Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, manžel s bratrem jsou celkem šikovní kutilové a zvažují provozování služby Hodinového manžela - jen jako přivýdělek na večery, víkendy... Třeba se to trošku chytne. Pod jakou živnost by to spadalo? Je volná? Bratr je vyučený elektrikář... Díky
Vyhlášku samozřejmě má, dělali si ji ještě na škole (kdo chtěl) a potřebuje ji k výkonu svého povolání
Petro, já to nemyslel špatně!
Zkoušky je nutné aktualizovat, ale to je asi jasné.
Hodinový Manžel má také různé úrovně, některý je schopný jen přivrtat poličku...
Ideální HM má veškeré "papíry" co se týká plynu, vody, elektriky a dalších záležitostí, je to takový Ferda Mravenec, práce všeho druhu. Pokud jsou brácha i manža schopní improvizátoři v nečekaných situacích a tahle práce je bude bavit, budou úspěšní a nějaké zajímavé penízky určitě vydělají a budiž jim přáno!
Pak je ještě jedna finta, jak si lze jako HM přivydělat i bez práce, ale to nebudu veřejně sdělovat, nechci porušovat pravidla poradny a nejste registrovaná takže nemohu ani použít vnitřní poštu...
Špatně? :-o Já si to ani nijak špatně nevzala, fakt ne Je nám jasné, že se nebudou pouštět právě do odborných činností, na které nemají kvalifikaci - plyn atp. Prostě věci, kterými by mohli nadělat paseku. Ale co se týče malování, natírání, stehování, sekání zahrady, pokládka koberců, kapající kohoutky, protékající wc, výměna lustru či zásuvek/vypínačů světel... Prostě drobnosti co spousta chlapů zmákne, ale spousta žen ne a třeba se nemá na koho obrátit a za 200,- bude ráda, když to někdo udělá
Tato vyhlaska neni platna pro podnikani. Na to je zapotrebi vyssi vyhlasku a minimalne pozadovanou praxi. Pokud neco spatne zapoji (jakoze ani nesmi, jelikoz na to nema opravneni), pak pri nejakem pruseru za to zodpovida on. To jen dodatek k te vyhlasce. JInak proc ne. Vymenit zarovku, opravit vypinac, opravit kohoutek, spravit kachlicku, zatmelit, povesit zaclonu, proc ne
Jeden stary znamy dela prave hodinoveho manzela ( a jak vidim tak se tim zivi dost lidi) a v zivnostenskem opravneni ma - Ohlašovací řemeslná - zednictvi, ac presto, ze zednik neni, jako zucastnenou osobu tam ma prave toho zednika, ktery vlastne zodpovida za praci.
Dal bych to jako volnou, v podstatě, co je komu do toho, co budou dělat každopádně dobrý nápad, myslím si, že zájem určitě bude
Také myslím, že za zkoušku to stojí. Kolikrát jsem v práci řešila, koho zavolat na opravu kohoutku, protékajícího wc... Byly jsme samé ženy, dělat jsme to ani neměly (třeba výměna žárovek ve výškách zakázána kvůli BOZP) elektrikářům nebo instalatérům to za to nestálo, tak se vždyky našel někdo z rodiny, kdo to udělal z dobré vůle... Nečekáme žádný extra výdělek, ale stovka sem, stovka tam... Třeba na dovču se ušetří
Já bych hodinového manžela napasovala např. na volnou živnost, konkrétně
ŽIVNOST VOLNÁ - (K § 25 odst.2)
79. Poskytování služeb pro rodinu a domácnost
doplněno 09.09.12 23:26:Po doplnění vaší otázky - to mě nenapadlo, že by mohl chodit i po firmách. Sám si může vytvořit vzor živnosti - názvu atd, může tam být vlastně vše, co není živnost vázaná a schválí mu to úřad.
Nebo tento :
77. Opravy a údržba potřeb pro domácnost, předmětů kulturní povahy, výrobků jemné mechaniky, optických přístrojů a měřidel
Díky za tip, po tom se zřejmě budu pídit dál. Právě jsme na to přišli tak, že u nás v práci věčně něco nefunguje, ale jsou to maličkosti. Jasně že si umím vyměnit žárovku, ale máme vysoké stropy, podle BOZP nesmím lézt víc než asi 120cm, což nestačí. Nemám tedy pro takovou činnost ani žebřík. Když si ho půjčím a při přenášení rozbiju okno je to můj problém a škoda na krku. To samé, když třeba z toho žebříku spadnu, ještě budu mít průšvih, že lezu kam nemám :-/ Snad měsíc nám protékalo wc - volala jsem 2x instalatéra a pokaždé se na nás vykašlali. Třetí přijel a zaplatili jsme 2000,- :-o To jsme si mohli koupit novou mísu. Zkrátka pro řemeslníky nejsme kšeft, ale někdo to udělat musí. Manža to třeba zařídí, ale někdy je toho dost a zase mu to není jak proplatit. A proč to dělat zadara, když firma ráda zaplatí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.