Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji si udělat jasno ohledně výpovědi. Dostal jsem výpověď ve zkušební době, dle § 66 Zákoníku práce, ale v den kdy jsem výpověď obdržel a podespal jsem ji zaměstnavateli jsem zároveň předal Neschopenku od lékaře. Dle § 66 ZP je ochraná lhůta 14 respektive 21 dní. Jak dlouho mě musí zaměstnavatel držet ve stavu a pokud nemusí, musím se po 14 dnech od výpovědi hlásit na přílsušný ÚP.? Jak je to s placením Neschopenky po této době a kdo za mně odvádí Sociální Zdravotní a daně, pokud marodím např. delší dobui než oněm 14 resp. 21 dní?
Dobrý den.
Neschopenku máte tedy od posledního dne trvání pracovního poměru nebo až den následující? Pokud od posledního dne trvání pracovního poměru, nemůže být pracovní poměr po dobu prvních 21 kalendářních ukončen (ve zkušební době). Zaměstnavatel Vám tedy bude vyplácet náhradu za dny nemoci. Vyplácí se za pracovní dny - plánované směny, první tři dny se neplatí. Od 22. kalendářního dne zaměstnavatel předkládá podklady k výplatě nemocenských dávek na Správu sociální zabezpečení a může s Vámi pracovní poměr skončit. Vy dále všechny doklady o pracovní neschopnosti odevzdáváte zaměstnavateli. Na úřad práce se hlásíte až po ukončení nemoci, stejně tak zdravotní pojišťovně oznamujete ukončení pracovního poměru a přiložíte kopii dokladu o pracovní neschopnosti. Sociální pojištění nejste povinen platit.
Máte-li neschopenku až následující den po skončení pracovního poměru, odevzdáváte neschopenku bývalému zaměstnavateli z titulu ochranné lhůty 7 kalendářních dní. Pracovní poměr je ukončen, zaměstnavatel Vám tedy neplatí náhradu za prvních 21 kalendářních dní nemoci. Nárok máte až na nemocenské dávky od 22. kalendářního dne od Správy sociálního zabezpečení. Zaměstnavatelhlásí zdravotní pojišťovně Vaši nemoc v ochranné lhůtě, na úřad práce jdete po ukončení nemoci.
doplněno 11.09.12 13:53:doplňuji slovo: nemůže být pracovní poměr po dobu prvních 21 kalendářních ukončen (ve zkušební době) ukončen.
doplněno 11.09.12 13:59:Daně neodvádíte, není z čeho. Nemocenská ani náhrada po dobu nemoci není zdanitelným příjmem.
Výpověď byla podepsána a převzata včera tj. 10.9.2012. Ale téhož dne byla zaměstnavateli dodána neschopenka, a navíc jsem měl ještě naplánovány někajé směny, před ukončením pracovního poměru. Pracovní poměr měl skončit ke 13.9. 2012.
Ano, to tedy znamená, že pracovní poměr může být skončen až po 21. kalendářních dnech pracovní neschopnosti. Náleží Vám tedy náhrada od zaměstnavatele po dobu 21 kalendářních dní nemoci a od 22. kalendářního dne nemoci (v případě trvání neschopnosti) budete dostávat nemocenskou od Správy sociálního zabezpečení. Na ÚP jdete až po skončení nemoci. Potvrzení o ukončení neschopnosti odevzdáte zaměstnavateli. Ten Vám vystaví Zápočtový list a tzv.Potvrzení od posledního zaměstnavatele (pro ÚP). Zdravotní pojištění za září platit nemusíte, i kdybyste neschopenku ukončil během září.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.