Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zánik pojistné smlouvy-neplacením

Od: redroker® odpovědí: 12 změna:

V srpnu jsem uzavřel pojistku (Chartis insurance) na léčebné výlohy (hospit. na ARO a JIP) za 200kč měsíčně,zaplatil jsem jen srpnovou splátku,následující nikoli,během té doby jsem si to rozmyslel a předpokládám,že když nebudu platit,tak pojistka zanikne.Přišla mi minulý měsíc 1.upomínka,dnes druhá. Jde mi o to,že až mi bude zrušena,jestli budu muset doplatit dlužné období?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

2x
Manželka dnes byla zrusit pojistku a bude muset jeste zaplatit i za prosinec, protoze výpověď je šest týdnů. V dnešní době online šest týdnů! Dříve tohle zvládla ženská s tužkou za uchem za pár minut!, protoze počítače nebyly!

Je celkem jedno, jestli sedí ženská s tužkou nebo u počítače. Výpovědní doba je ze zákona 6 týdnů ať to posíláte online nebo tesáte do kamene. Dříve byla výpovědní doba tři měsíce, takže podle některých dojmů rychleji.

doplněno 18.12.12 22:05:

stirecek: mluvíte zřejmě o životní pojistce. Vypovídat životku před koncem je totální nesmysl, takže nic nedostanete je pouze vaše vina. Chce si něco příště přečíst nebo se zeptat před podpisem.

stirecek*
Jenže dříve nějaké peníze vyplatili, ted tvrdí, ze nárok na odkupne je dva roky a i kdyz je to víc nez dva roky, nechcou nic vyplatit. Prý hodnota neni kladná...? Jak kdyby mě zajímalo, ze špatně investovali. A to se chlubí zhodnocením 5.4 procenta.

lidus*
hodnocení

1x

Přečtěte si smlouvu, myslím, že stále bude narůstat dluh co ho jednou budete muset zaplatit nebo exekuce.

hodnocení

0x

Neplacením závazků se pojistka zpravidla automaticky nezruší. Právě naopak - stanete se dlužníkem a může Vám hrozit i exekuce.

Hodně záleží na tom, co je ve smlouvě. Zcela určitě tam budou podmínky ukončení smlouvy a pochybuji, že mezi ně patří neplacení pojistky.

Dost pravděpodobně budete muset dlužnou částku doplatit. Opravdu záleží na tom, jak je napsána smlouva, kterou jste podepsal a svým podpisem stvrdil, že s podmínkami smlouvy souhlasíte.

buss
hodnocení

0x

A v čem je problém pojistlku vypovědět? Počíst si pojišťovací podmínky té pojišťovny. Na nereagování se doplácí.

hodnocení

0x

Já jsem kdysi uzavřela penzijní pojištění a pak si to rozmyslela a neplatila a za půl roku mi přišlo vyrozumnění, že pro neplacení pojištění zaniklo a chtěli po mě cca 800 Kč za dlužné pojistné + penále.

pb®
hodnocení

0x

Předpokládáte špatně. Neplacením pojistka nezaniká, naopak narůstá dluh a ani se nanadějete a bude Vám exekutor ťukat na dveře. Napiště žádost o zrušení pojistky k nejbližšímu možnému datu a dlužnou částku uhraďte.

hodnocení

0x

Pokud Vám poslali již dvě upomínky, tak je samozřejmé, že dlužíte peníze a že je po Vás vyžadují. Jak již bylo řečeno, pojistku musíte zrušit a dluh vyrovnat. Doporučuji to udělat co nejříve. Dvě upomínky Vám již přišly, místo třetí může přijít soudem vydaný platební rozkaz a zaplatíte i náklady řízení.

Pojistná smlouva zanikne pro neplacení dle zákona o pojistné smlouvě č 37/2004 paragrafu 20. Výši dlužného pojistného po zániku pojistné smlouvy sdělí pojišťovna a jste povinnen jej uhradit, jinak se vystavujete vymáhání. Pokud zaplatíte teď, smlouva pokračuje a musíte dát výpověď.

doplněno 18.12.12 22:00:

diesel: Tento zákon platí pro všechny pojišťovny. Upomínky se posílají, kdyby někdo opravdu zapoměl. Teď se jedná o znalost zákona a nervy.

To Pckop-*palec* .Je ale možné,že pro některé toto neplatí (spíše nechtějí toto akceptovat!)

miljan*
hodnocení

0x

Bejvávalo za zlých komunistů. Hodní kapitalisté pošlou exekutora. *cert*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]