Nejste přihlášen/a.
dobry den, prave jsem zmenil praci kdy jsem se domluvil se zamestnavatelem na platu: 14 500 . coz je muj zaklad, tedy hruby plat.
ten plat je stanoven na 160h mesic.
1,chci se zeptat kolik v cistem mi bude chodit na ucet a jak si to spocitat? kolik mam odvody? je mi 25 let, nemam zadne deti.
2, dale me zajima pomohlo by mi v necem takzvane ruzove prohlaseni?
3, ted jsem mel prvni vyplatu , nebyl jsem cely mesic nastupoval jsem nekdy v polovine, byl jsem placen za 120 odpr. h. a na ucet mi prislo 8398 zda se mi to nejak malo, nevite nekdo jak se dopocitat zpravneho vysledku?
Vsem co si muj dotaz precetli, moc dekuji, tem co odpovi dekuji dvakrat
Otázka číslo 1:
Nejprve je třeba spočítat tzv. superhrubou mzdu, tj. k hrubé mzdě přičíst odvody které odvádí zaměstnavatel:
superhrubá mzda = 14.500 + (14.500 x 0,34) = 14.500 + 4.930 = 19.430 po zaokrouhlení 19.500
Ze superhrubé mzdy se počítá záloha na daň ve výši 15% = 19.500 x 0,15 = 2.925
Stát, ve své velkorysosti, dává zaměstnancům slevu na dani = 2.070 / měsíc
Daň nám tudíž vychází 855
Zaměstnanec odvádí z hrubé mzdy 6,5% důchod. pojištění a 4,5% zdrav. pojištění a tím dostane čistou nezdaněnou mzdu, tj.:
čistá nezdaněná mzda = 14.500 - (14.500 x 0,065) - (14.500 x 0,045) = 14.500 - 943 - 652 = 12.905
čistá mzda = 12.905 - daň = 12.905 - 855 = 12.050
Otázka číslo 2:
Růžové prohlášení je k tomu, aby zaměstnavatel a finanční úřad věděli, jestli Vám bude dělat v roce 2013 konečné vyúčtování daně z příjmů za rok 2012 zaměstnavatel, nebo si je uděláte sám. Pokud jste celý rok nepracoval u jednoho zaměstnavatele, musíte se daňové přiznání udělat sám a zahrnout do něj všechna Vaše zaměstnání a podnikání za celý rok. Pokud je Váš poslední zaměstnavatel vstřícný, tak Vám to daňové přiznání udělá, jen si musíte sehnat potvrzení od všech zaměstnavatelů v daném roce (2012). Dělat si daňové přiznání sám je výhodné, pokud jste část roku byl veden jako nezaměstnaný, protože sleva na dani (2.070 viz. výše) se v daňovém přiznání udává za celý rok jednou celoroční částkou tj. 24.840. Stát Vám tak vrátí za každý měsíc, který jste byl veden jako nezaměstnaný 2.070, maximálně však do výše Vámi zaplacených záloh na dani za daný rok.
Otázka číslo 3:
Trojčlenka: x / 14.500 = 120 / 160 x = (14.500 x 120) / 160 x = 10.875 = hrubá mzda za 120 hodin práce
Nejprve je třeba spočítat tzv. superhrubou mzdu, tj. k hrubé mzdě přičíst odvody které odvádí zaměstnavatel:
superhrubá mzda = 10.875 + (10.875 x 0,34) = 10.875 + 3.698 = 14.573 po zaokrouhlení 14.600
Ze superhrubé mzdy se počítá záloha na daň ve výši 15% = 14.600 x 0,15 = 2.190
Stát, ve své velkorysosti, dává zaměstnancům slevu na dani = 2.070 / měsíc
Daň nám tudíž vychází 120
Zaměstnanec odvádí z hrubé mzdy 6,5% důchod. pojištění a 4,5% zdrav. pojištění a tím dostane čistou nezdaněnou mzdu, tj.:
čistá nezdaněná mzda = 10.875 - (10.875 x 0,065) - (10.875 x 0,045) = 10.875 - 707 - 490 = 9.678
čistá mzda = 9.678 - daň = 9.678 - 120 = 9.558
Rozdíl mezi Vám obdrženou mzdou a výše vypočítanou je 8.398 - 9.558 = -1160. Je možné, že v tom hraje roli Váš nástup "někdy" v polovině měsíce, a protože sleva na dani 2.070 je za kalendářní měsíc, je možné, že ji Váš zaměstnavatel ponížil poměrově k počtu dnů, které jste v daném měsíci u něj odpracoval.
opravdu z celeho srdce Vam dekuji, takovou luxusni odpoved jsem necekal, a opravdu si cenim ze ste si dal praci stim mito spocitat.
ja nad tim sednu , vemu pasku do ruky a budu spekulovat,.
zeptam se: myslite ze ma cenu se tedy ptat proc tech 1160, mam odecteno, dale takze pokud chapu zpravne ruzove prohlaseni nema pro me vyznam, protoze jsem byl od prosince do dubna na UP, po te si nasel praci sezonni do srpna, ne brigadu, a od 13, srpna nove zamesstnani.
s pozdravem J.
Růžový dvojlist - daňové prohlášení - pro Vás má význam ten, že je to vlastně žádost, aby Vám byla odečtena každý měsíc z daně částka 2.070,- Kč a abyste tak platil nižší daň. Je tedy jasné, že toto prohlášení můžete mít podepsané pouze u jediného zaměstnavatele, kdybyste současně měl zaměstnavatelů víc (tedy u Vás v srpnu). Kdybyste měl v roce několik zaměstnavatelů po sobě, podepíšete prohlášení u každého z nich. Měsíce, za které podepisujete prohlášení, se nesmějí krýt, snad mi rozumíte. Nemůžete prostě uplatnit slevu na dani u dvou zaměstnavatelů současně.
Pokud toto prohlášení nepodepíšete, budete sice platit každý měsíc vyšší daň, ale protože to, co Vám strhávají ze mzdy, je vlastně záloha na daň, můžete si při ročním vyúčtování této zálohové daně požádat finanční úřad, aby Vám tuto odečitatelnou položku z daně vrátil, což by proběhlo tak, že podáte daňové přiznání na FÚ.
Dobrý den, tak nějak mě to nenechá spát, a furt se v tom snažím rýpat, myslíte, že je možné aby to bylo tím ponížením té daně?
ted drzim v ruce vyplatnici, a teda vubec se v tom nevyznam, za 160 h mam zakladni plat 14500
a ted vidim ze odpracovano 15dni-120h
a kolonky: zakladni plat: 9457 Kč
soc, a zdrav pojisteni: 615+426
fiktivni poj. podnik: 3215,25
superhruba mzda: 12673
dan zalohova zaklad 1905
poplatnik:2070
sleva na dani 1905
vyplata mi prisla: 8 398
Zvladnete nekdo tady ztoho prosim Vas vysoudit jestli je tam nekde chyba a v cem by mohla byt? moc by mito pomohlo.
dekuji mnohokrat, s pozdravem .
Ať počítám jak počítám, nemohu se dopočítat základního platu (hrubá mzda) 9.457 Kč? Vůbec netuším, jak k této částce mzdová účetní došla. Asi bude nejlepší se na to zeptat přímo na účtárně. Ostatní propočet je v pořádku a také je lichý můj předpoklad, že ten rozdíl ve výplatě a mém výpočtu (viz. výše) je způsoben nepoužitím slevy na dani, protože dle Vašich informací byla sleva na dani ve výši 1.905 Kč použita (sleva je 2.070 Kč, ale protože daň je vypočítána ve výši 1.905 Kč, může být použita sleva jen do výše vypočtené daně).
Tak počítat takhle brzy po ránu je na mne moc, čili část jedna a dvě jsem nepročítala. Ale část dvě rozhodně není napsána správně.
Růžové prohlášení slouží nejenom ke konečnému zúčtování daně, ale také ke každoměsíčnímu uplatňování odečitatelných částek od daně. Takžéž to, jestli zúčtování provede či neprovede zaměstnavatel není na jeho vstřícnosti, ale zaměstnavatel má povinnost jej udělat, i když jste po celý rok pracoval pro více zaměstnavatelů, pokud to bylo postupně a doba se vám u nich nepřekrývala. Samozřejmě, musíte o to zaměstnavatele ve formuláři požádat a musíte doložit potvrzení o zdanitelných příjmech od všech předchozích zaměstnavatelů. Na výpočet daně nemá vliv, jestli si přiznání uděláte sám nebo jestli vám zaměstnavatel udělá zúčtování daně, protože slevy na dani se uplatňují v obojím. I zaměstnavatel vám uplatní v zúčtování slevu na poplatníka za celý rok, i když jste byl po část roku na pracovním úřadě.
Zákoník práce nestanoví měsíční pracovní dobu, ale týdenní pracovní dobu v závislosti na typu provozu (maximálně 40 hodin týdně).
Hrubá mzda se stanovuje na měsíc, nikoliv na počet hodin. Počet odpracovaných hodin se v jednotlivých měsících liší podle toho, kolik bylo pracovních dnů v tom kterém měsíci.
Výpočet (14500 : 23) x 15 = 9450 (srpen měl 23 pracovních dnů)
Každý zaměstnanec má právo na přesné zúčtování mzdy, na vysvětlení jejího výpočtu a na předložení veškerých podkladů, na jejichž základě mu byla mzda vypočtena. Dokonce si může nechat na náklady zaměstnavatele nechat udělat kopie těchto podkladů.
Takže se obraťte na mzdovou účetní (jestli Vám mzdy zpracovává externí účetní, obraťte se na svého nadřízeného).
__ Jestli jste prohlášení ještě nepodepsal, tak to rychle napravte, aby zaměstnavatel neměl problémy s tím, že Vám bez podepsaného prohlášení uplatňuje slevu.
Čistou mzdu z hrubé si můžete vypočítat tady: penize.cz/...
Na hodiny si to už jednoduše přepočítáte sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.