Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si vybudovat sebevědomí

Od: nesebevedomyparchant odpovědí: 12 změna:

Jak si dodat sebevědomý a sebedůvěru jednat podle svých názorů a nestydět se za ně ve společnosti lidí, které považuji za stádové osoby hluboce pod svou úrovní? Připadám si, jak když na mě bylo násilně vynuceno chovat se jako oni a bojím se dokance i promluvit, protože nevím, jestli to má být podle svých zásad a názory, za které se v jejich společnosti stydím, nebo podle jejich, které ke mě nesednou, vnitřně se s nimi nestotožňuji a považuji je za hluboko pod mou důstojností.

(Jedná se o spolužáky ve škole.)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

5x

Sebevědomí Vám rozhodně nechybí. Podle mne je problém spíše v tom, že lidi kolem sebe podceňujete ("považujete je za hluboko pod Vaší úrovní"). Pokud nebudete lidi brát za rovnocenné partnery (životní, pracovní, ...), těžko se Vám podaří zlepšit komunikaci.

S výjimkou práce a škol/y si přece společnost, v níž se pohybujete, vybíráte sám. Vybíráte-li si společnost lidí pod svou úrovní, je to podle mne spíše proto, že byste nad nimi rád měl převahu, rád byste mezi nimi "zářil".

To ale nikomu nemůže dlouho procházet. Lidé nejsou hloupí a podobné zneužívání si nenechají líbit dlouho.

Další možností je, že nejde o vlastní názory, nýbrž o názory převzaté. V takovém případě bývá člověk nejistý, protože za převzatými názory nedokáže stát.

doplněno 10.09.12 01:16:

Neberte to jako kritiku. Jen se zamýšlím nad různými možnostmi.

doplněno 10.09.12 01:26:

Moje dcery si do školy nosily knížky a sudoku. Bavily se jenom s těmi, s kým si měly co říci.

Určitě máte nějaké zájmy a koníčky. Zkuste hledat "svou společnost" mezi lidmi se stejnými nebo alespoň podobnými zájmy.

___ Proč ty lidi považujete za "hluboko pod Vaší úrovní"?

doplněno 10.09.12 03:23:

Známky o chytrosti či hlouposti ani o inteligenci neříkají vůbec nic, informují pouze o tom, jak se kdo na který předmět připravil. Známky nerozliší ani to, jestli někdo něčemu rozumí, nebo se jen něco "nabifloval". (Učila jsem přes 16 let, takže vím, co všechno se do známek promítá, a co v nich naopak chybí.)

Přespříliš sebevědomí vidím ve Vašem pohledu na spolužáky. (Má-li někdo jiné názory než já, neznamená to, že je hloupější než já nebo pod mou úrovní. Prostě má jiné zájmy, od nichž se odvíjejí i jiné názory.)

A zdravé sebevědomí vidím v tom, že se nesnažíte za každou cenu komunikovat s lidmi, s kterými si nemáte co říct, a v tom, že před zabíjením času "prázdným tlacháním" dáte přednost knize.

Já bych na Vašem místě hledala kamarády či přátele v zájmových oblastech - ve sportovních klubech, v knihovnách, uměleckých kroužcích, ... (ev. i v sousedních třídách)

Den má 24 hodin, z toho 8 hodin prospíte, 6 hodin strávíte ve škole, nějaký čas zabere příprava do školy, ale pořád zbývá ještě minimálně stejný počet hodin, jaký strávíte ve škole...

nesebevedomyparchant
hodnocení

Jenže za 1) s těma lidma ve škole trávím nejvíc času a za 2) já si žádné lidi nevybírám, protože neám sebevědomí na to si někoho vybírat, ani bych nevěděl jak... a "zářit" mezi nikým nepotřebuju a rozhodně se k tomu ani neblížím, spíš jsem opuštěný v koutě

nesebevedomyparchant
hodnocení

Protože se nezajímají vůbec o svět, jsou lhostejní k druhým, navíc o dost hloupější (já mám jedničky, oni trojky, vím, že o známky asi sotva jde, ale většinou zhruba odpovídají), zajímají je především pc hry, filmy a holky móda, následujou ve třídě toho, kdo mluví nejhlasitěji a je jim jedno, že je naprostý hňup, je tam nejoblíbenější, protože dokáže rychle zareagovat (=někoho zesměšnit) a mluví dostatečně hlasitě, aby ho slyšela celá třída a ne jenom část (kdybych to měl udělat já, tak radši skočim z okna, než něco řikat těm, kteří to evidentně nevyžadují)

knížky si do školy nosím taky, ale nějakou souvislost se sebevědomím a komunikací tam nevidím

pt®

Prostě seš jiný, lepší a jim to vadí, vycítí to, proto tě ten spolužák tak oslovuje. Využij alespoň trochu zdejší rady, budeš to muset ve škole vydržet. Třeba se to během roku, dvou změní, až spolužák rozum pobere. Pokud se to nezmění ve škole, tak později v pracovním procesu jistě, tam ho nebudou hodnotit podle jeho machrování, ale podle jeho výkonu v práci. Jeho výkon ve škole je horší než tvůj, tak je zřejmé, kam to se spolužákem asi spěje. Buď vytrvalý, jaký seš ono to časem své ovoce přinese. držím palce. - pt

hop®
hodnocení

4x

No tak moment!

Zaprvé máš nevyslovitelný nick, ale to nebudu řešit.

Zadruhé tvrdíš, že Ti chybí sebevědomí a sebdůvěra a pak mluvíš o "stádu" pod svojí úrovní?

Zatřetí - jak může "nějaké stádo" Tobě něco vnucovat?

Myslím, že se sám dobrovolně přetvařuješ, abys zapadl do kolektivu, ale děláš to dobrovolně...

P.S,: NENECH SE NIKÝM PONIŽOVAT A NAD NIKOHO SE NEPOVYŠUJ...

nesebevedomyparchant
hodnocení

Ale mě fakticky chybí sebevědomí jednat jinak. Já se cítím fakt nepříjemně - nemluvím, mám strach se jakkoli projevovat, protože nechci být za stejného blba jako oni a zároveň nechci se chovat moc odlišně. Nevím, co s tím mám dělat, trápí mě to. Nad nikoho se nepovyšuju a nenechat se ponižovat jaksi nedovedu, to prostě nejde, co mám asi udělat, když mi někdo řekne, že jsem debil, co má jít do prdele?

hop®

Jj, má jít tam kam říkáš, ale ON, ne TY!

Jsem původně asi podobnej "parchant" *smich* jako Ty, akorát mě už život trošku vycvičil. Docela mi pomohla příručka o asertivitě, fakt dobrý čtení a návody!

... když Ti někdo řekne, že jsi debil, tak popřemejšlej, jaký má důvod Ti to říct. Pokud má trošku pravdu, tak na sobě zapracuj, abys nebyl debil. A pokud nemá pravdu, tak mu to rozumně vysvětli - o tom je ta asertivita...

nesebevedomyparchant
hodnocení

A pokud je to debil sám a nechce se se mnou bavit a když mu slušně budu vysvětlovat že nejsem tak začne řvát "DRŽ HUBU, TVŮJ NÁZOR NIKOHO NEZAJÍMÁ KUR*A POCHOP TO DE*ILE" tak na to se reaguje jak?

mowla*

*smich**smich**smich*

V klidu se na něj podíváš (pěkně do očí) a počkáš, až řvát přestane, pořád se na něj koukáš, pořád do očí a pořád klidně (to už mu dochází, že je něco ne úplně dobře - neví co, ale ví že) - a jemně otráveným hlasem řekneš "tak jdi do pr*ele". A přestaneš si ho všímat.

To je celý...

;)

hop®

Znám, s úsměvem odpovídám "Ty máš svojí pravdu, ale já mám svůj klid" a myslím si o něm svoje. Vím, že někdy to nejde, ale většinou to funguje...

A hlavně - debilovi nemá cenu NIC vysvětlovat...

nesebevedomyparchant
hodnocení

A když ho čtyři pětiny lidí berou díky tomu za borce, jak mě hustě dokázal umlčet, tak to nevadí?

hop®

Vadí, musíš ho převálcovat TY, svým klidem a pohodou - když to dokážeš tak ty čtyři pětiny lidí půjdou rázem za Tebou, jsou to jen ovce, stádo...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]