někteří lidé nemají vztah zamestnanec - zaměstnavatel = vykořisťovany - vykořisťovatel, ale mají se svým zaměstnavatelem přátelský vztah, založený na vzájemném respektu? Když pak dojte k tomu, že zaměstnavatel krachuje, tak by si prostě připadali jako hyeny chtít po něm odstupné, na které nemá.

Zamysli se nad tím, jak je těžké najít práci, a zkus ocenit to, že někdo práci nabízí, dokud může. To, že někdo umožní zaměstnanci studovat při práci je jistě benefit. Ty jsi nic nevystudoval, takže nemáš představu o tom, že kolikrát je potřeba jít např. na zkoušku v pracovní době, nebo je potřeba si vzít studijní volno na několik dní. Takže skutečně je to od zaměstnavatele benefit a nabídl ho člověku, který jak se ukázalo, je velice slušný a umí pochopit, že na odstupné peníze nejsou a akceptuje to.

Jsi úplně mimo. Proč by měl zaměstnavatel platit školné, mzdu za dobu v učebně a diety? Dost na tom, že umožnil studium. Tohle není případ, kdy jede zedník na školení o sádrokartonech. Tohle je evidentně o tom, že si někdo studuje nějakou VŠ při práci a protože to trochu narušuje i běznou pracovní dobu, tak udělali dohodu. V lepších firmách se tohle podporuje, protože chovat se k zaměstnanci jako k nevolníkovi a k zaměstnavateli jako k otrokáři není perspektivní cesta.

Pokud by Tebe zaměstnal třeba tvuj strýc a toleroval ti u práce hraní fotbalu a i to, že občas je zápas i v pracovní den, a pak když by jeho stolárna krachovala, tak bys mu klekl na krk a chtěl odstupné? Kdo jsi? Marxista?

ladaadal*

gue, zdá se, že úplně mimo jsi tady jenom ty. Napsat tak dlouhou polemiku a neříct vůbec nic, respektive jeden blábol za druhým, to umí jen málokdo.

Apropos, kde jsi přišel na to, že bych nic nevystudoval? Myslím, že díky tobě podobným se to tady řítí do... Jaké přátelství? Zaměstnanec je zaměstnanec a zaměstnavatel je zaměstnavatel. Jak jsem řekl, hodně firem to podporuje, protože to je pro ní přínos, nedělá to z nezjištného důvodu. A navíc, většina firem dnes má pružnou pracovní dobu, takže jaké výhody? Ona si to nemusela nadělávat? To silně pochybuju. Proto taky nevidím důvod, proč se i při krachování firmy nedržet zákoníku práce. Tazatelka přijde o práci, ještě k tomu dobrou, nenapsala, jak dlouho pro firmu dělá, ale předpokládám, že dost dlouho, takže nevidím důvod, proč nedostat odstupné, když jí zrušili místo.

eliss*
hodnocení

Je možné, že vypadám jako hlupák, ale já bych se musela cítit trapně, to odstupné chtít. Protože jsem si opravdu nic nadělávat nemusela, dostala jsem víc dovolené, než stanoví zákon a celkově se mi vycházelo vstříc, když jsem se vzdělávala v úplně jiném oboru. Další věcí je to, že jsem moc dobře věděla, že budu končit, jen ta práce se mi nedaří sehnat bohužel.

Jinak zaměstnavatel měl vcelku nepříjemnosti s těma mýma volnama, protože za mě musel zaměstnávat brigádníka, takže se mu to i vcelku prodražilo.

Celá dovolená by mi ani na studium nestačila, takže jsem mu vděčná. Dalším faktem je, že pobočku zavřel až po mém dostudování, celkově se mu to už dlouho nevyplatilo. To jen pro mou obhajobu, nepřipadám si, že bych si nechala sr*t na hlavu.

gue

Máte dobré vlastnosti, bohužel většina lidí jsou sobci... Z jakého jste kraje a co umíte?

eliss*
hodnocení

Veřejně si moc netroufám, takhle o sobě psát, však to znáte, internet není zrovna moc anonymní. Kraj bych snad prozradit mohla, Pardubický :)

Jinak děkuji všem za rady i názory.

gue

Aaah pradubický, to je daleko... jedině jako home office, ale to jen pokud umíte programovat, pak vás zaměstnám :)

eliss*
hodnocení

Programovat neumím, ale děkuji za nabídku :))

gue

Na to, že jsi nic nevystudoval jsem přišel intuicí. To nebudu rozebíat, znám lidi jako jsi Ty...

Sám mám malou firmu a zaměstnávám v ní dva lidi. Mám s nimi velmi dobrý přátelský vztah. Oni dělají hodně pro mě a já zase hodně pro ně. Když by za mnou přišli, že našli něco lepšího, ať je pustím bez výpovědní lhůty, tak to udělám. Stejně tak kdyby šla firma do kytek, ta vím, že budem všichni makat 12h denně abysme to zvrátili. Chápeme to jako, že je to naše firma.

Já jim toleruju studium při práci, neohlášené dovolené, sick day, kdy je potřeba, oni zase dobrovolně dělají o víkendech a nechodí k dokrotovi. Je to symbióza.

Dovolím si s tebou nesouhlasit v tom, kde vidím příčiny tohoto stavu. Naopak to, že se to řítí do ... je proto, že každý myslí jen na sebe. Majitel firmy na to, aby ho náhodou zaměstnanec neokradl a nebyl na obědě o minutu dýl, zaměstnanec zase hlídá pracovní dobu a v 16:00 odejde i kdyby zrovna volal zákazník. Vzájemně se nenávidí a jsou spolu jen kvůli penězům. Tohle je jednoznačně špatně. Já bych sám v takové atmosféře nepracoval a ani bych takto smýšlejícího vychcánka nezaměstnal. Já jsem ještě nikdy v životě nebyl na neschopence a to pracuju 12 let jako zaměstnanec.

A teď budu parafrázovat jeden známý citát. Neptej se co může udělat firma pro tebe, ptej se co můžeš udělat ty pro firmu.

eliss*
hodnocení

Tak bohužel musím říci, že jsem v celkem bezvýchodné situaci. Protože i kdybych dostala výpověď, nebo se dohodnema na dohodě, tak nárok na odstupné mám v obou případech, tudíž bych byla ty tři měsíce bez podpory, což si vážně nemohu dovolit. Takže moc nevím jak dál, trochu se obávám, na co to zaměstnavatel bude chtít uhrát, aby to odstupné nemusel vyplácet.

I kdyby byla dohoda bez odstupného legální - asi tak že byc se neuváděl úvod, nadbytečnosti, tak bych přišla o 6 tis, právě kvůli tomu, že je to dohoda. Tak já už fakt nevím :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]